Vila Pignatelli

Izvor: Wikipedija
Villa Pignatelli
{{{opis slike}}}
Fasada sa dorskim stupovima
Osnovan 1975.
Smještaj Largo Principessa Rosina Pignatelli, Napulj, italija
Vrsta umjetnički muzej, povijesna zgrada
Službena stranica Službene stranice

Villa Pignatelli je muzej u Napulju u južnoj Italiji.[1] Vila se nalazi uz Riviera di Chiaia, cestu koja omeđuje sjevernu stranu Villa Comunale na obali mora između Mergelline i Piazza Vittoria.

Povijest i dekoracija[uredi | uredi kôd]

Vilu je dao izgraditi admiral Ferdinand Acton 1826. godine kao neoklasicističku rezidenciju koja će biti središnji dio parka. Dizajn je dovršio arhitekt Pietro Valente. Središnji atrij premješten je na prednji dio zgrade, a dorski stupovi još uvijek privlače poglede promatrača s ulice udaljene 50 metara.

Arhitekt Guglielmo Bechi dizajnirao je unutarnje uređenje apartmana i mramorno ulazno stubište. Angažirao je kipare da dovrše neoklasicistički prikaz Alkibida i pasa.

Imanje je promijenilo vlasnika od izgradnje: nakon Actonove smrti 1841. kupio ga je Carl Mayer von Rothschild iz njemačke obitelji financijaša. Njegov monogram CR može se vidjeti na prvom katu. Neko ga je vrijeme koristila židovska zajednica Napulja za službe. Godine 1867. prodana je vojvodi od Monteleóna, Diegu Pignatelliju Aragona y Cortesu, čija ju je udovica, princeza Rosa Fici od knezova od Amafija, oporučno ostavila talijanskoj državi 1952., s uputama da se kuća i njezina imovina ne mijenjaju. Vila održava vrtove ispred zgrade, a u njoj se nalazi muzej kočija te zbirka francuskih i engleskih vozila iz 18. i 19. stoljeća.[2]

Godine 1975. svečano su otvoreni Muzej Principe Diego Aragona Pignatelli Cortés i Muzej kočija koji se nalazi u sjevernom dijelu vrta.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Villa Pignatelli: history and culture in an ancient nineteenth century residence | Visitnaples.eu (engleski). Pristupljeno 2. studenoga 2022.
  2. a b Villa Pignatelli, la casa divenuta museo grazie all'amore di una donna. NapoliToday (talijanski). Pristupljeno 20. studenoga 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Vila Pignatelli