Državna cesta D7

Izvor: Wikipedija
Državna cesta D7
Osnovni podatci
Vrsta: državna cesta
Duljina: 115,2 km
Upravitelj: Hrvatske ceste d.o.o.
Od: Duboševica GP Duboševica (granica s Mađarskom)
Glavni
čvorovi:
D517  Beli Manastir

D212  blizu Belog Manastira
D2  Osijek
D515  Đakovo
A5  čvor Đakovo
D38  Đakovo
D46  blizu Đakova
A3  čvor Velika Kopanica
D520  Slavonski Šamac

Do: Slavonski Šamac GP Slavonski Šamac (granica s Bosnom i Hercegovinom)
Područja: Slavonija, Baranja
Gradovi: Beli Manastir, Osijek, Đakovo
Most preko Drave u Osijeku

D7 je državna cesta u smjeru sjever-jug koja se prostire od graničnog prijelaza (GP) Duboševica (granica Republike Mađarske), preko Belog Manastira, Osijeka i Đakova do graničnog prijelaza Slavonski Šamac (granica Republike Bosne i Hercegovine). Dugačka je 115,2 km.[1]

U Baranji se na toj cesti nalaze sljedeća naselja: Kneževo - Branjin Vrh - Beli Manastir - Kozarac - Čeminac - Švajcarnica - Darda - Mece - Bilje - Osijek. Cesta prolazi kroz Branjin Vrh, Beli Manastir (Osječka ulica), Kozarac, Švajcarnicu (Ulica Dragutina Tadijanovića), Dardu, Bilje i Osijek (zapadna obilaznica). Kneževo obilazi s istočne strane, Čeminac također, s tim da je u Čemincu uz zapadnu stranu ceste ulica, a uz istočnu stranu šuma. Između Darde i Bilja prolazi južno od Meca.

Na ulazu u Branjin Vrh iz smjera Kneževa nalazi se most preko Karašice, ispred Švajcarnice i između Darde i Meca željezničko-cestovni prijelazi preko željezničke pruge Mađarboja (Mađarska) - Beli Manastir - Osijek, a na ulazu u Osijek most preko Drave.

Planira se gradnja belomanastirske obilaznice, koja će preusmjeriti tranzitni promet prema zapadu ispred ulaza u Branjin Vrh (i prema belomanastirskoj industrijskoj zoni), zaobići Beli Manastir sa zapadne strane i ponovno ga vratiti na D7 kod trafostanice prije ulaza u Beli Manastir s juga.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. 10. svibnja 2013. Odluka o razvrstavanju javnih cesta. Narodne novine. Pristupljeno 26. srpnja 2014.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Državna cesta D7