Emanuel Clemens von Dworski

Izvor: Wikipedija
Emanuel Clemens von Dworski
Emanuel Clemens von Dworski (1875.-1941.)
Emanuel Clemens von Dworski (1875.-1941.)
Emanuel Clemens von Dworski (1875.-1941.)
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 9. prosinca 1875.
Mjesto rođenja Černovci, Bukovina
Datum smrti 31. prosinca 1941.
Mjesto smrti Sušak, Rijeka
Puno ime Emanuel Clemens von Dworski de Prus
Supruga Nada Ružić
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1894. - ?
Čin kapetan fregate
Ratovi Prvi svjetski rat
Vojska Austro-ugarska ratna mornarica
Rod vojske mornarica

Emanuel Clemens von Dworski de Prus (Černovci, Bukovina, 9. prosinca 1875.Sušak, Rijeka, 31. prosinca 1941., kapetan fregate Austro-Ugarske Monarhije, počasni konzul Republike Poljske.[1]

Djetinjstvo[uredi | uredi kôd]

Rođen je u obitelji gimnazijskog profesora i prosvjetnog inspektora Emanuela Antona Dworskog u Bukovini, dijelu Austro-Ugarske Monarhije.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Emanuel je stupio je u Carsko-kraljevsku vojnu pomorsku akademiju u Rijeci 1890. i završio ju 1894. godine. Od tada pa do kraja Prvoj svjetskog rata (1918.) služio je u austro-ugarskoj ratnoj mornarici.  Njegovo prvo veliko putovanje (na brodu SMS Albatros) u službi Austro-Ugarske bilo je u Tihi ocean (1895. - 1898.), na putu prema kojem je posjetio regiju Hadramaut na Arapskom poluotoku. Cilj putovanja bili su Solomonski otoci, na kojima je došlo do sukoba s lokalnim stanovništvom u kojem je poginuo direktor Carskog i kraljevskog geološkog društva iz Beča barun Fullon von Norbeck. Godine 1906. Emanuel je počeo službu na brodu SMS Kaiser Franz Josef I u sklopu putovanja austro-ugarske mornarice na Daleki Istok, kada je posjetio Cejlon, Kinu, Koreju i Japan.

Predavao je na Pomorskoj akademiji u Rijeci.

Aktivno je sudjelovao u Prvom svjetskom ratu, tijekom kojeg se, među ostalim, na brodu SMS Helgoland borio u nekoliko bitki kod Otrantskih vrata. Stekao je položaj kapetana fregate 1918. godine.
Krajem 1918. godine Ministarstvo vojno i mornarice SHS imenovalo ga je delegatom mornarice SHS u Rijeci. U ime novostvorene države za ratnu mornaricu SHS trebao je preuzeti u Rijeci i okolici sve objekte, uređaje i cijeli materijal bivše Austro-Ugarske Monarhije.

Godine 1932. predsjednik Republike Poljske imenovao ga počasnim konzulom Republike Poljske u Sušaku (danas dijelu Rijeke). Prvi je i do sada jedini počasni konzul Republike Poljske na području današnje Rijeke. Počasni konzulat bio je smješten u Villi Dworski u ulici Pećine 6 (danas 3).

Obitelj[uredi | uredi kôd]

Emanuel Dworski godine 1911. oženio je Nadu Ružić, s kojom je imao troje djece: pomorca i pravnika Emanuela Jerzyja, kipara Adama i oceanografa Jurja. Preminuo je u Sušaku. Pokopan je u mauzoleju obitelji Ružić na Trsatu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dworski, Emanuel Clemens (Emanuel Klemens von Dworski de Prus). Formula 1 Dictionary.net. Pristupljeno 22. siječnja 2022.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Sławomir Kudela, Walter Pater, Časnici poljske ratne mornarice, apsolventi Carsko-kraljevske vojne pomorske akademije u Rijeci, Gdańsk, 2010.
  • Rocznik służby zagranicznej Rzeczypospolitej Polskiej według stanu na 1 czerwca 1939, Warszawa, 1939, str. 94.
  • Slaven Kale, „Polskie organizacje w Chorwacji w dwudziestoleciu międzywojennym” u: Polska i Jugosławia w XX wieku, Bydgoszcz, 2018, str. 270-271.
  • Irvin Lukežić, Povijest riječkih konzulata, Rijeka, 2004, str. 348-349.
  • Obiteljska arhiva Dworskih u Rijeci