Zulfikar (tenk)

Izvor: Wikipedija
Zulfikar
Namjena Glavni borbeni tenk (MBT)
Zemlja porijekla Iran
Svojstva
Masa 40 – 60 tona
Posada 3 (zapovjednik, topnik, vozač)
Oklop i naoružanje
Oklop Višeslojni (sendvič) oklop
Osnovno naoružanje 125 mm glatkocijevni top
Sekundarno naoružanje 7,62 mm i 12,7 mm strojnica
Pokretljivost
Pogon Dieselov motor

780 KS (630 kW)

Brzina 70 km/h
Snaga/težina 20 KS/t
Doseg km

Zulfikar je iranski glavni borbeni tenk. Ime je dobio po legendarnom maču. Prvi prototipovi izrađeni su i testirani tijekom 1993. godine. Predserijska proizvodnja prvih 6 modela počela je 1997. godine. Napravljen je na miješanju tehnologije s ruskim T-72 i američkim M48 i M60 tenkovima.

Karakteristike[uredi | uredi kôd]

O ovom tenku zna se vrlo malo. Zulfikar je naoružan 125 mm glatkocijevnim topom koji ima slične karakteristike kao top na ruskom T-72, čak se i vjeruje da ima ugrađeni automatski punjač. Podvozje i osovina tenka napravljena je na temelju M48 i M60 tenka. Sustav upravljanja paljbom (SUP) je slovenski EFCS-3 sustav upravljanja paljbom, isti takav postavljen je na Safir-74. Ovaj SUP ima mogućnost gađati pokretne ciljeve iz pokreta. Oklop je višeslojni i moguća je nadogradnja s eksplozivno-reaktivnim oklopom (ERA). Za pokretanje koristi Dieselov motor snage 780 KS i postiže najveću brzinu od 70 km/h.

Korisnici[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Zulfikar (tenk) koji govori o ratovanju ili oružju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.