Zdenko Lučić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zdenko Lučić

Podrijetlo i školovanje

Zdenko Lučić rođen je u Ljubuškom 1967. godine, gdje je završio osnovnu školu. Srednju školu završio je u Čitluku. Nakon srednje škole 1986. godine odlazi na odsluženje vojnog roka u JNA ,mornarica. Pravni fakultet u Mostaru upisao je 1987. godine, a diplomirao 22.05.1991. godine. Po završetku studija zapošljava se u Odvjetničkom uredu Grgić u Ljubuškom 1991.g.

Sport[uredi VE | uredi]

Atletikom i karateom  počeo se baviti 1980. godine u Ljubuškom, 1985. godine na tradicionalnoj uličnoj utrci u Ljubuškom osvojio je II mjesto; na Svearmijskom natjecanju u JNA - 1986. godine - Mali Lošinj osvoji je I mjesto u vojnom višeboju. Na natjecanju Karate saveza BiH 1988. godine u Mostrau osvojio je II mjesto u srednjoj kategoriji-seniora; 1988. godine, na regionalnom Omladinskom prvenstvu BiH, osvojio je  III mjesto u srednjoj kategoriji. Od 1986. godine kao natjecatelj nastupa za Karate klub Brotnjo Čitluk koji je postao sudionik II Savezne lige Jugoslavije. Na Univerzijadi Jugoslavije u Nišu 15.-18.05.1989. godine kao predstavnik Karate kluba  Student Mostar- Univerzitet Džemal Bijedić Mostar osvojio je I mjesto u poluteškoj kategoriji (mijenjao Envera Idrizija) i I mjesto ekipno. U Splitu na prvenstvu Dalmacije 1994. godine osvojio je I mjesto u seniorskoj-poluteškoj kategoriji i I mjesto u apsolutnoj kategoriji. Na međunarodnom turniru u Sloveniji - Trbovlje 1994. u kategoriji 80 kilograma osvojio je III mjesto. Dana 3. ožujka 1995. godine , pod brojem : R. 9/95, upisuje u registar Višeg suda u Mostaru Karate savez Hrvatske Republike Herceg Bosne, gdje obnaša dužnost glavnog tajnika. Karate klub Student Zagreb 1998. godine dodjelio mu je Diplomu o položenom majstorskom zvanju 4. Dan. Karate Savez HR- HB 1999. godine dodjelio mu je Diplomu o položenom majstorskom zvanju 5. Dan. Zdenko Lučić danas  aktivno sudjeluje u razvoju karate sporta u europskim zemljama.Utemeljitelj je više karate klubova.

Uloga uoči i tjekom Domovinskog rata[uredi VE | uredi]

Kao student prava sudjeluje u organizaciji utemeljenja HDZ BiH, i priprema organizacije obrane od velikosrpske agresije. Po završetku studija  prava, 1991 godine , uz kordinaciju HDZ-a i ministra obrane Republike Hrvatske - Šime Đodana , u srpnju 1991 godine  kao instruktor Specijalnih postrojbi iz Ljubuškoga ,odlazi u postojbe ZNG-a, Kamp Radmanove Mlinice - Omiš. Tijekom Domovinskog rata kao zapovjednik taktičkih postrojbi sudjeluje u mnogim akcijama  od kojih su: oslobađanje vojarni od neprijteljakih postrojbi JNA u Splitu, Sinju, Pločama , sudjeluje u diverzantskim akcijama na moru i kopnu,  izvidničko obavjesnom radu na Južnom bojištu, zapovijeda specijalnom postrojbom na Kupresu u travanju 1992. godine, sudjeluje u ustrojavanju i zapovijedanju Vojnom Policijom HVO -a, 1992 godine. Ustojava i zapovijeda Jedinicom  posebne namjene HVO-a, 1992 godine, ustrojavava i zapovijeda Nastavnim središtem novaka HVO-a, Čapljina 1993. godine. Sudjeluje u ustrojavanju Sektora sigurnosti Ministarstva obrane HR HB 1995. godine . U Zagreb odlazi 1996 godine u Sigurnosno informativnu službu , odjel SIS HRZ i PZO.

