Wikipedija:Prijava Arbitražnom odboru/SpeedyGonsales, Ex13 i Roberta F.

Izvor: Wikipedija
Ova je stranica arhivirana.
Ne mijenjajte je!



Suradnici suradnik:SpeedyGonsales i suradnik:Ex13 su posljednjih mjeseci izazvali niz nepotrebnih sukoba i time naštetili wikipediji. suradnik:Roberta F. ne shvaća osnovne principe wikipedije.

U siječnju ove godine, ovo troje (posebno SG) su bili uključeni u progon suradnika Dalibora Bositsa, pri čemu su kao razlozi za Daliborovu smjenu navedeni razlozi koji nemaju veze sa Daliborovim radom na wikipediji, već sa navodnim (uglavnom nedokazanim ili čak neprovjerljivim) grijesima izvan wikipedije. Iako je Dalibor formalno ostao administrator, nakon progona je znatno manje aktivan na wikipediji, čime je ova wikipedija praktički izgubila najvrijednih patrolera u 2008, te jednog od tehnički najpotkovanijih administratora.

Ja sam nakon završetka priče oko Dalibora uzeo 2-mjesečni odmor od wikipedije (dijelom i zato da se moja i druge usijane glave ohlade), da bi se vratio 31.3.. Nakon povratka sam uložio veliki trud pokušavajući pokazati suradnicima koji su u sukobu bili na suprtonoj strani da možemo i moramo surađivati bez obzira na nesuglasice. Pri tome sam prešutio i brojne vrlo drska uvrjede na svoj račun, a sve zbog izbjegavanja sukoba. Primjeri mojih pomirljivih poruka su ovdje:

Wikicitati »Za mene je ova priča sa off topic prigovorima završena i ubuduće ću sve takve ničim izazvane komentare pobrisati bez objašnjenja. Nadam se da ćeš i ti prihvatiti ovaj način razmišljanja i da ćemo svi(!) admini zajedno nastaviti raditi na dobrobit wikipedije. Naravno, ako imaš kakav prigovor na moj trenutni rad, slobodno mi skreni pažnju na nedostatke, no bez prodika, molim.«
(Ante Perković)

i ovdje:

Wikicitati »Što se tiče suradnje, ja ne dozvoljavam da me moje mišljenje o bilo kome spriječi da s tom osobom ovdje surađujem u interesu wikipedije, ali ako ti nemaš takav karakter, ja tu ne mogu ništa. No, ako me misliš provocirati i tako izazivati sukobe, primi na znanje da imam podosta strpljenja i da sam spreman podosta te ignorirati radije nego opterećivati zajednicu sa našim sukobima. A sad možeš slobodno revertati ovaj moj komentar, kao i svaki drugi komentar koji ostavim na ovoj stranici, ja se neću ljutiti.«

Da bi se bolje razumjelo pod kakvim sam pritiskom radio i uspijevao ne nasjesti na provokacije, dovoljno je pogledati ove poruke upućene meni: [1] (uplitanje u moj razgovor sa Zeljkom):

Wikicitati »Uf, tko uči pristojnosti«

[2]:

Wikicitati »Ti si očito manijakalno zaslijepljen Spidijem i njegovom veličinom (ne znam jesi li zaljubljen u njega)«

[3]:

Wikicitati »... Ti nisi normalan....«

napisao:

Wikicitati »Molim suradnika da komentira ono u što je upućen, a u ono o čemu pojma nema neka ostavi upućenijima od njega. ... Wikipedija bi trebala biti enciklopedija, ne mjesto gdje će se nekome ulagivati,...«

Ex13 je u niz navrata histerično reagirao na svaki moj pokušaj da Spidiju i Roberti ukažem na neke moguće greške, a oni su to tolerirali.

