Marino Jakominić

Izvor: Wikipedija
Marino Jakominić
Marino Jakominić
Marino Jakominić
Marino Jakominić
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 13. rujna 1956.
Mjesto rođenja Rijeka
Datum smrti 29. kolovoza 1992.
Mjesto smrti Velebit, podno Visočice
Nacionalnost Hrvat
Opis vojnoga službovanja

Marino Jakominić (Rijeka, 13. rujna 1956.Velebit, podno Visočice, 29. kolovoza 1992.), legendarni zapovjednik Specijalne jedinice policije "Ajkule" iz Rijeke i heroj Domovinskog rata.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Marino Jakominić rođen je u Rijeci 13. rujna 1956. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Rijeci, a po odsluženju vojnog roka zaposlio se u INA — Rafinerija nafte Rijeka. U policiju je stupio 10. rujna 1979. godine. Uz rad je završio Višu policijsku školu na fakultetu kriminalističkih znanosti, radeći nakon toga na raznim poslovima ovlaštene službene osobe u gradskim policijskim postajama.

Domovinski rat[uredi | uredi kôd]

Od 5. rujna 1991. godine imenovan je zapovjednikom posebne jedinice policije na kojoj dužnosti ostaje do tragične pogibije 29. kolovoza 1992. godine. I prije tog imenovanja bio je angažiran kao policajac PU Primorsko-goranske na terenima zahvaćenim srpskom pobunom (Banovina i drugi). Po preuzimanju jedinice na odlazi na Gospićko ratište gdje se vode borbe za grad u kojima jedinica ima nove žrtve.

Nakon osnutka Hrvatske vojske, povratkom jedinice na redovne zadaće do travnja mjeseca 1992. godine radi na organizaciji i logističkom zbrinjavanju jedinice. U travnju 1992. godine s jedinicom odlazi u Dubrovnik, tada opkoljeni grad s 50 svojih ljudi, kao prvom postrojbom izvan dubrovačkog područja. U tijeku deblokade grada i oslobađanja južnih pravaca prema Župi i Konavlima ističe se svojim zapovjednim stilom i djelovanjem te posebno brigom za svakog pojedinca.

Zadatak koji je trajao sedamdesetak dana uspješno je izvršio nakon čega se vraća u Rijeku. Rasplamsavanje ratnih događanja na ličkom dijelu bojišnice traži novo angažiranje riječkih specijalaca radi uspostave punktova i nadzora na velebitskim perivojima i visovima kojima su prijetili srpski pobunjenici.

Marino Jakominić poginuo je 29. kolovoza 1992. godine u zasjedi četnika iz Divosela.

Naslijeđe[uredi | uredi kôd]

Ulica Marino Jakominić[uredi | uredi kôd]

Prva ulica koja nosi naziv po poginulom branitelju iz Domovinskog rata u Rijeci nazvana je po Marinu Jakominiću. Odlukom Gradskog vijeća Grada Rijeke 2004. godine, ulici što se proteže od raskrižja Creske i Labinske ulice prema zapadu, određeno je ime Ulica Marina Jakominića, legendarnog zapovjednika specijalne policije.[2]

Patrolni brod Marino Jakominić[uredi | uredi kôd]

U pulskom brodogradilištu Tehnomont 2. ožujka 2012. svečano je porinut policijski brod “Marino Jakominić“, nazvan u čast hrvatskog redarstvenika Marina Jakominića koji je poginuo u neprijateljskoj zasjedi 29. kolovoza 1992. godine na Velebitu podno Visočice. U toj su zasjedi ranjena još tri pripadnika SJP Gospić. Jedinica koju je vodio, izgubila je pored Marina Jakominića pet suboraca na ličkom ratištu.[3]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.mup.hr/135166/11.aspx (pristupljeno 18. studenoga 2012.)
  2. http://www.rijeka.hr/Default.aspx?art=2148Arhivirana inačica izvorne stranice od 10. ožujka 2016. (Wayback Machine) (pristupljeno 18. studenoga 2012.)
  3. http://www.mup.hr/main.aspx?id=118911 (pristupljeno 18. studenoga 2012.)
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Grada Rijeke (http://www.rijeka.hr/Default.aspx). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Grad Rijeka.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Moja Rijeka (http://www.mojarijeka.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Grad Rijeka.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]