Projekt humanog genoma

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Projekt humanog genoma (The Human Genome Project) internacionalni je program i pokušaj znanstvenika koji se bave genetikom i genetičkim inženjeringom da se analizira i mapira sav DNK u čovjeku i nekolicini drugih organizama.

PHG je započeo u AEC-u (Atomic Energy Commission) koji je financiran od američkog ministarstva za energiju, kako bi proučavao posljedice koje nuklearne eksplozije imaju na gene. 1990. je američko ministarstvo za energiju u suradnji sa NIH-om (National Institutes of Health) pokrenulo projekt. U približno isto vrijeme su Rusija, Japan, Francuska, Italija i Velika Britanija pokrenule svoje projekte, vrlo slične ovom američkom, s kojim su kasnije surađivali.

Cilj ovog projekta je locirati svaki ljudski gen, njegovu specifičnu strukturu i odrediti mu funkciju. Posjedovanje takvih informacija će postati temelj daljnjih istraživanja ljudskog zdravlja, bolesti, biologije i medicine tijekom 21. stoljeća i bez sumnje će omogućiti liječenje mnogih bolesti. Unatoč tome da je napravljen velik napredak u genskim terapijama u relativno kratko vrijeme, njegova potencijalna korist je bila ograničena zbog nedostatka informacija o brojnim funkcijama koje geni kontroliraju. Kako bi maksimalno iskoristili potencijal genetike, znanstvenici moraju shvatiti biološku ulogu svih gena.