Jedan od sukoba je počeo oko stranice Katarina Kosača-Kotromanić, kada je Roberta F. revertala referenciranu promjenu neprijavljenog suradnika sa objašnjenjem koji po meni nije u skladu sa smjernicama wikipedije, da bi iza toga na stranici za razgovor još jednom pogriješila navodeći da je ugled autora originalnog teksta (u ovom slučaju je to bio suradnik:Flopy) važnija od danih referenci, kršeći time pravilo o navođenju izvora. Usput je i optužila suradika za nepristojnost, samo zato jer je postavio logičko pitanje. Sve ovo pokazuje da Roberta F. uopće ne shvaća ozbiljno pravila wikipedije, te da kao takva ne može obnašati dužnost administratora.

Ja sam na to reagirao relativno blago, ovdje, no vrlo brzo je stigao drski komentar od SpeedyGonsaesa koji mi je na mojoj stranici napisao:

Wikicitati »Molim suradnika da komentira ono u što je upućen, a u ono o čemu pojma nema neka ostavi upućenijima od njega. ... Wikipedija bi trebala biti enciklopedija, ne mjesto gdje će se nekome ulagivati,...«

Iako je ovo bio dovoljan razlog za blokiranje SpeedyGonsalesa, nisam ga blokirao, računajući da mu treba odušak zbog prijašnjih sukoba sa mnom i da je u interesu zajednice bolje progledati mu kroz prste.

Iza toga se spomenuti IP suradnik prijavio pod uvrjedljivim imenom, zbog čega ga je morao mijenjati, a ja sam mu jasno dao do znanja da ne bi bilo pametno moju podršku oko slobode pisanja na wikipediji shvatiti kao ohrabrenje za provociranje admina na "drugoj strani" (vidi poglavlja "Imena" i "Crveni karton"). Time sam praktički još jednom Roberti i Spidiju dao do znanja da seu sukob nisam uključio da bih njih gnjavio nego da bi pokušao pomiriti njih i novog suradnika i zbog kvalitete članka, no to u na kraju nije pomoglo da bi njih dvoje počeli pretpostavljati moju dobru namjeru.

Daljnja rasprava je dovela do mojeg blokiranja, nakon jednog mojeg komantara koji je bio neusporedivo manje "otrovan" od onoga što je proteklih dana i tjedana izrečeno meni (uz njihovu prešutnu podršku). Speedy je uz to blokirao suradnika Ex13 i to samo na 1 dan, uz riječi podrške ("u pravu si"), što je zapravo poticanje na osobni napad na drugog admina.

No, unatoč tome, ja sam se ispričao, a nakon povratka sa 7-dnevnog "odmora" nisam ni riječi napisao o svemu tome, opet ne želeći uznemiravati zajednicu. Da bi zaključio priču oko Katarine Kosače, zamolio sam Flopyja, na čiji autoritet se i sama Roberta F. pozivala, da provjeri je li zadnja verzija članka (koju je napisao Puzzle) u redu, što mi je Flopy potvrdio. To po meni još jednom potvrđuje da sam s pravom intervenirao na robertino neopravdano revertanje i da je cijeli sukob mogao biti izbjegnut samo da su Roberta F i Speedy pokazali minimum samokritičnosti.

Molim da AO pokuša procijeniti omjer kršenja pravila pristojnosti i drugih pravila od strane mene, ex13 i Speedyja te blokira Ex13 i SpeedyGonsalesa zbogh osobnih napada. Moj blok od 7 dana bi trebao poslužiti kao mjera. Dakle, ako su napadi ex13 5 puta teži od mojih, onda bi trebao biti blokiran na 5 tjedana, a isto vrijedi i za SpeedyGonsalesa.


Drugi sukob do kojeg je došlo je vezan uz patroliranje. Naime, 3 tjedna prije sukoba, na patrolerskoj grupi je postignut dogovor oko davanje autopatrol statusa dvojici suradnika. Kako je Speedy na toj listi i uredno prima mailove, računao sam da će prije ili kasnije reagirati na dogovor, ili na način da napravi kako je dogovoreno, ili barem da nam da to neće napraviti i zašto. No, Speedy je tvrdoglavno ignorirao to što 20 patrolera čeka na njegov potez, unatoč nekolicini mailova koji su napisani na tu temu čak i nakon postizanja dogovora.

