Prijeđi na sadržaj

Zott

Izvor: Wikipedija
Zott logotip

Zott je europska mljekarska tvrtka osnovana u mjestu Mertingen, u Njemačkoj 1926. godine. Zott proizvodi mliječne proizvode uključujući proizvode od mlijeka i sireve, deserte, vrhnje i jogurte. Glavna tvornica tvrtke nalazi se u Mertingenu (Bavarska). Druge tvornice nalaze se u Günzburgu, u Njemačkoj Poljska: Opole, Głogowo blizu Toruńa i Racibórza. Proizvodni pogon u Bosni i Hercegovini (Gradačac) osnovan je 2013. godine. S procijenjenom konsolidiranom prodajom od 894 milijuna EUR, proizvodnjom mlijeka od 951 milijuna kg i 2120 zaposlenih u 2013. godini, Zott je jedna od većih industrija mliječnih proizvoda u Europi i jedan je od vodećih mljekara u Poljskoj.

Zott international[uredi | uredi kôd]

Zott ima predstavništva u više od 75 zemalja po svijetu i također ima prodajne urede u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Singapuru te predstavništvo u Rusiji.

Zott u Njemačkoj[uredi | uredi kôd]

Glavna tvornica Zott grupacije nalazi se u Mertingenu (Bavarska), gdje se proizvode jogurt, deserti i mozzarella. Još jedan proizvodni pogon u Njemačkoj nalazi se u Günzburgu (Bavarska), koji je usmjeren na proizvodnju tvrdih i polutvrdih sireva, prerađenog sira i raznih artikala u obliku praha.

Zott u Poljskoj[uredi | uredi kôd]

U Poljskoj postoje tri proizvodna pogona u mjestima Opole, Glogowo i Raciborz. Zott Poljska proizvodi voćne jogurte, prirodne proizvode, deserte, napitke i Twarog.

Zott u Bosni i Hercegovini[uredi | uredi kôd]

Pogon u Bosni i Hercegovini, u Gradačcu, specijaliziran je za proizvodnju UHT mlijeka, prirodnih proizvoda i bezalkoholnih napitaka.

Održivost i dobrotvorni rad[uredi | uredi kôd]

Toplana na piljevinu[uredi | uredi kôd]

Toplana na piljevinu snabdijeva energijom tvornicu u Mertingenu (Njemačka).

Tvornica-za-naš-planet[uredi | uredi kôd]

Od listopada 2012. godine, Zott zajedno sa studentskom inicijativom "Plant-for-the-Planet" (Tvornica-za-naš-planet) (osnovana 2007. godine) u redovitim razmacima organizira "Zott Tvornica-za-naš-planet akademije". Djeca se uz igru upoznaju s problemima klimatskog zakonodavstva i zaštite okoliša.

Djeca trče za djecu[uredi | uredi kôd]

Od školske 2009./2010. godine Zott je sponzor inicijative "Djeca trče za djecu" (moto: Krećemo se kako bismo nešto promijenili), koja prikuplja sredstva za SOS Dječja sela u Njemačkoj i diljem svijeta. S puno razumijevanja i trajne predanosti, inicijativa približava široj javnosti aspekte edukacije o ishrani, fizičke aktivnosti i društvenog angažiranja.

Bez genetski modificiranih organizama[uredi | uredi kôd]

"Trebamo znati odakle nešto dolazi i što je u njemu", to su dvije glavne stvari koje interesiraju njemačke potrošače. Anketa, koju je za potrebe tvrtke Zott proveo Institut Forsa, također je pokazala, da je za 85% njemačkih potrošača važno da je hrana proizvedena bez genetski modificiranih elemenata. To je također važno za tvrtku Zott iz Mertingena. Zbog toga su "Zottarella" i "Bayerntaler" promijenjeni u "garantirano bez genetski modificiranih organizama i uvozne stočne hrane".

Zott kvalitetno mlijeko s ljubavlju[uredi | uredi kôd]

Program "Zott kvalitetno mlijeko pravljeno s ljubavlju" u prvom redu se obraća svim njemačkim proizvođačima tvrtke Zott. S ovim programom tvrtka Zott je razvila koncept koji se u sljedećim godinama može internacionalno prilagoditi za Poljsku, Češku te Bosnu i Hercegovinu. Zajedno sa svojim proizvođačima mlijeka, Zott provodi veliki broj velikih i manjih mjera radi ostvarivanja isplative i održive poljoprivrede u budućnosti, a koje se ogledaju u različitim komponentama ovoga programa.

