Vila Bedeković u Donjoj Lomnici (Velika Gorica)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kurija Modić-Bedeković.jpg

Vila Bedeković je zgrada u mjestu Donja Lomnica u općini, Velika Gorica. Zaštićeno je kulturno dobro.[1]

Opis[uredi VE | uredi]

Vila Bedeković u Donjoj Lomnici, poznata i kao „čardak“, oveća je drvena kuća, locirana između seoske prometnice i kurije Modić-Bedeković. Uvučena je od prometnice, a prilazni put je izveden na izduženoj parceli koja se naziva „dvorno mjesto“ na kojem je drvored starih platana i jasenova. Izvedena je u duhu tradicijskoga graditeljstva što se ogleda u korištenju planjki i načinu spajanja, ali i s elementima romantičnog historicizma prepoznatljivim u dekoraciji pročelja, elementima stolarije, izvedbi terase za odmor i blagovanje te općenitom ladanjskom funkcijom i namjenom. Vila je građena 1935.g. na tadašnjem imanju Modić-Bedeković nedaleko od drvene kurije Modić-Bedeković. Graditelj i vlasnik dr. Janko Bedeković, značajna osoba u državnoj administraciji, rodbinski je povezan s plemićkom obitelji Modić-Bedeković.

Zaštita[uredi VE | uredi]

Pod oznakom Z-7354 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "profana graditeljska baština". Nije pod UNESCO-vom zaštitom.[1]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 Donja Lomnica, Vila Bedeković Ministarstvo kulture RH. Pristupljeno 30. lipnja 2020. Sadržaj preuzet uz dopusnicu.