Władysław Bukowiński

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta kršćanstvo. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija
Władysław Bukowiński
Bukowiński prije 1945.
Bukowiński prije 1945.
Rođen 22. prosinca 1904.
Preminuo 3. prosinca 1974.
Proglašen slugom Božjim 22. siječnja 2015.
Beatificiran 11. rujna 2016.
Spomendan 3. prosinca
Zaštitnik zatvorenika, dijaloga s islamom
Zaštitnik gradova, krajeva i država Karagandinske biskupije
Zaštitnik zanimanja misionara
Christianity Symbol.png Portal o kršćanstvu
Portal o životopisima

Władysław Bukowiński, također i Ladislao Bukowinski i Vladislav Bukovinskij[1] (22. prosinca 1904.3. prosinca 1974.), poljski katolički svećenik, misionar, žrtva NKVD-a i blaženik Katoličke Crkve. Tijekom II. svjetskoga rata više je puta uhićivan, a nakon rata osuđen na desetljeće prisilnoga rada u gulagu. Tijekom odsluživanja kazne premještan po logorima i zatvorima u Kazahstanu, te je u njima potajno slavio svete mise i udjeljivao sakramente zatvorenicima i kažnjenicima. Tri godine nakon odsluženja kazne i primitka sovjetskoga državljanstva, u prosincu 1958., ponovno je uhićen i u veljači iduće godine na namještenome sudskomu postupku osuđen na tri godine u radnomu logoru u Irkutsku. I prije drugoga uhićenja i nakon odsluženja druge kazne posvetio se pastoralnomu radu u Karagandinskoj biskupiji, u kojoj ostaje djelovati do smrti. Pokopan je u Katedrali Gospe Fatimske u Karagandi, u kojoj je 2016. i proglašen blaženikom, prvim s područja Kazahstana.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Blaženi Ladislao Bukowinski (engl.) catholicsaints.info. Pristupljeno 19. rujna 2022.
  2. Rižikova, Natalia. Father Wladyslaw Bukowinsky Becomes First Person Beatified in Kazakhstan (engl.) astanatimes.com. Astana Times. Objavljeno 22. rujna 2016. Pristupljeno 19. rujna 2022.


Blue priest icon.svg Nedovršeni članak Władysław Bukowiński koji govori o svećeniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.