Warframe

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Warframe
Warframe - Ninjas Play Free
Warframe - Ninjas Play Free
Proizvođač(i) Digital Extremes
Izdavač(i) Digital Extremes
Redatelj(i) Steve Sinclair
Scott McGregor
Dizajner(i) Ben Edney
Mitch Gladney
Joey Adey
Jonathan Gogul
Programer(i) James Silvia-Rogers
Glen Miner
Producent(i) Dave Kudirka
Pat Kudirka
Pisac/pisci Cam Rogers
Umjetnik/umjetnici Michael Brennan
Ron Davey
Mat Tremblay
Geoff Crookes
Motor Evolution
Nadnevak izlaska 25. ožujak 2013.
Žanr(ovi) Akcija, hack'n'slash, RPG
Način(i) igre Jedan igrač, više igrača
Platforma Windows
PlayStation 4
Xbox One
Nintendo Switch
Playstation 5
Xbox Series X

Warframe je besplatna akcijska videoigra koja se može igrati sa više igrača, a razvila i objavila ju je kanadska kompanija Digital Extremes. Isprva je bila dostupna samo na Windows računalima (od 25. ožujka 2013.), a kasnije je postala dostupna na PlayStation-u 4 (od 29. studenoga 2013.), Xbox One (od 2. rujna 2014.) i Nintendo Switch (od 20. studenoga 2018.). Planira se podrška i za PlayStation 5 i Xbox Series X kad konzole službeno izađu na tržište.

U Warframeu postoji Tenno rasa antičkih ratnika koji koriste svoje sposobnosti i razne kombinacije oružja za izvršavanje misija. Igra uključuje korištenje vatrenog oružja i bitku prsa o prsa, parkour i igranje uloga, kako bi igrači mogli napredovati kroz priču, i činiti svog lika snažnijim i bolje opremljenim.

Warframe ima dva moda igre:

  • borba protiv okoline (PvE) uključuje izvođenje raznih misija protiv računalno kontroliranih neprijatelja različitih frakcija
  • borba protiv drugih igrača (PvP) uključuje borbu protiv drugih igrača u solo ili timskom okruženju.

Osim misija koje igrač ispunjava, videoigra nudi pristup i trima otvorenim svjetovima, na kojima igrač može slobodno lutati, istraživati, ispunjavati zaseban set misija i otkrivati nove načine igre.

Poseban tip misija, Quests, u kojima igrač prolazi kroz niz izgrađenih scenarija i događanja, nudi pristup pozadinskoj priči igre, i ponekad, dodatnim mehanikama igre, posebnim oružjima i sličnome.

Nakon svake misije igrač dobiva nagrade u vidu resursa koje je skupio tijekom same misije, uz dodatne nagrade poput nacrta za oružja, i rjeđih, često nasumično izabranih resursa, ovisno o prirodi misije.

Videoigra ima velik arsenal oružja na izbor, i mnogo kozmetičkih i estetskih dodataka. Sav sadržaj se može otključati bez trošenja novca, no zahtjeva više igranja i ponekad čekanje dok sadržaj postane dostupan. Sadržaj se također može kupiti mikrotransakcijama (trošenje pravog novca na digitalna dobra), što sadržaj čini dostupnim odmah.

Kontekst igre[uredi | uredi kôd]

Videoigra je postavljena u dalekoj budućnosti. Igrač preuzima kontrolu nad članom Tenno rase, antičkim ratnicima koji su se probudili nakon stoljetnog kriospavanja.

Igrača kroz igru i kroz misije većinom vodi tajanstveni ženski lik imena Lotus. Letjelica na kojoj se igrač nalazi ima svjesno računalo imena Ordis. Sama letjelica ima razne komponente koje igrač prvo mora pronaći, nakon čega dobije trajan pristup tom segmentu igre (segment za izbor oružja, izgradnju novih oružja, uzgoj ljubimaca, i sl.).

Sunčev sustav je u razdoru, resursa je sve manje, a planeti su podijeljeni između različitih frakcija koje gledaju svoje interese i iskorištavaju ostale stanovnike sustava:

  • Tenno je rasa antičkih ratnika koji su se probudili nakon stoljetnih kriospavanja, daleko u Zemljinoj budućnosti.
  • Grineeri su rasa militiziranih klonova kojima tijela propadaju od prekomjernog kloniranja i manipulacije genima. Njihovim carstvom upravljaju dvije kraljice blizanke prema kojima svi Grineeri osjećaju genetski usađenu odanost.
  • Corpus je kult posvećen novcu i zaradi, te napretku tehnologije i znanstvenog istraživanja, izgrađen na robovskom radu, bez poštovanja prema ljudskim životima.
  • Infested su žrtve virusa zvanog Technocyte, izgled im je većinom ili skroz unakažen.
  • Sentienti su rasa strojeva koji se sami umnožavaju, poslani u Tau sustav van naše galaksije kako bi ga teraformirali i pripremili za život.
  • Orokini su rasa davno nestalih transhumanista koji su stvorili sve gornje frakcije kao niže slojeve društva koji njima služe. U njihovoj odsutnosti, ostale frakcije preuzimaju kontrolu nad Sunčevim sustavom i ostatcima tehnologije Orokina.

Razvoj[uredi | uredi kôd]

Warframe je napravljen podrijetlom videoigre zvane Dark Sector (2008.), koju je isto tako napravio Digital Extremes. Digital Extremes već je bio poznat kao studio koji zapošljava i radi zajedno s drugim kompanijama, kako bi mogli završiti svoj i njihov razvoj, a jedna od poznatih kompanija je Epic Games, gdje su pomagali na njihovoj videoigri zvanoj Unreal Tournmament. (1999.), (2003.) i (2004.)
Epic Games je razmotrio mogućnost spajanja dviju kompanija (Digital Extremes sa Epic Games), ali Kanadska vlada to nije dopustila, time su se obje kompanije složile da svaka ide svojim putem.
U početku je popularnost i rast Warframe-a bio spor, stroga kritika i male količine igrača su bili glavni uzrok toga. Uspkros tome, Warframe je postao vrlo popularan i dobivao vrlo positivne kritike nakon mnogo vremena razvoja, što je po statistici 2019. značilo da igra ima ~50 milijuna igrača.

Događaji[uredi | uredi kôd]

Andrea Lehnen[uredi | uredi kôd]

Andrea Lehnen (41), jedna od prvih i vrlo cijenjenih umjetnika koji su radili na oružju zvanom Vectis i na modeliranju arsenala, je nažalost preminula radi leukemije 5. kolovoza 2020. - Digital Extremes i njezini najbliži su iskazali duboku tugu, a Digital Extremes je uz to i postavio vrpcu harmonije na tržište u igri sa porukom koja slijedi: "eng.‘Forever in Loving Memory of Andrea, whose mind and heart will live on forever in her creations’.", "hrv.‘Zauvijek u voljenom sjećanju Andre-e, čiji će um i srce zauvijek biti u njezinim tvorevinama.’.".

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]