Wikipedija:Kafić/Pitanja o kategorizaciji/Arhiva 1

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ova je stranica arhiv.
Molimo Vas, ne mijenjajte je!



kategorija i portal[uredi]

kako pokrenuti novi portal i odgovarajuću kategoriju? Koliki bi trebao biti minimum očekivanih članaka da bi zadovoljio kriterije za portal, te kad neku kategoriju proglašavamo pretrpanom i krećemo u dijeljenje? — Prethodni nepotpisani komentar napisao je 89.172.29.68 (razgovordoprinosi)

Portal može napraviti svatko, ali ako se netko uhvati posla oko portala, treba ga i dovršiti. Boj članaka nije toliko bitan, mislim da je bitnije broj kvalitetnih članaka, ako misliš redovito (barem jednoim mjesečno) mijenjati odabrani članak, odabranu sliku... To napominjem jer ima dosta posla oko portala, treba sredit dizajn, prekopati sve vezane članke i izdvojit one koji zahtijevaju doradu, sjetiti se važnih članaka koje treba napisati... ako misliš da se snalaziš u wiki tesktu i ako dobro "pokrivaš" neku temu, samo naprijed.
Novu kategoriju može otvoriti svatko, a pretrpanima se obično smatraju one sa preko 50 članaka gdje je nered i/ili šarenilo preveliko i gdje se mogu prepoznati grupe članaka koje su pobliže vezane i koje bi mogle oformiti podaktegoriju. --Tycho Brahe 20:12, 29. kolovoza 2006. (CEST)

S koliko članaka se smatra pretrpanom?[uredi]

Evo ja sam se malo uhvatio posla pa sam smanjio broj članaka u kategorija:medicina na 46 (bilo ih je više od 50, ne sjećam se točnog broja). Ubacio sam ih u podkategorije i tako sortirao. Nisam se usudio micati predložak o pretrpanosti jer ne znam kad se kategorija smatra takvom, a kad ne. Doc17 16:59, 24. rujna 2006. (CEST)

Pa, recimo da je 50 neka gornja granica. No, nije to jedini kriterij. Npr. kategorija Crkveni redovi trenutno ima 46 članaka, no mislim da je ne bi nazivali pretrpanom sve i da ih je 100 jer ne vidim načina da te redove podijelimo u podkategorije po nekom kriteriju koji će biti jasan ikome osim školovanih teologa. Dakle, ako kategorija ima više od 50 članaka i ima potencijala za neku razumnu podjelu koja bi bila jasna većini posjetitelja, onda ju se moža označiti kao "pretrpanu" čime se suradnike motivira da to razvrstaju.
Dakle, nema jasnih granica i treba raditi malo i po osjećaju. --Ante Perkovic 11:06, 28. rujna 2006. (CEST)

Medicina[uredi]

U kategoriji Medicina postoji puno ne kategoriziranih članaka (ili po meni krivo kategoriziranih), pa sam ponekom članku promijenio kategorije - nadam se da smijem to raditi kao običan smrtnik (čitaj:suradnik) :)

Ako mogu predložit još neke potkategorije u kategoriji medicina:
Potkategorija Dijagnostika (ili Medicinska dijagnostika ili Dijagnostika u medicini) u koju bi kategorizirao postojeće članke: Kompjuterizirana tomografija, Radiologija, Magnetna Rezonancija, Spirometrija.
Potkategorija Fiziologija (ili Med. fiziologija ili Fiziologija čovjeka) gdje bi kategorizirao postojeće članke: Žuč, Imunologija, Elektroliti (medicina), Krvni tlak, Krv i krvne grupe, Fiziologija, Fiziologija čovjeka, Vid, Neuropeptidi

Vedran12 01:34, 26. svibanj 2007. (CEST)

Ideja izgleda dobro. Samo naprijed! :). --Ante Perkovic 12:41, 5. lipanj 2007. (CEST)

potkategorija za predloške vezane uz održavanje Wikipedije[uredi]

Ante je li ima neka potkategorija za predloške u kojoj imaju svi predlošci koji se upotrebljavaju za "kritiziranje" članaka... Npr. (nedostaju wikipoveznice, prijevod, nije wikipedizirano...) -- Kingstone 93 11:07, 8. lipanj 2007. (CEST)

