Mornar kraljevske arke

Izvor: Wikipedija
Drevno i časno bratstvo mornara kraljevske arke u Engleskoj i Walesu
Pozicija Mornara kraljevske arke među pridruženim masonskim redovima u Engleskoj i Walesu

Mornar kraljevske arke (engl. Royal Ark Mariner), poznatiji kao RAM, odnosno Drevno i časno bratstvo mornara kraljevske arke (Ancient and Honourable Fraternity of Royal Ark Mariner), je dodatni red u slobodnom zidarstvu koji ima svoje korijene u Engleskoj i koji ima bogatu povijest i tradiciju. Ovaj red, čiji su članovi poznati kao "Mariners" ili "Ark Mariners," fokusira se na moralni i duhovni razvoj svojih članova kroz alegorijske priče povezane s Noinom arkom i potopom, a rituali reda imaju simbole i alegorije koje su vezane uz pomorsku tematiku.

Redom u Engleskoj i Walesu se upravlja iz Mark Masons' Hall-a u Londonu, dok je u Sjedinjeniom Američkim Državama red jedan od Saveznih masonskih stupnjeva.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Iako je Red mornara kraljevske arke formalno priznat 1871. godine, njegovi korijeni sežu dublje u povijest masonerije. Prvi tragovi rituala pojavljuju se krajem 18. stoljeća u Engleskoj. Ti rituali, poznati i kao "Ark and Dove," bili su integrirani u različite masonske redove, ali nije bilo formalnog priznanja samostalnog reda.[1][2]

Velika loža majstora masona znaka Engleske i Walesa priznala je Mornare kraljevske arke 1871. godine, dajući mu službeni status unutar masonskog svijeta. Ovo priznanje označilo je početak formalizacije reda i postavljanje temelja za daljnji razvoj i širenje. Red mornara kraljevske arke dobiva svoje ime od teme koja se temelji na biblijskoj priči o Nojevoj Arki. Nakon formalnog priznanja, Red se počeo se širiti diljem svijeta.[1]

Ustroj[uredi | uredi kôd]

Lože Red mornara kraljevske arke su pripojene, ili usidrene, uz lože majstora znaka pod njihovim brojem lože i da bi bio član kandidat mora prethodno napredovati u stupanj majstora znaka.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Royal Ark Mariner. amdusa.org (engleski). Pristupljeno 9. studenoga 2023.
  2. What is Ark Mariner Masonry?. beyondthecraft.net.au (engleski). Pristupljeno 9. studenoga 2023.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]