Vila Bedeković u Donjoj Lomnici (Velika Gorica)

Izvor: Wikipedija

Vila Bedeković je zgrada u mjestu Donja Lomnica u općini, Velika Gorica. Zaštićeno je kulturno dobro.[1]

Opis[uredi | uredi kôd]

Vila Bedeković u Donjoj Lomnici, poznata i kao „čardak“, oveća je drvena kuća, locirana između seoske prometnice i kurije Modić-Bedeković. Uvučena je od prometnice, a prilazni put je izveden na izduženoj parceli koja se naziva „dvorno mjesto“ na kojem je drvored starih platana i jasenova. Izvedena je u duhu tradicijskoga graditeljstva što se ogleda u korištenju planjki i načinu spajanja, ali i s elementima romantičnog historicizma prepoznatljivim u dekoraciji pročelja, elementima stolarije, izvedbi terase za odmor i blagovanje te općenitom ladanjskom funkcijom i namjenom. Vila je građena 1935.g. na tadašnjem imanju Modić-Bedeković nedaleko od drvene kurije Modić-Bedeković. Graditelj i vlasnik dr. Janko Bedeković, značajna osoba u državnoj administraciji, rodbinski je povezan s plemićkom obitelji Modić-Bedeković.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-7354 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "profana graditeljska baština".[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Vila Bedeković Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 30. lipnja 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.