Kategorija:Predlošci - održavanje Wikipedije je otvorena dan nakon ovog pitanja. --Ante Perkovic 13:58, 15. lipanj 2007. (CEST)

Znam Ante, ja sam je i otvorio... Hehe ;-))) -- Kingstone 93 21:13, 18. lipanj 2007. (CEST)


Kategorizacija tehnike i tehnologije - prijedlog za raspravu[uredi]

Predložio sam prilično radikalne promjene u kategorizaciji tehnike i tehnologije, koja jednako pripada gospodarstvu koliko i primjenjenim znanostima. Bojim se da u segmentu tehnike prijeti prilična zbrka ako se ne predvidi neki detaljniji kostur za buduće punjenje (mislim da je zbrka već počela, jer se sada elektrika, vozila, informatika i dr. javljaju kao paralele tehnologiji, a sve je to sastavnica tehnike koja sadrži projekte, objekte i postupke, tj. tehnologiju, koja je opet pratilac svake podkategorije i u svakoj je drugačija, kao i projektiranje. Volio bih da raspravimo prijedlog, koji je dijelom primjenjiv i u drugim kategorijama (dat je i primjer medicine), pa navalite ! Prijedlog je na Razgovor_o_predlošku:Tehnologija

--Bela 15:10, 18. srpanj 2007. (CEST)

hrvatska moderna[uredi]

radeći na članku Đuro Arnold, govorim o moderni, pa sam zaklučio da je nužna kategorija "hrvatska moderna" (postavio sam poveznicu), jer članak o moderni uopće ne daje potrebne informacije. Književnost mi nije struka, nego filozofija (Arnold je kao profesor filozofije, ali i književnik, bio jedna od glavnih "starih" u tom sukobu), pa molim, da se netko tko se u književnost kuži malo time pozabavi!--Fausto 15:47, 4. rujan 2007. (CEST)

Kategorije za rodjenja i smrti[uredi]

Evo prve ideje za koju mislim da bi bila dobra, a i ne realizuje se tako tesko. Dakle, da se u svim biografskim clancima dodaju kategorije za godine rodjenja i smrti. Mislim da je ideja odlicna jer se uz pomoc ovoga na jos jedan nacin moze lako doci do biografskih clanaka. Ne biste bili prvi koji ovo imaju, a to znaci da ideja nije uopste losa, cak sta vise, po meni je odlicna. Eto toliko. P.S. Izvinjavam se sto pisem u ASCII-ju. --Saša Stefanović ® 17:32, 21. kolovoza 2006. (CEST)

Protiv - o tome smo raspravljali prije i nije nam se svidjela. Ni danas mi se ideja ne svidja jer bi, po meni nepotrebno, zatrpali dno stranice sa kategorijama. Danasnji nivo kategorizacije je blizu tome da bude dovrsen u smislu kriterija koje smo do sada koristili (npr fizicari po nacionalnosti), no kad se to dovrsi, vjerojatno cemo krenuti i na dodatne kategorizacije (npr. fizicari po grama fizike - atomski, klasicni, relativisti...). Dakle, guzva na dnu stranice moze postati samo veca, pa bi ja bio štedljiv sa kategorijama koje nisu apsolutna nuznost. Iako ni stranice o godinama ne valja zatrpavati, mislim da se tamo mogu naci najbitnije osobe rodjene i umrle te godine. --Tycho Brahe 18:26, 21. kolovoza 2006. (CEST)

Bojišta Drugog svjetskog rata[uredi]

Molim da se prokomentira ovo: Razgovor o kategoriji: Bojišta Drugog svjetskog rata. --Tycho Brahe 23:07, 23. kolovoza 2006. (CEST)

Psihoaktivne tvari[uredi]

Psihoaktivne droge su kemijske tvari koje utječu na psihu. Kategorizaciju bi mogli izvesti na način kako je izvedeno na ovom tekstu, dakle primjerice da su opioidi podkategorija. No da li da članke kategoriziramo na strogo kemijske, strogo psihijatrijske / medicinske, da li da lijekove u svojoj ukupnosti stavimo kao nadkategoriju, i tako dalje, a vezano uz toksikologiju. I da li da ovu kategoriju stavimo pod "medicina" ili pod "psihijatrija" --Davor Moravek 18:53, 24. kolovoza 2006. (CEST)

Djela i biografije[uredi]

A o kategoriziranju djela u nacionelne književnosti ?

