Lana Barić

Izvor: Wikipedija
Lana Barić
Rodno ime Lana Barić
Rođenje 11. prosinca 1979., Split, Hrvatska
Zanimanje Glumica
Godine rada 2004. – danas
Suprug Dragan Markovina (2016. – 2017.)
Važnije uloge Uloga Tereze u dugometražnom igranom filmu "Tereza37" redatelja Danila Šerbedžije.
Važniji filmovi Napisala je scenarij i odglumila glavnu ulogu u hrvatskom dramskom filmu "Tereza37" redatelja Danila Šerbedžije 2020. godine.
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Lana Barić (Split, 11. prosinca 1979.), hrvatska je kazališna, televizijska i filmska glumica.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Karijera[uredi | uredi kôd]

Lana Barić diplomirala je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 2005. godine. Već tijekom Akademije glumi u mnogim predstavama, te tako surađuje s najznačajnijim redateljima Bosne i Hercegovine kao što su Haris Pašović, Gradimir Gojer i Aleksandar Jevđević. 2003. godine za ulogu Olivere u predstavi Phoenix je sagorio uzalud dobila je nagradu "Sanel Agić" za najboljeg mladog glumca na Festivalu bosanskohercegovačke drame u Brčkom. Surađuje i s televizijom te gostuje u serijalima, a glumi manje uloge u serijama Crna hronika i Viza za budućnost te u filmovima Go West Ahmeda Imamovića, CO/MA Mike Figgisa i Naša muzika kultnog redatelja Jean-Luc Godarda.

2005. godine prolazi na audiciji te dobiva ulogu u predstavi Humble Boy zagrebačkog kazališta Mala scena u režiji Ivice Šimića. Predstava se izvodi na engleskom jeziku koji je usavršila živeći nekoliko godina u Engleskoj. Iste godine dobiva ulogu Klitemestre u predstavi Ifigenija mlade dramatičarke Lane Šarić u režiji Ivice Šimića. Ta uloga joj je priskrbila brojne nagrade uključujući prestižnu Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji mladog umjetnika do 28 godina, kao i specijalnu nagradu sponzora te nagradu žirija za najbolju žensku ulogu na Međunarodnom festivalu za mlade "Rainbow", u Sankt Peterburgu u Rusiji. Prve godine profesionalnog života u Hrvatskoj provodi uz kazalište Mala scena gdje igra i u ostalim predstavama kao što su Kako živi Antuntun? i Bum Tomica. Potom surađuje i sa Splitskim ljetom gdje igra u predstavama Gorana Golovka. U Zagrebu nakon suradnje s kazalištem Mala scena nastavlja surađivati s nezavisnim skupinama, te u off projektima hrvatskog kazališta vezanim najviše za kazalište Teatar ITD gdje igra u predstavama Toranj loše glazbe Nik Djurića, Elektra Ivana Plazibata, Smrt u Veneciji/Enej i Didona Olivera Frljića, Disleksija Irene Čurik, Zadatak Mirana Kurspahića i drugima.

2008. igra u popularnoj hrvatskoj seriji "Stipe u gostima".

2009. godine snima kratki film Žuti mjesec u sklopu omnibusa Zagrebačke priče za koji dobiva odlične kritike i nagradu Breza za najboljeg debitanta na Pula Film Festivalu 2010. godine. Ulogom očajne žene dobiva veliku pozornost kritike i javnosti, kao i sjajan novi početak filmske karijere, ovog puta hrvatske. Slijede uloge u mnogim filmovima kao što su "Majka asfalta" Dalibora Matanića i "Noćni brodovi" Igora Mirkovića.

2010. dobiva sjajne kritike za ulogu Grozdane u predstavi Drama o Mirjani i ovima oko nje Ivora Martinića u režiji Anje Maksić Japundžić i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. 2011. postaje članica ansambla drame HNK Zagreb gdje potom igra u mnogim produkcijama, no također nastavlja svoju suradnju s nezavisnim kazališnim skupinama.

2020. napisala je scenarij i odglumila glavnu ulogu u hrvatskom dramskom filmu "Tereza37". Film je odabran kao hrvatski film za najbolji međunarodni dugometražni film na 94. dodjeli Oskara.

Jedna od dvadeset potpisnika pisma upućenog zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, u kojemu izražavaju svoju zabrinutost imenovanjem Zlatka Hasanbegovića članom Kazališnog vijeća HNK Zagreb.[1][2]

Potpisnica je Deklaracije o zajedničkom jeziku u kojoj se tvrdi da se u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori govore nacionalne standardne varijante zajedničkog policentričnog standardnog jezika.[3]

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Televizijske uloge[uredi | uredi kôd]

Filmske uloge[uredi | uredi kôd]

Sinkronizacija[uredi | uredi kôd]

Nagrade[uredi | uredi kôd]

  • Nagrada Sanel Agić za najboljeg mladog glumca na Festivalu bosanskohercegovačke drame za ulogu Olivere u predstavi Phoenix je sagorio uzalud, 2003.
  • Nagrada žirija i Specijalna nagrada sponzora za najbolju žensku ulogu, za ulogu Klitemnestre u predstavi Ifigenija Kazališta Mala scena, Međunarodni festival za mlade Rainbow, Sankt-Peterburg, Rusija, 2006.
  • Nagrada hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina – ženska uloga: za ulogu Klitemnestre u predstavi Ifigenija, Kazališta Mala scena iz Zagreba, 2006.
  • Nagrada Judita 53. Splitskog ljeta za izuzetno glumačko ostvarenje ansambla predstave 'Libar o' Libra Marka Uvodića', 2007.
  • Nagrada Breza za najboljeg debitanta na Festivalu igranog filma u Puli, za glavnu žensku ulogu u segmentu Žuti mjesec filma Zagrebačke priče, 2009.
  • Nagrada za najbolju žensku ulogu na Brussels Short Film Festivalu za ulogu u filmu Zvonimira Jurića Žuti mjesec, 2011.
  • Zlatna arena za najbolju sporednu žensku ulogu na Festivalu igranog filma u Puli za ulogu u filmu Lukasa Nole Šuti, 2013.
  • Torre del Serpe nagrada za najbolji scenarij za film "Tereza37" u režiji Danila Šerbedžije, 2021.
  • Nagrada Leskovačkog Internacionalnog Festivala Filmske Režije (LIFFE) za najbolju žensku ulogu u filmu "Tereza37", 2021.
  • Moonwalker nagrada Nòt Film Festa za najbolju glumačju izvedbu u igranom filmu "Tereza37", 2021.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Boris Vlašić, Jutranji list, GLUMCI HNK PROTIV HASANBEGOVIĆEVA DOLASKA U KAZALIŠNO VIJEĆE, 30. prosinca 2017., Pristupljeno 30. prosinca 2017.
  2. HINA, net.hrArhivirana inačica izvorne stranice od 30. prosinca 2017. (Wayback Machine), VELIKA POBUNA PROTIV HASANBEGOVIĆA, 30. prosinca 2017., Pristupljeno 30. prosinca 2017.
  3. Deklaracija o zajedničkom jeziku. Jezici i nacionalizmi. Pristupljeno 10. ožujka 2024.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]