Politička karijera[uredi VE | uredi]

U Sarajevu, 31. siječnja i 1. veljače 1997., na 2. Konvenciji Mladeži HDZ BiH, Zdenko Lučić izabran je za predsjednika MHDZ-a BiH. Kao predsjednik MHDZ BiH 1998. godine Zdenko Lučić uveo je Mladež HDZ-a u punopravno članstvo DEMYC-a (Democrat Youth Community of Europe). Urednik je glasila Mladeži HDZ-a koje je izlazilo od 1997. godine do 2000. godine, na nacionalnoj razini (Zagreb) . Istovremeno je obnašao dužnost Nacionalnog dopredsjednika HDZ (predsjednik Mario Kapulica).  Na parlamentarnim izborima 1998. godine izabran je za zastupnika HDZ-a u Zastupnički dom Parlamenta federacije BiH. 1999. godine sudjeluje u radu Komisije za informiranje Zastupničkog doma Parlamenta federacije BiH. Nakon 2000. godine Hrvatska je suočena s ozbiljnom socijalnom i nacionalnom krizom, sukob u HDZ-u između Ivića Pašalića i Ive Sanadera. Radi antihrvatskog odnosa vlasti šestorke prema braniteljima i Domovinskom ratu ( uhićenja, umirovljenja generala, omalovažavanje i ponižavanje časnika, dočasnika i vojnika Hrvatske vojske), motivira Zdenka Lučića da se politički angažira, postane  jedan od utemeljitelja nove političke stranke Hrvatski Istinski preporod, čiji predsjednik u siječnju 2002. godine postaje prof.dr. Miroslav Tuđman, a glavni tajnik Zdenko Lučić. Na izvanrednim izborima u Makarski, u ožujku 2002. godine, Zdenko Lučić izabran je za vijećnika Gradskoga vijeća grada Makarska, stranke HIP.

Gospodarska karijera[uredi VE | uredi]

Senat sveučilišta u Mostaru 1994. donio je Rješenje o imenovanju Zdenka Lučića u zvanje asistenta na Katedri Trgovačko pravo Ekonomskog fakulteta u Mostaru i katedri Monetarne javne financije na Pravnom fakultetu u Mostaru. Objavio je više znanstvenih radova i knjiga : Trgovačko pravo 1995./97. godine (Logos , Split, ISBN – 953-6099-34-9) , Međunarodne privrede (Ekonomski i političko - pravni aspekti ), izdavač Logos Split 2001. godine. Rješenjem Agencije za bankarstvo Federacije BiH 27.07.1999. godine imenovan je za Generalnog direktora Dubrovačke banke d.d. Mostar. Aktivno sudjeluje u stabilizaciji bankarskog sustava BiH, fuziranjem više banaka i dovođenjem strateškog partnera .Kao direktor Auro banke d.d. Mostar potpisnik  je USAID programa ,  Auro banke d.d. Mostar i USAID-a, koji zastupa J.Kent Mc.Neil, 2000. godine. u Zastupničkom domu Parlamenta federacije BiH. 1999. godine sudjeluje u radu Komisije za informiranje Zastupničkog doma Parlamenta federacije BiH. Odlukom Predsjedništva BiH , imenovan je članom  Komisije za nazočnost stranih snaga u BiH, 1999. godine.  Glavni tajnik je političke stranke Hrvatski istinski preporod u Zagrebu ,2002./2003.godine. Direktor je prodaje trećeg Mirovinskog stupa Croatia osiguranja d.d. Zagreb 2004./2005.godine. Posredno, preko svojih poduzeća sudjeluje u ekspanziji trgovačkog lanca Lidl u Republici Hrvatskoj, od Dubrovnika do Zadra  2006./2007. godine. Konzultant je za investicije poduzeća (povratnika) iz Kanade i Australije u Republici Hrvatskoj  2008.- 2014. godine. Objavljuje knjigu “Makarska Biro - Korupcija”, 2014. godine gdje opisuje poteškoće s kojima se susreću investitori i povratnici u RH. Aktivno  kao konzultant HSP - AS, sudjeluje u  organizaciji i  izbornoj kampanji Domoljubne koalicije 2014./2015. Upisuje doktorski studij , i 2020.g. očekuje obranu doktorskoga rada na temu “Međunarodni utjecaj na tranziciju kapitala” .