Mislim djela amerikanaca u Američka kniževna djela, Rusa u Ruska itd. Smanjila bi se kategorija svjetska književnost, i trebala bi se izmjeniti kategorija Ruski Roman u Ruska djela. --Edgar Allan Poe 12:53, 26. kolovoza 2006. (CEST)

Da, dobra ideja. U biti, cim vidis da su u nekoj kategoriji izdvojene hrvatske teme (kao sad Hrvatska knjizevnost iz svjetske), to znaci da ima potencijala za kategoriziranje po drzavama. Preduvjet je da su te kategorije zaista potrebne, a mislim da to ovdje jest slucaj. --Tycho Brahe 11:38, 28. kolovoza 2006. (CEST)

Nego štp kažte o novim predlošcima. Biografije po državama, kao na en.wikiju. Mislim stuv-biog-nor za sve biografije koje su u izradi a govor o norvežanima, i tako za druge države. Neka slika bude kao i prva slike francuske na portalu: Država sa bojama zastave u njoj. --Edgar Allan Poe 12:53, 26. kolovoza 2006. (CEST)

Ovisi sto bi u tom slucaju napravili s postojecim stubovima na biografijama. Morali bi ih ili brisati ili dozvoliti malo vecu guzvu. Nekakav je nepisan dogovor sa se na dno stvalja samo jedan stub, ne vise njih. Tu je situacija razlicita nego kod kategorija, a razlog je cisto estetske prirode - 5 kategorija se moze otrpiti na dnu clanka, ali 5 stubova bas i ne. Zbog toga smo se morali odluciti da li npr americke filmske glumce stub-iramo kao glumce ili kao amerikance. Poceli smo na nacin da struka ima prednost pred nacijom, pa mislim da je najbolje da tako i ostane. Isti je slucaj i sa zemljopisom - imamo stubove za gradove i rijeke, ali ne i stub-zemlj-hrv ili stub-zemlj-BiH. --Tycho Brahe 11:38, 28. kolovoza 2006. (CEST)

U međuvremenu se skupio dovoljan broj članaka o izumrlim životinjama. Možda da otvorimo takvu podkategoriju?--Branka France 12:41, 18. travanj 2007. (CEST)

Problem Psihijatrija - Psihologija[uredi]

Primjetih da je ovdje pod kategorijom medicine smještena osim psihijatrije i psihologija. Ta dva pojma se konstantno brkaju, ljudi su vrlo zbunjeni, svima je to isto i različito u isto vrijeme, svuda uvijek isto. Neki članci su strpani pod psihologiju a pripadaju psihijatriji i slično.

  • Psihijatrija je sastavni dio medicine i na njoj se studira, dok se psihologija studira na filozofskom i novije hrvatskim studijima. Prema toj razlici, psihologiju treba maknuti iz kategorije medicine i staviti ju u zasebnu kategoriju, eventualno pod društvene tematike/predmete i slično tome kao i sociologija, pedagogija --> društvene znanosti
  • Druga razlika, Psihijatrija se po tome više bavi "težim" problemima, kliničkim, može propisivati lijekove (psiholog ne), bavi se bolestima i poremećajima u pravom smislu te riječi. Psihologija se bavi društvenim, svima bližim, a više je usmjerena ka "snalaženju pojedinca u prostoru i vremenu :o) ", "uklapanje", "uspjeh", psihološki razvoj, kako funkcioniramo u različitim situacijama i općenito

