Vukovar se vraća kući (1994.)

Izvor: Wikipedija
Vukovar se vraća kući
RedateljBranko Schmidt
ProducentJadran film
HRT
ScenaristPavao Pavličić
Glavne ulogeGoran Navojec
Sanja Marin
Horst Janson
Srđan Ivanišević
Fabijan Šovagović
Ivo Gregurević
Mustafa Nadarević
Žarko Potočnjak
Vera Zima
Štefica Jokić
Branimir Bakula
Jelica Lovrić
Kruno Šarić
Stjepan Bahert
Davor Panić
Ivan Brkić
Vida Jerman
Palmira Ivanković
Boris Perić
Šimun Jagarinec
Neven Silvestar Kovačević
GlazbaIgor Savin
Snimatelj-
MontažaVesna Lažeta
ScenografijaMladen Ožbolt
Godina izdanja1994.
Trajanje100 min.
Država Hrvatska
Jezikhrvatski
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Vukovar se vraća kući, hrvatski dugometražni film iz 1994. godine.[1]

Radnja[uredi | uredi kôd]

Film tematizira velikosrpsku agresiju na Hrvatsku, odnosno prati sudbinu dijela hrvatskih izbjeglica i prognanika koje su velikosrpski osvajači protjerali iz Vukovara nakon što su ga velikosrbi okupirali nakon višemjesečne opsade. Prognane hrvatske izbjeglice iz Vukovara sklonjene su na sporedni željeznički, ali i životni kolosijek, stanice Sokolovci. Samu izoliranost stanovnika toga vlaka dodatno pojačava i njihovo nesnalaženje u okruženju i želja za povratkom u Vukovar.

Gotovo dokumentaristički život prognanika. Prognani Vukovarci žive u groznim uvjetima i vagonima. Svakodnevno žive nadu u povratak. Radnja je usredotočena na tročlanu obitelj na čijem je čelu otac Vinko, ratni invalid koji se ne uspijeva snaći u novoj zbilji.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatski filmski arhiv: Popis hrvatskih dugometražnih filmova 1944.-2006.Arhivirana inačica izvorne stranice od 5. ožujka 2016. (Wayback Machine), pristupljeno 23. svibnja 2015.
  2. Braniteljski: Domaći igrani filmovi s temom Domovinskog rata Braniteljski. 30. kolovoza 2019. . Pristupljeno 24. rujna 2020.
Nedovršeni članak Vukovar se vraća kući (1994.) koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.