Angels Breath

Izvor: Wikipedija
Angel's Breath
Osnivanje1985.
MjestoBeograd, Jugoslavija
São Paulo, Brazil
Žanr/ovialternativni rock
psihodelični samba-rock
eksperimentalni rock
latinski rock
Djelatno razdoblje1985.1994.
Producentska kućaImago Records
Članovi (članice)
Mitar Subotić Suba
Milan Mladenović
Joao Parahiba
Fabio Golfetti
Marisa Orth
Madelina

Angel's Breath je jugoslovensko-brazilski eksperimentalni glazbeni sastav kojeg su osnovali frontmen benda EKV Milan Mladenović, Mitar Subotić Suba i Goran Vejvoda[1]. Bend je formiran 1985., a izdao je tek jedan istoimeni album 1994. neposredno prije Mladenovićeve smrti. Materijali su snimani u Brazilu gdje je bend djelovao, a objavljivala ih je beogradska kuća Imago Records.

Članovi sastava[uredi | uredi kôd]

  • Mitar Subotić Suba - klavijature
  • Milan Mladenović - gitara, glas, truba, usna harmonika
  • Joao Parahiba - udaraljke
  • Fabio Golfetti - gitara
  • Taciana Barro - glazbena savjetnica
  • Marisa Orth - vokal
  • Madelina - vokal

Angel's Breath (1994.)[uredi | uredi kôd]

Angel's Breath je album istoimenog benda koji je objavljen 1994. Na albumu su sudjelovali Subotić kao producent albuma i klavijaturist te Mladenović kao glavni vokal, gitara, harmonika i truba. Tekst pjesme u cijelosti je napisao Mladenović, osim uvodne pjesme, "Praia Do Ventu Eternu", koju je napisala Taciana Barros, a kao autori glazbe pojavljuju se Mladenović, Subotić, Fabio Golfetti i João Parahyba.
Naslovnicu albuma dizajnirao je poznati strip crtač Zoran Janjetov. Milan Mladenović je tom prilikom izjavio: „Ovaj album predstavlja nastavak mog rada u borbi protiv primitivizma u današnjoj kulturi, koji je uzeo svoj danak ponajviše zbog nemilosrdnih političkih igara moći, uzrokujući sveukupni otklon od duhovnog ".

Pjesma "Crv" snimljena je u Parizu.[2]

Popis pjesama[uredi | uredi kôd]

  1. Praia Do Ventu Eternu
  2. 40 Seconds Of Love
  3. Metak
  4. Assassino
  5. Aplauzi
  6. Ogledalo
  7. Courage III
  8. Čaura
  9. Crv
  10. Madalena
  11. Velvet

Smrt Mladenovića i Sube[uredi | uredi kôd]

Po povartku u Saveznu republiku Jugoslaviju, Milan Mladenović je sa grupom EKV održao nastup u Budvi nakon kojeg mu je pozlilo. Nekoliko mjeseci kasnije umro je od zatajenja organa. Mitar Subotić Suba poginuo je u požaru u svom studiju 1999.[3]

Reizdanje albuma (2020.)[uredi | uredi kôd]

U kolovozu 2020. Zadužbina Milana Mladenovića (organizacija koja skrbi o ostavštini i djelu Milana Mladenovića i grupe Ekatarina Velika) objavila je reizdanje albuma Angle's Breath na digitalnim platoformama i u fizičkom obliku.[4] [5]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Miklaužić, Siniša. 29. lipnja 2020. Angel's Breath: Posljednje djelo Milana Mladenovića ⋆ Muzika.hr. Muzika.hr. Pristupljeno 31. kolovoza 2023.
  2. Reizdanje albuma Angel's Breath. Milan Mladenović (engleski). 10. svibnja 2020. Pristupljeno 31. kolovoza 2023.
  3. Miklaužić, Siniša. 29. lipnja 2020. Angel's Breath: Posljednje djelo Milana Mladenovića ⋆ Muzika.hr. Muzika.hr. Pristupljeno 31. kolovoza 2023.
  4. Miklaužić, Siniša. 29. lipnja 2020. Angel's Breath: Posljednje djelo Milana Mladenovića ⋆ Muzika.hr. Muzika.hr. Pristupljeno 31. kolovoza 2023.
  5. Reizdanje albuma Angel's Breath. Milan Mladenović (engleski). 10. svibnja 2020. Pristupljeno 31. kolovoza 2023.