Božićni vozači kamiona - Ivanovci[uredi | uredi kôd]

Od 2010. zaposleni tvrtke Zott sudjeluju u inicijativi "Božićni vozači kamiona - Ivanovci" kako bi božićno raspoloženje (paketi s iznenađenjima poput igračaka, itd.) prenijeli siromašnim obiteljima u istočnoj Europi. Od 2012. godine, djeca iz vrtića, jaslica i škole u Mertingenu koriste priliku da se sudjeluju u manifestaciji koju organizira tvrtka Zott. Svake godine, tvrtka Zott pomaže ovu inicijativu s posebnim kamionom i vozačem.

Brandovi[uredi | uredi kôd]

Monte[uredi | uredi kôd]

Monte je jedan od najpoznatijih brandova tvrtke Zott u svijetu. Monte se prodaje u više od 40 zemalja. Monte je desert s kombinacijom vrhnja, lješnjaka i čokolade. Monte paleta proizvoda:

Originalni dvodijelni Plus 2Go
Monte pakiranje od četiri komada Monte keks s maslacem Monte plus karamel sos Monte Drink
Monte pakiranje od šest komada Monte Cappuccino kuglice Monte plus čokoladni sos Monte Snack
Monte Maxi Monte Crunchy Monte plus Cappuccino sos
Monte Single Pot Monte Cherry

Sahne Joghurt[uredi | uredi kôd]

Zott Sahne Joghurt jogurt od vrhnja, veoma poznat u Njemačkoj i Austriji. Sahne Joghurt je dostupan u velikom broju varijanti i okusa.

Zottarella[uredi | uredi kôd]

Zottarella je brandirana mozzarella tvrtke Zott. Proizvodi se od mlijeka koje je garantirano bez genetski modificiranih organizama i uvozne hrane. Zottarella je dostupna u velikom broju različitih težina i okusa.

Jogobella[uredi | uredi kôd]

Jogobella je čuveni vodeći brand tvrtke Zott na tržištu Poljske.

Reklame[uredi | uredi kôd]

U Zottovim TV reklamama su se mogle vidjeti slavne ličnosti kao Maxl Graf i Roberto Blanco. 2010. godine, tvrtka je angažirala njemačkog nogometnog vratara René Adlera i njegovog brata Rica za nekoliko reklama za brand "Monte". 2013. godine, tvrtka Zott je promijenila ambasadore branda "Monte". Nakon toga su svjetski prvak u jedrenju na dasci, Philip Köster i njegova sestra Kyra počeli reklamirati "Monte". 2013. godine Monte Cherry i Monte Crunchy je na tržištu Poljske reklamirala poljska odbojkaška zvijezda Bartosz Kurek. To je bio drugi put da Bartosz radi reklame za Zott Monte. Csaba Vastag je mađarski glazbenik i od 2013. godine ambasador branda Zott Monte u Mađarskoj.

Priznanja[uredi | uredi kôd]

Zott redovito od neovisnih institucija dobiva priznanja za visoku kvalitetu proizvoda, kao što je Bundesehrenpreis, PriMax te zlatne, srebrene i brončane medalje Njemačke poljoprivredne udruge (DLG).

  • 1986: Zott je dobio nagradu "Goldener Zuckerhut" za Sahne Joghurt.
  • 2010: Viši menadžer tvrtke Zott, Frieda Reiter (rođena 1930), postala je počasnom građankom mjesta Mertingen 18. septembra 2010. Mljekara je nazvana po njezinu svekru Georgu Zottu.
  • 2012: Tvrtka Zott je u nazočnosti Saveznog ministarstva za poljoprivredu Ilse Aigner dobila licencu za uporabu oznake "Bez GM organizama" za brandove Zottarella i Bayerntaler.
  • 2013: Zott je za PriMax 11 puta za redom nagrađen od Njemačke poljoprivredne udruge (DLG).
  • 2014: Zott je peti put dobio nacionalnu nagradu njemačkog Saveznog ministarstva za ishranu i poljoprivredu (BmEL).