Stvaralaštvo[uredi VE | uredi]

- 1991. godine u odvjetničkom uredu Grgić - Ljubuški , kao odvjetnički vježbenik sudjeluje u izradi  akata Hrvatske Zajednice Herceg Bosne, koju je utemeljilo hrvatsko političko vodstvo na čelu s Matom Bobanom.

- 1992./1993. godine sudjeluje u izradi pravilnika , poslovnika, brošura Hrvatskoga vijeća obrane, kao oružanih snaga i najvišega izvršnog i upravnog tijela Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

- 1994. godine Senat sveučilišta u Mostaru, donio je Rješenje o imenovanju Zdenka Lučića u zvanje asistenta na Katedri Trgovačko pravo Ekonomskog fakulteta u Mostaru i Katedri Monetarne javne financije na Pravnom fakultetu u Mostaru.

-  1995./1997.godine  objavio je više znanstvenih radova i knjiga : Trgovačko pravo (Logos , Split, ISBN – 953-6099-34-9) ,

- 1997.-2000. godine  glavni je urednik  glasila Mladeži HDZ-a koje je izlazilo na nacionalnoj razini -Zagreb .

- 2000 godine u Znanstveno stručnom časopisu Gaudeamus objavio je rad naslova" Determinante intervalutarnih tečajeva".

- 2001 godine s grupom autora objavio je knjigu iz Međunarodne privrede (Ekonomski i političko - pravni aspekti ), izdavač Logos Split .

- 2002 godine urednik je brošure političke stranke Hrvatski istinski preporod - Zagreb , koja je tiskana u 1500  primjeraka .

- 2014. godine objavio je knjigu Makarska Biro-Korupcija.

Odlikovanja , nagrade,  priznanja[uredi VE | uredi]

Hrvatska:

 • Spomenica Domovinskog rata 1990.-1992.
 • Spomenica Domovinske zahvalnosti
 • Medalja Oluja
 • Ured za nacionalnu sigurnost - Stožer osiguranja - Zahvalnica
 • MORH- ZNG-e- Uvjerenje

Međunarodna:

 • Military Professional Resources Inc (MPRI)- Diploma
 • United States Government - Diploma - osobne sigurnosti
 • United States Government - Diploma - obavještajne operacije
 • United States Government - Diploma -  sigurnosni nadzor

Bosna i Hercegovina:

 • HVO Vojna policija - Domagojev strijelac
 • HVO Vojna policija - Značka s posvetom
 • Sveučilište u Mostaru - Plaketa
 • Grad Ljubuški - Plaketa

Vojno zvanje :

Brigadni general - Sektor sigurnosti

Obitelj :
Oženjen Sandrom, ima troje djece: Lidija, Ivan i Josip.

Izvori[uredi VE | uredi]

 1. http://www.mega-media.hr/s-osnivacima-mladezi-hdz-a-2016-bila-je-godina-pobjede-2017-ocuvanja-stabilnosti-a-2018-slijede-reforme/
 2. https://www.dnevno.ba/vijesti/otkrivamo-zdenko-lucic-kandidat-za-ministra-pravde-bih-nista-protiv-nema-ni-dragan-covic-154364/
 3. http://www.mega-media.hr/zdenko-lucic-hsp-bih-zasluzuje-odgovornu-poziciju-na-drzavnoj-razini/
 4. http://www.politicka-akademija.ba/en/component/content/article/1-novosti/92-20-obljetnica-djelovanja-mladei-hdz-bih.html
 5. http://www.mega-media.hr/operiran-stanko-primorac-cane-put-od-zng-a-hosawest-pointa-do-traumatologije/
 6. http://www.republikainfo.com/index.php/vijesti/5816-dva-desetljeca-od-nastavnog-sredista-ljubuski
 7. http://www.radioljubuski.ba/ljubuski/item/18018-karate-klub-ljubuski-32-godine-obogacuje-sport-i-sportski-duh-u-ljubuskom-foto.html
 8. https://www.dnevno.hr/domovina/generali-hv-a-zakljucili-grabar-kitarovic-smo-podupirali-ali-nam-je-nanijela-stetu-1139042/
 9. http://www.vrisak.info/hercegovina/studij-novinarstva-obiljezio-20-godina-svoga-djelovanja/