Harald V.

Izvor: Wikipedija
Harald V.
norveški kralj
Vladavina 17. siječnja 1991. - ...
Krunidba 23. lipnja 1991.
Supruga Kraljica Sonja od Norveške
Djeca Princeza Marta Louise od Norveške
Prijestolonasljednik Haakon Magnus
Dinastija Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
Otac Olav V.
Majka Marta od Švedske
Rođenje 21. veljače 1937., Skaugum, Norveška
Vjera Luteranska

Harald V. (Skagum u blizini Osla, 21. veljače, 1937.), trenutni kralj Norveške (od 1991.) iz dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, mlađeg ogranka dinastije Oldenburg.

Najranije djetinjstvo obilježio mu je Drugi svjetski rat i invazija nacističke Njemačke na njegovu zemlju. Kralj Olav V. i njegova obitelj pobjegla je prvo u Švedsku, a onda u Finsku, odakle su mu majka i dvije sestre otišle u SAD, a on i otac u London. Nakon pobjede Saveznika nad nacistima 1945. godine, vratili su se u domovinu.

Norveška kraljevska obitelj 2007. godine

Prvi princ rođen na norveškom tlu od Olava IV. 1370. godine, bio je prvi pripadnik kraljevske krvi koji je pohađao javnu školu. Nakon toga ide u srednju školu, a onda na fakultet gdje studira ekonomiju, politiku i povijest. Završio je vojnu akademiju. 1968. oženio je pučanku, koja je danas kraljica Sonja. Kraljevski par ima dvoje djece, princezu Marthu-Louise, i prijestolonasljednika Haakona.

Kralj je poglavar Norveške Crkve. Dobio je niz prestižnih priznanja i doktorata. Njegov sin bio je regent dosad dva puta, kada je kralj Harald išao na operaciju raka mjehura i operaciju srca, kada mu je ugrađena premosnica. Na vlasti je od 17. siječnja 1991. kada je naslijedio oca. U Zagrebu 2011. godine Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović odlikovao ga je Veleredom kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom najvišim odlikovanjem Republike Hrvatske.[1]

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. [tt_news=115621&tx_ttnews[backPid]=38&cHash=8d4e01dd60 Norveški kraljevski par u posjetu Hrvatskoj][neaktivna poveznica]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Harald V.