Kada je ta činjenica isplivala u kafiću (reagirao je suradnik:Frka), Roberta je reagirala sa pojašnjenjem koje je bilo nepotpuno i nije davalo potpunu sliku stvari. Na to sam ja reagirao dodatnim pojašjenjem cijele priče.

Pola dana nakon toga, Roberta F. se odriče svojih administratorskih ovlasti u okolnostima koje nemaju nikakve veze sa mnom, što je iz prve ruke poznato i nekim članovima arb-koma, a i SpeedyGonsalesu. No, unatoč tome, SpeedyGonsales namjerno prešućuje te spoznaje i koristi ovu situaciju da bi me napao u kafići i neizravno zatražio od mene da se odreknem administratorskih prava. Istovremeno, Roberta F. uokolo, van wikipedije, širi priču da ju je jedan drugi suradnik potjerao, a uopće ne negira spidijev komentar da sam je ja potjerao. Ovim su njih dvoje očito pokušali "ubiti 2 muhe jednim udarcem". Da njih dvoje rade u timu, to je poznato članovima AO-a, pa detelje neću iznositi ovdje.

Speedy ni do danas nije odgovorio na pitanje zašto je ignorirao dogovor 6 patrolera, a sam je arhivirao raspravu 1. lipnja, ostavivši pitanje bez odgovora. Na kraju je do promocije ovih suradnika u autopatrolere ipak došlo, i to pod okolnostima koji su već poznati nekolicini članova arb-koma (vidi admin-listu). Ovaj slučaj pokazuje da SpeedyGonsales uopće ne shvaća da na wikipediji postoji još suradnika osim nas 4-5 koji smo uključeni u sukob, pa je izignorirao dogovor patrolera samo zato jer je ta lista "daliborova" (on je tako zove na admin-listi). Ovo je čisti primjer ometanja rada wikipedije da bi se nešto dokazalo.

Staus prijave[uredi kôd]

Odluka Arbitražnog odbora[uredi kôd]

U slučajevima arbitriranja Klevetanje i pokušaj manipuliranja AO-om i Maltretiranje (Ex13), napadi i poticanje na osobne napade (SG), nepoznavanje osnovnih pravila wikipedije (RF) Arbitražni odbor je donio zaključke i odluke kako slijedi.

Wikicitati »Prema mojim pouzdanim informacijama, suradnici suradnik:SpeedyGonsales i suradnik:Roberta F. su širili glasine o tome da sam ja toliko izmaltretirao jednog člana AO-a, da je ta osoba morala promijeniti email i broj mobitela.«

AO je ispitao ovu informacije i došao do podataka da je to laž, te da je ista potekla od suradnika Roberta F. preko suradnika SpeedyGonsales na dalje. Dotični član AO-a koji je prema riječima ovo dvoje suradnika maltretiran od strane suradnika Ante Perkovica je suradnica Lunna X koja je Arbitražnom odboru dokazala da su suradnici Roberta F. i SpeedyGonsales širili neistine o maltretiranju Ante Perkovica, te da ona nije promijenila broj telefona zbog suradnika Ante Perkovic i e-mail.

AO je zaključio da su suradnici Roberta F. i SpeedyGonsales svjesno širili laži.s namjerom diskreditiranja suradnika Ante Perkovica.

Wikicitati »Ex13 je u niz navrata histerično reagirao na svaki moj pokušaj da Spidiju i Roberti ukažem na neke moguće greške, a oni su to tolerirali.«

Iz priloženih poveznica, te iz onih koje se kriju iza njih u povijesti izmjena vidljivo je da se Suradnik Ex13 ne suzdržava od prepucavanja i vrijeđanja suradnika Ante Perkovica a pogotovo u situacijama kad nije povezan sa raspravom ili temom koju je isti napisao drugom suradniku te na taj način ne pridonosi i nije pridonosio smirivanju situacije.

Wikicitati »Jedan od sukoba je počeo oko stranice Katarina Kosača-Kotromanić«
a nastavak je preko doprinosa suradnika Puzzle, prije, za i nakon što je promijenio ime.