prema tome, razlike vezane za pripadnost članaka bi trebale biti:
  • Psihijatrija: poremećaji ličnosti, ponašanja i raspoloženja, psihopatologija, psihoze
    • npr.: Alkoholizam, Depresija, Shizofrenija, Ovisnosti, Mentalne retardacije, Autizam, ADHD (poremećaj pažnje i hiperaktivnost), Bulimija, , Anoreksija, Anksiozni pormećeji (OKP,fobije), Bipolarani poremećaj
  • Psihologija: Psihološki razvoj (razvoj ličnosti), problemi nasilja - bulinga, učenje (problemi, tehnike, razvoj, vrste...), self help, organizacija, obitelj, percepcija, motivacija, pamćenje, mišljenje, frustracija, kognitivni procesi, metode istraživanja (anketa, intervju), percepcija, stres, etiketiranje... ... ... u nedogled
dalje se mogu zasnivati i potkategorije:
  • Psihijatrija: Psihoterapija, Forenzička psihijatrija, Socijalna psihijatrija, Dječja i adolescentna psihijatrija, Alkoholizam i druge ovisnosti, Biologijska psihijatrija, Neuropsihijatrija...
  • Psihologija: Razvojna psihologija, Eksperimentalna psihologija, Psihologija braka i obitelji, Socijalna psihologija, Psihologija ličnosti, Metode istraživanja u psihologiji, Psihologija učenja, Psihoanaliza...

Predlažem da se ravnamo prema tim nekim temeljnim razlikama ova dva pojma. Ako netko misli drugačije, svakako neka se izjasni, promijeni, dopuni. Ako je slično već napisano i usvojeno, a onda zaboravite ovaj "jadni" pokušaj, i ako nitko nema ništa protiv?? to je to??

Dalibor Bosits 13:52, 6. rujan 2007. (CEST)

Super napisano. No, ako tekst ostane ovdje, malo koristi od njega. Predlazem da ga se preraspodjeli na stranice Kategorija:Psihologija i Kategorija:Psihijatrija (objasnjenja sto spada u pojedinu kategoriju) i na pripadajuce stranice za razgovor (tamo idu ideje za podkategorije). Dalibore, mozes li ti proci kroz te dvije kategorije i ispraviti krivo kategorizirane clanke? --Pancho W. Villa 13:56, 6. rujan 2007. (CEST)

Bacit ću se na posao još večeras, i hvala.

Još nešto, upravo viđeno. Postoji članak tjeskoba smješten pod psihijatriju i članak anksioznost smješten pod psihologiju. Dva članka (pojma), ista stvar, druge kategorije. Tapkanje u mraku :o).

Predlažem da informacije iz članka tjeskobe prebacimo u anksioznost pod kategorijom psihijatrija, i na stranici tjeskoba postaviti redirect na anksioznost, ako nitko nema ništa protiv?? Dalibor Bosits 14:07, 6. rujan 2007. (CEST)

Samo naprijed :) --Pancho W. Villa 14:10, 6. rujan 2007. (CEST)

Dva puta imamo isto[uredi]

Imamo već ovakvu sličnu stranicu Wikipedija:Pitanja o kategorizaciji, samo je nitko neobilazi i postala je totalno ne potrebna pa možda da se arhviraju oni razgovori i sve preusmjeri ovdje ili na neki drugi naziv, da ne bude dvije zapravo iste stranice. -- Kingstone 93 21:34, 11. rujan 2007. (CEST)

Spojeno ;-) SpeedyGonsales 22:53, 12. rujan 2007. (CEST)

Prijedlog - kategorija predložaka[uredi]

Molim da obratite pažnju na Razgovor o kategoriji:Predlošci za jezičnu poveznicu.

Isto tako, ukazujem da stranica Wikipedija:Ideje/Kategorizacija "visi" u zraku, toliko da sam tek slučajno naišao na nju. Pogledate što vodi tamo, pa ćete vidjeti na što mislim :)

Pozdrav svima,

--dnik 18:18, 19. prosinac 2007. (CET)

Ako nema nitko ništa protiv, ja ću predloške tog tipa staviti u tu kategoriju, i još ću napraviti npr. predložak za njem. --dnik 12:08, 27. prosinac 2007. (CET)

Srdačan pozdrav! Ja sam jedna od novijih suradnica na Wkikpediji i imam ideju: na glavnoj stranici na hrvatskom jeziku ima nekoliko kategorija, među njima i "Ostali portali". Kliknuvši na to, otvaraju se podkategorije od kojih je jedna "Kršćanstvo". Moj prijedlog je da se, umjesto toga, uvede kategorija "Religija" ili "Religije" pa da se na taj način osigura prostor i ostalim religijama da se tu svrstaju (BAREM onima koje se priznate kao službene na državnoj razini Republike Hrvatske, a to su islam i judaizam) Toliko od mene! :) — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Ana-sara (razgovordoprinosi)

