Vice John Batarelo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Vice John Batarelo
Rođenje 9. lipnja 1969.
Sydney
Narodnost Hrvat
Polje sociologija
Poznat po udruzi Vigilare

Vincent John "Vice" Batarelo (Sydney, Australija, 9. lipnja 1969.) hrvatski je sociolog i aktivist, predsjednik katoličke udruge Vigilare.

Životopis[uredi VE | uredi]

Mladost i obrazovanje[uredi VE | uredi]

Vincent John Batarelo rodio se u obitelji hrvatskih iseljenika u Sydneyu u Australiji 1969. godine. Pohađao je katoličku srednju školu "John Therry Catholic High School - Campbelltown, Sydney". Diplomirao je na sveučilištu Macquarie u Sydneyu.

Aktivistički i znanstveni rad[uredi VE | uredi]

Preselio se u Hrvatsku 1990. godine. Radio je kao znanstveni novak u Institutu "Ivo Pilar", engleskim vijestima Hrvatskog radija, a kasnije je održavao seminar o socijalnoj pravdi na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Družbe Isusove.[1] Tijekom Domovinskoga rata volontirao je u Uredu Foreign Pressa, čije je sjedište bilo u zagrebačkom hotelu InterContinental. Ured je bio zadužen za pružanje asistencije stranim novinarima u Hrvatskoj, od opskrbljivanja informacijama, prijevoda dokumenata do odlaska s njima na ratište.[2]

Godine 1997. je na matičnom australskom sveučilištu magistrirao radom The Political Affairs and Discrimination Against Croatian Australians After World War Two.[3] Djelovao je u Caritasu od 1998. godine, a 2002. godine postao je zamjenik ravnatelja Hrvatskoga Caritasa. Predstojnik je Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije od 2010., koji je glavni koordinator i predvodnik bračnih i obiteljskih pitanja, inicijativa i smjernica na području Zagrebačke nadbiskupije.[4] Jedan je organizatora pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj 2011. godine i višednevnog boravka američke konzervativne znanstvenice i publicistkinje Judith Reisman u Hrvatskoj 2013. godine.

Kao predsjednik udruge Vigilare priređuje javne skupove, internetske akcije, tribine i predavanja u svrhu promicanja konzervativnih katoličkih uvjerenja.

Jedan je od sudionika šire koordinacije građanske inicijative "U ime obitelji", koja je skupila 749.316 potpisa građana za raspisivanje Referenduma o ustavnoj definiciji braka.[5] Zalaže se za promicanje konzervativne misli u Hrvatskoj i jedan je od pokretača i organizatora Kulfesta - festivala progresivne kulture.[6]

Na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 2013. godine doktorirao je radom Tipovi dijaspore - poslijeratno hrvatsko iseljeništvo i njihovi potomci u Sydneyu (Types of diaspora-post war Croatian migrants and their descendants in Sydney). To je prvi doktorat Sveučilišta u Zagrebu koji se bavi hrvatskim iseljeništvom u Australiji i prvo sociološko istraživanje drugog naraštaja hrvatskog iseljeništva.[7] Batarelo je od 2010. godine vanjski član saborskog Odbora za dijasporu.

Oženjen je i otac troje djece.

Djela[uredi VE | uredi]

  • The Political Affairs and Discrimination Against Croatian Australians After World War Two (1997.)
  • Tipovi dijaspore - poslijeratno hrvatsko iseljeništvo i njihovi potomci u Sydneyu (2013.)

Izvori[uredi VE | uredi]

Bilješke i literatura

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Mrežna mjesta