Iz povijesti promjena u članku, stranici za razgovor, te suradničkim stranicama za razgovor i evidencijama vidi se da suradnici nakon komentara o članku prelaze u raspravu koja nema veze sa člankom, revertanje i uklanjanje izmjena na stranicama za razgovor. A sve je vidljivo iz doprinosa suradnika tih dana.

AO je zaključio da je suradnica Roberta F. maltretirala i prijetila IP suradniku nakon što je on upito zbog čega je uklonjena referencirana tvrdnja koju je postavio bez kvalitetnog objašnjenja (samo rev).

Suradnik SpeedyGonsales prvo blokira suradnika nakon ovog komentara, a nakon što suradnik da svoj komentar o toj blokadi ponovo ga se blokira, a suradniku se dokazuje da je u krivu sa svojim mišljenjem i komentarom.

AO je zaključio da suradnik SpeedyGonsales maltretira suradnika Puzzle te ignorira njegova mišljenja namečući mu pod svaku cijenu svoje mišljenje, a ako se suradnik ne slaže ili komentira njegovo mišljenje suradnik se blokira. http://hr.wikipedia.org/wiki/Posebno:Doprinosi/Roberta_F.

AO je u vezi sukoba oko članka Katarina Kosača-Kotromanić kao i onome što je slijedilo iza te rasprave a dio je tog sukoga zaključio da:

  • iz doprinosa Roberte F. evidentno da svojim činovima maltretirala i nedopuštala mišljenje suradniku te se pozivala na drugog suradnika iako je suradnik za svoju tvrdnju naveo izvor, činovima revertanja svojih i tuđih stranica za razgovor te odgovorima suradnicima nije sprečavala sukob već suprotno dograđivala sukob
  • iz doprinosa SpeedyGonsales evidentno je da na komentare drugog suradnika ne smatra za dobronamjerne već suprotno nameće svoje mišljenje, s jedne strane maltretira suradnika Antu Perkovica i Puzzle da se miješaju u stvari o kojima ne znaju ništa a sa druge strane se upleće u raspravu o sličnoj temi, te na taj način podriva dobronamjerne komentare suradnika i težnju za ispravnim podacima. Nakon što suradnici komentiraju njegove doprinose i skreću mu pozornost on te komentare shvaća zlonamjerno i blokira suradnike.
  • iz doprinosa Ex 13 evidentno je da je podlegao situaciji sukoba umjesto da ga sprijeći ili zanemari te se na taj način upleo u sukob napadima na drugog suradnika

Iz svega navedenog AO je zaključio da suradnici SpeedyGonsales i Roberta F. svojim činom, djelovanjem, omalovažavanjem, prijetnjama, napadima, revertanjem i uklanjanjem izmjena se rješavaju komentara suradnika koji im ne odgovaraju, a to se osobito odnosi na nove suradnike koji pokazuju više znanja od njih u nekim temama ili imaju neke nove dokaze o nekoj temi. Na isti način se rješavaju i komentara Ante Perkovica jer je komentirao situaciju i skrenuo pozornost na greške.

Nakon cijelog slučaja prvo Roberta F. blokira Antu Perkovica, pa ga odblokira, a nakon nje SpeedyGonsales blokira Antu i Ex-a ali ovom potonjem jasno daje do znanja da ga podržava u napadu ali da je prevršio mjeru, te na taj način izravno potiče na daljnji sukob suradnika

  • 13:05, 12. svibnja 2009. SpeedyGonsales Blokiran je "Ex13 (Razgovor | doprinosi)" na rok 1 dan (u pravu si, ali to ipak nije stil koji želimo na Wikipediji)
  • 13:06, 12. svibnja 2009. SpeedyGonsales Blokiran je "Ante Perkovic (Razgovor | doprinosi)" na rok 1 tjedan (administrator ne smije biti ciničan prema svojim kolegama (opraštati im valjane postupke))
  • 21:43, 11. svibnja 2009. Roberta F. Deblokiran "Ante Perkovic (Razgovor | doprinosi)" ? (Nakon razgovora s kolegom)
  • 21:04, 11. svibnja 2009. Roberta F. Blokiran je "Ante Perkovic (Razgovor | doprinosi)" na rok 3 dana (Osobni napadi (ili napadačko ponašanje))
Wikicitati »Drugi sukob do kojeg je došlo je vezan uz patroliranje.«