Pozdrav nova suradnice, radi se o Portalima, ne kategorijama. Portale uređuju skupine suradnika a oni, na neki način, služe za koordinaciju i sustavno obrađivanje sadržaja neke određene teme. Portal:Kršćanstvo, na primjer, uređuje suradnik koji ga je pokrenuo. Uglavnom, korisnicima wikipedije preko glavne stranice dostupna je kategorizacija po gornjim linkovima a portalima se mogu poslužiti kako bi lakše pretraživali iscrpnije obrađene teme. Dakle, ne radi se o podcjenjivanju ili omalovažavanju drugih religija već ili ne postoji dovoljno sadržaja da se potkrijepi portal na tu temu, ili jednostavno nema suradnika koji bi portal održavali. Pozdrav, LukaKrstulović 12:05, 8. prosinac 2007. (CET)

Jezični predlošci[uredi]

Predlažem da se predlošci {{en}} i slični stave u kategoriju (koju sam već kreirao, hm) Kategorija:Predlošci za jezičnu poveznicu, jer su ovako jako raspršeni među nekategoriziranim poveznicama.

Tada bi mogli utvrditi i neku politiku što se tiče korištenja SUBST i tih predložaka.

Pozdrav svima,

--dnik 14:13, 17. prosinac 2007. (CET)

Otvaranje potkategorije Politički podmladak unutar kategorije Političke stranke[uredi]

Predlažem otvaranje potkategorije "Politički podmladak" unutar kategorije "Političke stranke". Naime stranački podmlatci su političke organizacije mladeži unutar jedne političke stranke, ali nisu političke stranke. Vidio sam da na engleskoj i njemačkoj Wikipediji postoji zasebne kategorije (w:en:Category:Youth wings of political parties, w:de:Kategorie:Politischer Jugendverband). U novoj potkategoriji postoji već najmanje 8 članaka raznih organizacija (1 ex-YU (SKOJ), 4 hrvatska (MHDZ, FM SDP, MHL, SOH), 1 hrvatski iz BiH (MHDZBIH), 1 njemački (JU), 1 europski (YEPP)) s tendencijom rasta... --Zrinski 22:47, 18. siječanj 2008. (CET)

Sport[uredi]

Planirao sam u sve zemlje svijeta uvesti članaksport Pa smijem li?

Kategorije bez interwiki linkova[uredi]

Zdravo. Ivan Bajlo me je zamolio da na hrvatskoj Vikipediji pokrenem svog bota kako bi generisao spisak kategorija koje nemaju međuviki veze. Spisak je ažuriran i nalazi se ovde. --Filip (§) 16:01, 29. siječanj 2008. (CET)

Uskoro ćeš morati ponovno. ;-) --Ivan Bajlo 16:09, 29. siječanj 2008. (CET)
Bilo bi dobro na neki način micati odrađene interwikije sa tog popisa. Andrej Šalov 16:27, 29. siječanj 2008. (CET)
Besmisleno gubljenje vremena, jednostavnije je da robot opet generira novi popis nakon nekog vremena, uostalom ja ću opet gnjaviti Filipa da pošalje bota nakon što počistim dobar dio popisa. --Ivan Bajlo 16:32, 29. siječanj 2008. (CET)
Nije mi teško da pokrećem bota s vremena na vreme. Samo što, eto, zaboravim. A dokle god je Ivan tu da me podseća, nema problema :) --Filip (§) 23:23, 29. siječanj 2008. (CET)

OK. Dogovoreno. Andrej Šalov 15:46, 30. siječanj 2008. (CET)

Pitanje[uredi]

Pozdrav. Upravo pišem članak smetlište (odlagalište otpada) i zaista ne znam u koju kategoriju da ga stavim. Hvala na pomoći!

--Nikola Stuban 10:08, 1. ožujak 2008. (CET)

nova potkategorija[uredi]

kako otvoriti novu potkategoriju npr. pod kategoriju: umjetnost - potkategorija: zaštita kulturne baštine? pod kategoriju: primjenjene znanosti - potkategorija: konzerviranje-restauriranje?— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Grega (razgovordoprinosi) 11:11, 5. ožujak 2008.



Ova je stranica arhiv.
Molimo Vas, ne mijenjajte je!