Ivana Beretta Molla

Izvor: Wikipedija
Sveta Ivana Beretta Molla
Sveta Ivana Beretta Molla
Rođena 4. listopada 1922.
Magenta
Preminula 28. travnja 1962.
Monza
Beatificirana 24. travnja 1994.
Kanonizirana 16. svibnja 2004.
Slavi se u Katoličkoj Crkvi
Spomendan 28. travnja
Zaštitnica trudnica, djece i promicatelja kulture života
Portal o kršćanstvu
Za druga značenja pogledajte Sveta Ivana.

Sveta Ivana (Gianna) Beretta Molla (Magenta kraj Milana, 4. listopada 1922.Monza, 28. travnja 1962.), bila je talijanska pedijatrica i članica Društva sv. Vinka Paulskog i Katoličke akcije. Svetica je Katoličke Crkve. Prva je liječnica proglašena svetom i zaštitnica je trudnica, djece i promicatelja kulture života. Spomendan joj je 28. travnja.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Obitelj i školovanje[uredi | uredi kôd]

Bila je deseto od trinaestero djece. Dvojica braće postala su svećenici: Enrico, redovnik kapucin i liječnik, misionar u Brazilu; a Giuseppe, svećenik i inženjer u Bergamskoj biskupiji u Italiji. Njezna sestra Vriginia bila je časna sestra kanizijanka te je i ona kao liječnica djelovala u misijama u Indiji. Kad je imala tri godine, s obitelji se preselila u Bergamo, gdje je odrasla.

Studij medicine upisuje 1942. na Sveučilištu u Milanu. Kao članica Društva sv. Vinka Paulskog, tijekom studija pružala je liječničku skrb siromašnima i starima. Medicinu i kirurgiju diplomirala je 1949. na Sveučilištu u Paviji te 1950. otvara liječničku ordinaciju u Meseru. 1952. specijalizirala je pedijatriju u Milanu.[1]

Liječništvo i majčinstvo[uredi | uredi kôd]

Kao zauzeta laikinja djelovala je u talijanskoj Katoličkoj akciji. Isprva se planirala pridružiti bratu misionaru u Brazilu, no zbog narušens zdravstvena stanja ostala je u domovini. U prosincu 1954. upoznaje inženjera Pietra Mollu, s kojim se zaručuje u travnju i vjenča u rujnu 1955. godine. Rodila je troje djece:[1] Pierluigija (studenoga 1956.), Mariu Zitu (prosinca 1957.) i Lauru (srpnja 1959.) i nastavila liječnički rad. Redovito su u obitelji molili krunicu i čitali Bibliju.

1961. zatrudnjela je s četvrtim djetetom. Liječnici su joj krajem drugoga mjeseca trudnoće utvrdili cistu (fibrom) na jajniku. Kao moguća rješenja, liječnici su joj ponudili pobačaj, potpunu histerektomiju i uklanjanje fibroma s mogućnošću pogoršanja zdravstvena stanja. Gianna se odlučila za uklanjanje fibroma. Liječnicima je naglasila:[1] „Ako se morate odlučiti između mene i dijeteta, ne oklijevajte: odaberite dijete. Inzistiram na tome. Spasite bebu.” U jutro 21. travnja 1962., rodila je zdravu djevojčicu Giannu Emanuelu carskim rezom. Iako su se liječnici borili za njezin život, Gianna je tjedan dana nakon poroda, u boli i nakon ponovljenih usklika „Isuse, ljubim Te! Isuse, ljubim Te!”, preminula u bolnici u Monzi od septičkog peritonitisa.[1] Pokopana je na groblju u Maseru, nedaleko rodne Magente.

Kanonizacija[uredi | uredi kôd]

U nedjeljnu Angelusu 23. rujna 1973. godine, papa Pavao VI. njezin je čin opisso kao „svjesno posvemašnje predanje” (meditata immolazione).[2]

Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 24. travnja 1994., tijekom Međunarodne godine obitelji, a svetom 16. svibnja 2004., u prisutnosti njezina tada 92-godišnjeg supruga i djece, prvi put u povijesti Crkve. Svetom je proglašena na temelju uspješnoga poroda Elizabeth Comparini, kojoj je u šesnaestome tjednu trudnoće maternica iscijedila svu amnionsku tekućinu, a koja se zagovarala Beretti Molli.[1]

Štovanje[uredi | uredi kôd]

Giannino najmlađe dijete, Gianna Emanuela, postala je liječnica, dok drugorođena kćer Laura, ekonomistica, surađuje s katoličkom udrugom „Voglio vivere” („Želim žovjeti!”), kojoj je cilj promicanje poruka sv. Ivanke Berette Molla.

U župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka u Vrbovskom u Gorskom kotaru, postavljena je i posvećena njezina slika, koju je na kraju svečane mise otkrila kćer Laura.

Katolički centar za zdravstvenu skrb za žeme u New Yorku, Gianna Center, nazvan je po njoj.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Wikizvor ima izvorni tekst Molitva sv. Ivanki B. Molla
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Ivana Beretta Molla