Nakon komentara u Kafiću oko patrolera suradnica Roberta F. kao jedan od birokrata odgovara nepotpuno na komentare suradnika već ih proziva da odaju nekakve tajne. Naime suradnici su se zapitali zašto ne dolazi do promocije patrolera i autopatroliranih o kojima je podtignut dogovor na Patrolerskoj grupi (koja je s prvim ciljem i stvorena da olakša posao patroliranja i dogovora o budućim patrolerima). U isto vrijeme drugi birokrat (SpeedyGonsales) je bio prijavljen na toj grupi, te su komentari suradnika bili upućeni birokratima u množini. Iz osobnih razloga dio birokrata je ignorirao Patrolersku grupu i događaje na njoj, jer je tu grupu otvorio suradnik koji je njima nepodoban.

SpeedyGonsales i Roberta F. lažu cijeloj zajednici stvarni razlog samovoljnog skidanja prava suradnice Roberta F. nakon komantara suradnika. A stvarni razlog je taj što je suradnica nekoliko puta tog istog dana pitana na IRC-u u dobroj namjeri od strane drugog suradnika zašto se ignoriraju dogovori suradnika i zašto je moralo doći do tih komentara u Kafiću (nakon što je u Kafiću to već bilo komentirano), odgovor nije dala već je otišla na Metu skinuti svoja prava. Nakon toga SpeedyGonsales izvrće istinu te maltretira zajednicu lažima da je uzrok odlaska Roberte F. Ante Perkovic.

U vezi ovog sukoba i situacija nakon njega (uz dobivene dokaze i komentare) AO zaključuje slijedeće:

  • da su suradnici SpeedyGonsales i Roberta F. svjesno ignorirali dogovore suradnika
  • da su suradnici SpeedyGonsales i Roberta F. svjesno lagali i obmanjivali cijelu zajednicu stvarnim razlogom skidanja prava suradnice Roberta F., te za isto optuživali nekoga drugog
  • da su suradnici SpeedyGonsales i Roberta F. na račun tih laži namjeravali i imali namjeru, te namjerno diskreditirati suradnika Antu Perkovica i ostale suradnike uključene u raspravu i komentare
  • da suradnici SpeedyGonsales i Roberta F. ne trpe komentare i prigovore na njihov rad, te da na njih odgovaraju napadima i lažima

Kao konačni zaključak AO-a u vezi ove dvije prijave zaključuje se sljedeće:

  • suradnici SpeedyGonsales i Roberta F. zbog osobnog sukoba sa suradnikom Ante Perkovic u taj sukob upleli dio zajednice suradnika s ciljem da se diskreditira suradnik Ante Perkovic, svoj osobni sukob su stavili ispred projekta
  • suradnici SpeedyGonsales i Roberta F. se nisu trudili sukob izbjeći ili prekinuti već su ga svojim djelovanjem dodatno proširivali i produbljivali
  • suradnici SpeedyGonsales i Roberta F. su svojevoljno ignorirali dogovore suradnika, te maltretirali ostale suradnike svojom samovoljom
  • suradnici SpeedyGonsales i Roberta F. su lažima širili sliku kako je suradnik Ante Perkovic loš a oni dobri
  • suradnici SpeedyGonsales i Roberta F. su svojevoljnim odlukama stvorili sliku da su oni vođe Wikipedije na hrvatskom jeziku i da su njihova mišljenja i djelovanje neupitni, svaki komentar na njihov rad ili kritika su dočekivani kao zla namjera te su suradnici zbog toga opominjani ili blokirani
  • suradnici SpeedyGonsales i Roberta F. su zaboravili i ignorirali činjenicu sa su sa svojim dodatnim suradničkim pravima samo servis suradnicima a ni u kom slučaju osobe koje su svojersni šef ili vođa projekta
  • suradnici SpeedyGonsales i Roberta F. su namjerno širili laži o Antinom maltretiranju jednog člana AO-a, te laži da je suradnica Roberta F. protjerana sa Wikipedije od strane Ante Perkovica
  • suradnik Ex13 je doprinosio ne smirivanju situacije i sukoba suradnika

