Šid (općina)

Izvor: Wikipedija
Općina Šid

Lokacija općine Šid u Srbiji
Država Srbija
Okrug Srijemski okrug
Administrativna jedinica AP Vojvodina
Sjedište općine Šid
Broj naselja 19
Površina (2004.)
 - ukupna 687 km²
 - poljoprivredna1 41.430 ha
 - šuma 19.011 ha
Stanovništvo
 - ukupno (2002.) 38.973
 - prirodni priraštaj (2004.) -6,4 %
 - zaposlenih (2004.) 7.413
Dužina puteva (2004.) 185 km
1 društvena i individualna poljoprivredna gospodarstva
Mapa općine Šid

Općina Šid je jedna od općina u Republici Srbiji. Nalazi se u AP Vojvodini i spada u Srijemski okrug.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

U jugozapadnom dijelu Vojvodine, kraj magistralne pruge Beograd - Zagreb, prostire se općina Šid s naseljenim mjestima: Adaševci, Bačinci, Batrovci, Berkasovo, Bikić Do, Bingula, Erdevik, Gibarac, Ilinci, Jamena, Kukujevci, Ljuba, Molovin, Morović, Privina Glava, Vašica, Višnjićevo, Sot i Šid

Povijest[uredi | uredi kôd]

Prvi podaci o Šidu su iz 18. stoljeća, kada je ovo naselje bilo u Podunavskoj vojnoj granici. U 19. stoljeću mjesto naseljavaju pored Srba i Rusini iz Ruskog Krstura i Kucure, zatim Slovaci iz Gložana i Pivnica. Početkom 20. stoljeća Šid se razvija kao gradsko naselje. Rano se javlja radnički pokret, a u narodnooslobodilačkom ratu čitavo područje bilo je aktivno u organiziranju borbi protiv neprijatelja. Završne operacije za oslobođenje Jugoslavije početkom 1945. godine (Srijemski front) vođene su u okolini Šida.

Kultura[uredi | uredi kôd]

U Šidu i okolini privlačne su prirodne i kulturno-povijesne znamenitosti - prapovijesno nalazište Gradina na Bosutu, ostaci grada i crkve u Moroviću, crkva u Molovinu, srednjovijekovni grad Berkasovo, grob Filipa Višnjića u Višnjićevu, galerija Save Šumanovića i Ilijanum u Šidu. Grobnica palih boraca na Srijemskom frontu i dr.

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Razvijena je poljoprivreda, industrija, trgovina, uslužne djelatnosti i promet. Poznati su poljoprivredo-industrijski kombinat i kemijska industrija. U ovom dijelu Srijema na domaku Fruške gore poznata su lovišta, izletište Lipovača i manastir Pribina glava.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]