FMP Železnik Beograd

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s KK FMP)
FMP Beograd
Puno ime FMP (Železnik) Beograd
Nadimak Panteri
Boje kluba          
Osnovan 1970.
2013.
Dvorana Železnik
Kapacitet 3000
Liga ABA liga
Košarkaška liga Srbije
Majica
Hlačice
 
Glavni dres
Majica
Hlačice
 
Pričuvni dres
Službena stranica [1]

KK FMP je srpski košarkaški klub iz beogradskog naselja Železnika. FMP je kratica glavnog sponzora kluba, Fabrike metalnih proizvoda.

Od kada je klub 1994. preuzeo Nebojša Čović, FMP postaje klub koji neprestano razvija mlade igrače poput Bulatovića, Aškrabića, Nikolića, Milojevića, Popovića, Šekularca, Ilića, Aleksandrova, Jorovića, Teodosića, Rašića, Marinovića, Ercega i mnogih drugi.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Dapnašnji FMP je nastao preimenovanjem novosadskog '''KK Radničkog''' osnovanog 1970. Originalni klub je osnovan 1975. pod imenom KK ILR Železnik. Osnovala ga je tvornica alatnih mašina Ivo Lola Ribar i Železnikova upravna lokalna zajednica. U početku, klub je bio pod vodstvom sportskog društva Ivo Lola Ribar, koja je uz košarku bavila i nogometom, rukometom, odbojkom, boksom, kuglanjem, streličarstvom i šahom. U počecima, klub je igrao u Beogradskoj gradskoj ligi (Beogradska zona), a domaće utakmice igrao je na vanjskom betonskom terenu koji pripada osnovnoj školi Braće Jerković.

Kako se je prvenstvo igralo proljeće - ljeto, Železnik je iskoristio zimsku pauzu tako što se je natjecao u Zimskoj ligi Beograda .

Građani Železnika su brzo prihvatili novoosnovani klub, utakmice su bile gledane, tribine ispunjene do posljednjeg mjesta. Od samog početka su se organizirala putovanja navijača koji su išli na gostovanja.

Seniorska ekipa kluba je prošla sve rangove natjecanja. Preko Beogradske zone, Druge i Prve, stigla je do Jedinstvene srpske lige. Zbog nedostatka financijski sredstava kojima bi se pokrili visoki troškovi najma dvorane, klub je 1986. godine istupio iz daljeg natjecanja.

Zahvaljujući tvrtki A.D. FMP iz Beograda, klub je ponovo aktiviran 1991. pod novim imenom "FMP Železnik". Poslije godinu dana provednih u Drugoj srpskoj ligi ostvaren je plasman u Prvu srpsku ligu. U sezoni 1994./95. klub je igrao u Drugoj ligi, a natjecanje je završio sa samo četiri poraza i kao prvak ulazi u najelitniji razred košarkaškog natjecanja u Jugoslaviji. U godini u kojoj je klub slavio dvadeset godina postojanja, seniorska momčad se prvi put u povijesti kluba natjecala u Prvoj saveznoj ligi. Zajedno s Crvenom zvezdom, Vojvodinom, Beobankom, Bobanikom, Lovcenom, Mladošću i Gorstakom, klub je u III. grupi YUBA lige vodio borbu za ulazak u Super YUBA ligu.

Osvajanjem treće pozicije u grupi, FMP Železnik je ostvario najveci uspjeh u dotadašnjoj povijesti plasmanom u Super YUBA ligu. Ovim rezultatom klub je osigurao mjesto u najelitnijem natjecanju za narednu sezonu, pošto je reorganizacijom košarkaških liga KSJ, Prva A savezna liga u sezoni 1996./97. imala 14 klubova.

2011. godine FMP je preuzeo Zvezdino ime i grb, kao i nekolicinu igrača. Sve mlađe kategorije kluba FMP i kompletan sistem obrazovanja su ovim sporazumom pripali Crvenoj zvezdi. Od 2013. klub je reosnovan spajanjem sa KK Radnički Novi Sad.

Poznati treneri[uredi | uredi kôd]