Državna cesta D8

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Državna cesta D8
Jadranska magistrala
Državna cesta D8.svg
Osnovni podaci
Vrsta: državna cesta
Dužina: 643,1 km
Upravitelj: Hrvatske ceste d.o.o.
Od: GP Pasjak (granica s Slovenijom)
Glavni
čvorovi:
GP Pasjak (granica s Republikom Slovenijom) – ŠapjaneRijekaZadarSplit – GP Klek (gr. sa BiH) – GP Zaton Doli (gr. sa BiH) – DubrovnikGP Karasovići (granica s Crnom Gorom)
Do: GP Karasovići (granica s CG)
Regije: Hrvatsko Primorje, Dalmacija
Gradovi: Rijeka, Crikvenica, Senj, Zadar, Šibenik, Split, Makarska, Ploče i Dubrovnik
Road by the see.jpg
Jadranska magistrala između Splita i Omiša

D8 Jadranska magistrala (Jadranska turistička cesta) je jedna od glavnih hrvatskih državnih cesta koja povezuje sjeverni i južni Jadran. Pruža se duž sjeverne obale Jadranskog mora pa je zbog toga i nazvana Jadranska magistrala. Izgrađena je 50-tih i 60-tih godina 20. stoljeća, a cestovna oznaka joj je D8. U novije vrijeme je poznata i pod imenom Jadranska turistička cesta, a dužina kojom prolazi kroz Hrvatsku joj je 643,1 kilometara.

Ova cesta povezuje sve važnije hrvatske primorske gradske centre od Rijeke, preko Zadra, Šibenika, Splita, Makarske, Ploča i Dubrovnika, pa sve do graničnog prijelaza Debeli brijeg između Hrvatske i Crne Gore, a završava na krajnjem jugu Crne Gore. Cesta prolazi kroz tri države, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, te kroz šest hrvatskih županija: Primorsko-goransku, Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Državna cesta D8

Hrvatske ceste


AB-AS-grün.svg Nedovršeni članak Državna cesta D8 koji govori o prometu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.