Za vrijeme sukoba sa suradnikom Ante Perkovic, suradnici SpeedyGonsales i Roberta F sebe su prikazivali kao žrtvu tog sukoba dok je suradnik Ante Perkovic prikazivan kao napadač na njih, a u isto vrijeme dok je trajao (a trajao je jako dugo) nisu pokazali dobru volju u rješavanje sukoba bez obzira na to koliko taj sukob traje. AO je zaključio da su i oni krivi što taj sukob nije riješen prije. Upornim laganjem pa čak i uključivanjem članova AO-a (laži da Ante Perkovic maltretirao jednog člana AO-a), o sebi su stvarali sliku da su jedino oni ispravno postupali. Svojim ponašanjem su zanemarili činjenicu da Wikipedija nije mjesto za stvaranje osobnih zasluga već da je to projekt u koji je uključeno jako puno suradnika te da ih nitko nije ovlastio da nastupaju i odlučuju samovoljno bez dogovora sa ostalim suradnicima u ime ostalih suradnika. Kritike i komentare shvatili kao vrijeđanje i došlo je do situacije da su svojim reakcijama i doprinosima dali do znanja zajednici da su njihova djela i odluke neupitne te da ih se nema prava uputiti na grešku koju su napravili ili komentirati njihov rad.

Prekršena pravila[uredi kôd]

Prekršena previla SpeedyGonsales i Roberta F. :

Prekršena pravila Ex13:

Sankcije[uredi kôd]

SpeedyGonsales[uredi kôd]

Arbitražni odbor je donio odluku da se zbog navedenih kršenja pravila suradniku SpeedyGonsales

  • određuje zabrana rada (blokada) u periodu ne kraćem od 1 godine dana
  • oduzimaju dodatna suradnička prava (administrator, birokrat, provjeritelj, patroler, Automatski patrolirani)
  • zabranjuje dodjela dodatnih suradničkih prava u periodu ne kraćem od 1 godine dana od isteka zabrane rada na Wikipediji (iznimka mogu biti prava koja olakšavaju rad Wikipedije poput autopatrol prava)

Roberta F.[uredi kôd]

Arbitražni odbor je donio odluku da se zbog navedenih kršenja pravila suradniku Roberta F.

  • određuje zabrana rada (blokada) u periodu ne kraćem od 1 godine dana
  • oduzimaju dodatna suradnička prava (administrator, birokrat, patroler, Automatski patrolirani)
  • zabranjuje dodjela dodatnih suradničkih prava u periodu ne kraćem od 1 godine dana od isteka zabrane rada na Wikipediji (iznimka mogu biti prava koja olakšavaju rad Wikipedije poput autopatrol prava)

Ex13[uredi kôd]

Arbitražni odbor je donio odluku da se zbog navedenih kršenja pravila suradniku Ex13 određuje zabrana rada (blokada) u periodu ne kraćem od 1 mjesec dana.

Arbitražni odbor napominje suradnicima da ne narušavaju rad Wikipedije eventualnim čarapcima kojeg bi stvorili za vrijeme blokade (ili je stvoren prije blokade) a koristili bi se u nedozvoljene svrhe. Suradnicima se ne može onemogućiti stvaranje čarapka za vrijeme blokade odnosno otvaranje novog suradničkog imena ali ga smiju koristiti samo za unapređivanje projekta Wikipedija (pisanje članaka, dopunjavanje postojećih i slično), i ni za koje druge stvari.

Blokade će izvršiti kordinator Arbitražnog odbora, te zatražiti na Meti skidanje dodatnih statusa suradnicima SpeedyGonsales i Roberta F. sukladno ovoj odluci AO-a prema dogovoru članova Arbitražnog odbora.

Arbitrirali[uredi kôd]

Niže navedeni arbitri su arbitrirali u ovom predmetu, te svojim potpisom potvrđuju donešenu odluku.




Ova je stranica arhivirana.
Ne mijenjajte je!