Zbirka Peggy Guggenheim

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Zbirka Peggy Guggenheim (Collezione Peggy Guggenheim) mali je venecijanski muzej suvremene umjetnosti 20. stoljeća u Veneciji; jedan od lanca Guggenheim muzeja kojima upravlja Zaklada Solomona Guggenheima.

Povijest zbirke Peggy Guggenheim[uredi VE | uredi]

Zbirka Peggy Guggenheim nalazi se u palači Venier dei Leoni, iz 18. stoljeća, koju je Peggy Guggenheim kupila u srpnju 1949.[1], i u njoj živila više od 30 godina. Palača Venier dei Leoni leži na južnoj obali Kanala Grande, u sestieru Dorsoduro, na pola puta između mosta Ponte dell'Accademia i bazilike Santa Maria della Salute.

Ulaz u muzej Peggy Guggenheim sa skulpturom Marino Marinija - Anđeo grada

Od 1951. njena zbirka bila je otvorena za javnost od travnja do listopada. [1]Nakon njene smrti upravljanje nad njenom zbirkom preuzela je Zaklada Solomona Guggenheima na čelu s Peterom Lawsonom-Johnstonom, zbirka je ponovno otvorena za javnost u travnju 1980., a od 1985. zbirka je otvorena za javnost tijekom cijele godine.[1]

Scena iz ulaza u muzej

Tijekom 1970-ih zagrebačka umjetnica Živa Kraus bila je desna ruka vlasnice Peggy Guggenheim u vođenju zbirke.[2]

Trenutačni direktor Zbirke Guggenheim je Philip Rylands .[3]

Opis zbirke Peggy Guggenheim[uredi VE | uredi]

Fotografija Peggy Guggenheim iz 1937.

U muzeju se nalaze uglavnom djela iz zbirke američke kolekcionarke Peggy Guggenheim (1898. - 1979.), nećakinje rudarskog magnata Solomona Guggenheima i jedne od brojnih žena slikara Maxa Ernsta (1942. -1946.).

Ona je uglavnom kupovala djela kubista, nadrealista i apstraktnih ekspresionista koji su djelomično zahvaljujući i njoj, postajali slavni. U njenoj zbirci ima djela; Picassa, Dalìja, Magritta, Pollocka, Braqua, Légera, de Chirica, Mondriana, Kandinskog, Miróa, Giacomettija, Kleea, Arshile Gorkog, Caldera, Marinija, Ernsta i brojnih drugih.[4]

Od 1979. godine, kad je umrla Peggy Guggenheim, željom same pokojnice, jednom tjedno i dobar dio palače u kojem je živjela Peggy Guggenheim otvoren je za javnost.

Zbirku Peggy Guggenheim posjetilo je 2008. 346.862 ljudi.[5]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Zbirka Peggy Guggenheim