Vladimir Kren

Izvor: Wikipedija
Vladimir Kren
General Vladimir Kren
General Vladimir Kren
General Vladimir Kren
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 8. prosinca 1903.
Mjesto rođenja Vaška
Datum smrti 1948.
Mjesto smrti Zagreb
Nacionalnost Hrvat
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi ? - 1941.
1941. - 1945.
Čin Kapetan (JV)
General zrakoplovstva
Ustaški pukovnik
Ratovi Drugi svjetski rat
Vojska Jugoslavenska vojska
Hrvatske oružane snage
Rod vojske Hrvatsko bojno zrakoplovstvo
(1941. - 1945.)

Vladimir Kren (Vaška kod Slatine, 8. prosinca 1903.Zagreb, 1948.) bio je hrvatski vojnik i političar, član ustaškog pokreta, časnik u vojskama Kraljevine Jugoslavije i Nezavisne Države Hrvatske, najpoznatiji kao zapovjednik Zrakoplovstva NDH.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Vladimir Kren rođen je 8.prosinca 1903. u mjestu Vaška kod Slatine.Otac mu je bio seoski učitelj Gustav Kren. Vojnu akademiju je završio u Beogradu. Preko bratića Jure Vidaka održavao je kontakt sa Slavkom Kvaternikom i pristupio ustaškom pokretu u veljači 1941. g. U Ratnom zrakoplovstvu Kraljevine Jugoslavije imao je čin kapetana (satnika), sve dok nije prebjegao Nijemcima 1. travnja 1941. (po nekim izvorima 5. travnja). Sa sobom je odnio i planove jugoslavenskih zračnih postaja koje je predao Nijemcima. U novonastaloj Hrvatskoj postao je pukovnik Hrvatskog domobranstva. Zapovjednik Zrakoplovstva NDH postao je 19. travnja 1941. (imenovao ga je Ante Pavelić u Vjesniku naredaba)te ubrzo unaprijeđen u generala. Naredbom od 21. travnja 1941. pukovnik Vladimir Kren, kao zapovjednik Zapovjedništva zračnih snaga, donosi odluku o privremenom formacijskom sastavu novog roda oružanih snaga Hrvatske. Tom je naredbom hrvatsko zrakoplovstvo dobilo devet odsjeka:

1) Zapovjedništvo zračnih snaga

2) Operativni odsjek – sastoji se od stožernog, nastavnog i propagandnog odsjeka

3) Personalni odsjek – sastoji se od pobočništva, osobnog i mobilizacijskog pododsjeka, te zapovjednog stana

4) Tehnički odsjek- zrakoplovno-materijalni i automobilski odsjek

5) Građevinski odsjek

6) Opskrbni odsjek – blagajna, knjigovodstvo, kontrolor

7) Sudski odsjek

8) Zrakoplovno-prometni odsjek – prometni, meteorološki i turistički odsjek

9) Sanitetski odsjek

Umirovljen je na vlastiti zahtjev 13. rujna 1943. ali ga je Ante Pavelić istodobno postavio za pukovnika Poglavnikovog tjelesnog zdruga. Pozvan je natrag na dužnost u lipnju 1944. g. Znao je za urotu Lorković-Vokić te upoznao Antu Vokića i Mladena Lorkovića s nekim zrakoplovnim časnicima. Služio je u Zrakoplovstvu NDH do propasti NDH u svibnju 1945. g. Povukao se u Austriju i Italiju. Godine 1947. Britanci su ga uhapsili u Genovi te izručili komunističkoj vlasti u Jugoslaviji gdje je osuđen za izdaju i smaknut 1948. g.[1] Uz to su mu trajno oduzeta građanska prava te mu je trajno konfiscirana sva imovina.

U travnju 2010. Krenova unuka Jasna Mieržvinski je na Zagrebačkom županijskom sudu podnijela zahtjev za revizijom presude smatrajući da su Krenu kršena međunarodno priznata načela pravne države i demokratskog društva. 2011. sud je zahtjev za reviziju proglasio neosnovanim te ga je odbio.[2]

Literatura[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]