Zubatac

Izvor: Wikipedija
Zubatac
Zubatac (Dentex dentex)
Zubatac (Dentex dentex)
Status zaštite
Status iucn2.3 VU hr.svg

Status zaštite: Osjetljivi[1]

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Infrakoljeno: Gnathostomata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Sparidae
Rod: Dentex
Vrsta: D. dentex
Dvojno ime
Dentex dentex
Line, 1758.
Raspon
Rasprostranjenost zubataca
Rasprostranjenost zubataca
Sinonimi
Dentex vulgaris
Sparus dentex

Zubatac (lat. Dentex dentex), pripada obitelji ljuskavki (Sparidae). Uz komarču i lubina najtraženija riba Jadrana. Svoje ime duguje velikim očnjacima koji se ističu na njegovu zubalu.

Naraste do 1 metra duljine i postigne težinu od 16 kg. Čvrste je građe, osobito glava s prednjim dijelom. Ističu se jake čeljusti i vrlo veliki i oštri očnjaci. Duguljastog je, ali istovremeno i prilično visokog tijela u boku stisnutog. Po izgledu se odmah da zaključiti da se radi o vrlo snažnom grabežljivcu i odličnom plivaču. Voli obrasla dna na kojima se zadržava riba. Izbjegava strmu obalu, pješčana i muljevita dna, mutne vode, mirne uvale i priobalje uz naselja. Hrani se uglavnom ribom, rakovima, glavonošcima, crvima itd. Kao tipični grabežljivac napada sve što je u pokretu i uvijek je spreman za napad. Vrlo je uporan lovac. Kreće se na velikom rasponu dubine od 1 do 200 metara, ali najčešći je do 30 metara dubine. Skuplja se u veća jata samo u sezoni mriješćenja. Mrijesti se početkom ljeta.

Najbogatija područja zubataca su područja šibenskih i zadarskih otoka, gusta naselja su i u području Pule i Rovinja, i oko otoka Visa, Lastova, Mljeta i Palagruže.

Osim u Jadranu rasprostranjen je i u Mediteranu i istočnom Atlantiku. Zubatac je zbog vrlo ukusnog mesa nazivan 'carom o rib'.[2]

Vrsta je klasificirana kao osjetljiva nakon procjene pada globalne populacije od 30% unutar zadnje tri generacije. Spori rast, veličina jedinke i duljina životnog vijeka od 20 do čak 30 godina čine vrstu iznimno osjetljivom na prekomjeran izlov.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Old Dominion University Kent Carpenter (IUCN SSC Global Marine Species Assessment, Environment and the Arts Barry Russell (Department of Natural Resources. 17. kolovoza 2009. IUCN Red List of Threatened Species: Common Dentex. Pristupljeno 8. svibnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Ludo More. Inačica izvorne stranice arhivirana 20. lipnja 2018. Pristupljeno 20. lipnja 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgZajednički poslužitelj ima stranicu o temi Zubatac
Commons-logo.svgZajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Zubatac
Wikispecies-logo.svgWikivrste imaju podatke o taksonu Zubatac