Delminium

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Na Duvanjskom polju kontinuirano se živi od najstarijih vremena do danas. Najstariji stanovnici bili su Delmati, pripadnici ilirskog plemena, čiji je centar bio je grad Delmium, koji im je ujedno bio i prvi glavni grad, a nalazio se na planini Libu. Nakon dugotrajnog i čvrstog otpora Delmate su pokorili Rimljani početkom I. stoljeća poslije Krista. Oni tada grade Delminium na zapadnom dijelu Duvanjskog polja, a danas je to Tomislavgrad.

Ovaj grad je imao važnu ulogu jer su preko njega vodili putovi u Bosnu, Srbiju i istočnu Europu. Smatra se da je bio važan i za Hrvate, jer je ovdje održan prvi hrvatski sabor 753. godine i na ovom polju da je okrunjen prvi hrvatski kralj Tomislav 925. godine. Pitanje koje se postavlja je, kako od ovoga grada nisu sačuvani ostaci? Rimskih ostataka ima nekoliko (u cijeloj duvanjskoj općini točno 50 lokaliteta), ali nema ostataka naselja prvih Hrvata. Fra Petar Bakula, prosvjetitelj i pisac se također zanimao, kako od ovoga grada nije ostalo ostataka. Isti je došao do zaključka, da su Hrvati u početku na našim prostorima gradili drvom, pa tako i ovaj grad. No, on je uništen u požaru, tako da nemamo ostataka.


P history.svg Nedovršeni članak Delminium koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]