Portal:Hrvatska/Osnovna tablica/Izabrani članak/04 2013

Izvor: Wikipedija
Slika Bele Čikoša Sesije
Slika Bele Čikoša Sesije

Bela Čikoš Sesija (Osijek, 27. siječnja 1864.1931.), hrvatski slikar i likovni pedagog, jedan od osnivača Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Jedan je od začetnika Moderne u hrvatskoj likovnoj umjetnosti na razmeđi 19. i 20. stoljeća. Osim akademizma na čijim je temeljima započinjao svoje stvaralaštvo, Čikoš se priklonio i simbolističkoj i secesijskoj struji u hrvatskoj umjetnosti. Ljubo Babić, svojevremeno Čikošev učenik, naziva ga „intelektualnim vođom hrvatske secesije“, a Grgo Gamulin u svom pregledu hrvatske umjetnosti „najodređenijim simbolističkom slikarom prvog vala.“

Osim svojom stvaralačkom djelatnošću, Čikoš se istaknuo i kao prvi likovni pedagog u hrvatskoj sredini, suosnivač prve privatne likovne škole iz koje kasnije izrasta Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu na kojoj radi i kao predavač.

Čikošev rad karakterizira izrazita stilska raznolikost koja varira između akademskog realizma, secesije i simbolizma, te odabir najrazličitijih tema- od mitoloških, religioznih, povijesnih, pa sve do portreta i pejzaža.

Čikošev otac Petar bio je krajiški kapetan u službi Austro-Ugarske Monarhije. Sudjelovao je u bitci na rijeci Sesiji u sjeverozapadnoj Italiji. Za svoje zasluge dobiva viteški naslov, odnosno dodatak prezimenu- Sesia. Što se tiče načina pisanja njegova prezimena, pa i dodatka prezimenu, postoji nekoliko verzija, a čak se i Čikoš na svojim djelima potpisivao na više načina. Tako Čikoš možemo pisati i Csikos, a sam se jedan puta potpisivao Sesia, a drugi puta Sessia- sa dva „s“. Čikoševa majka Justina, rođena Modesti, potječe iz utjecajne obitelji koja se isticala djelovanjem u osječkim kulturnim krugovima.

S obzirom na očevu vojnu karijeru i česte selidbe, Čikoš je školovanje započeo 1870. u rodnom Osijeku, gdje završava svega jednu godinu osnovne škole. Osnovnu školu nastavlja pohađati u Bjelovaru između 1871. i 1873. gdje ju i završava. Potom obitelj seli u Trst gdje upisuje i pohađa građansku školu 1873/4., a potom upisuje nižu vojnu školu u Kisegu i Kadetsku školu (Kadettenschule) u Karlovcu.

...Pročitaj cijeli članak