Zvonimir Červenko

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zvonimir Červenko
Zvonimir Cervenko.jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 13. studenoga 1926.
Mjesto rođenja Prijepolje, Srbija
Datum smrti 17. veljače 2001.
Mjesto smrti Zagreb, Hrvatska
Nacionalnost Flag of Croatia.svg Hrvat
Opis vojnoga službovanja
Čin stožerni general
Ratovi Domovinski rat
Vojska Hrvatska vojska
Rod vojske Hrvatska kopnena vojska

Stožerni general Zvonimir Červenko (Prijepolje, Srbija, 13. studenoga 1926.Zagreb, Hrvatska, 17. veljače 2001.), hrvatski general, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Životopis[uredi VE | uredi]

Vojnu karijeru Červenko je počeo na zagrebačkoj Vojno-tehničkoj akademiji, na kojoj je poslije punih 19 godina bio i predavač. U vrijeme Hrvatskog proljeća, kao potpukovnik JNA osuđen je na godinu i pol strogog zatvora te gubitak čina i prava na mirovinu zbog zastupanja hrvatskih interesa. Do 1990. radio je kao inkasator Radio-televizije Zagreb.

Domovinski rat[uredi VE | uredi]

Početkom rata predsjednik Franjo Tuđman nudio mu je mjesto ministra obrane, ali Červenko je to odlučno odbio s komentarom da je vojnik, a ne političar. Organizirao je obranu Zagreba, blokadu neprijateljskih vojarni i potaknuo osnivanje 14 zagrebačkih brigada. U siječnju 1992. Červenko postaje zapovjednik Domobranstva, odnosno zamjenik načelnika Glavnog stožera za Domobranstvo.

Vrhunac vojne karijere Zvonimir Červenko doživio je neposredno prije vojno-redarstvene operacije Oluja, kada je na mjestu načelnika Glavnog stožera naslijedio generala Bobetka. Na dužnosti načelnika GS OS RH bio je od 15. srpnja 1995. do 16. studenog 1996. Za njegovog zapovijedanja izvedena je i najuspješnija Operacija Oluja. Predsjednik Franjo Tuđman ga je umirovio u studenom 1996.

Bio je zastupnik u Županijskom domu Hrvatskog sabora, a od 2000. i član Komisije za pomilovanja.

Uz najviše počasti pokopan je u Aleji hrvatskih velikana na zagrebačkom Mirogoju.

Odlikovanja[uredi VE | uredi]

Zvonimir Červenko odlikovan je:

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. narodne-novine.nn.hr pristupljeno 30.6.2009.