Razgovor:Linux (jezgra)

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Linux (jezgra).
Rad na člancima
Pismohrane:


Sadržaj članka[uredi kôd]

Iako ovaj članak dugo nismo imali, on je zapravo moguće dosta bitniji od samoga članka Linux, naime dok se istoimeni OS relativno malo rabi kao desktop, sama je jezgra danas najviše rabljena jezgra OS-a na svijetu. Pišem iz glave, ali ako se zna da svaki Android mobitel ima Linux jezgru u sebi, da većina rutera i raznih drugih elektroničkih aparata (pametni televizori) ima u sebi Linux jezgru, onda je svakome jasno da je to vrlo vjerojatno točno.

Evo podataka za poslužitelje iz 2015. godine: https://web.archive.org/web/20150806093859/http://www.w3cook.com/os/summary/

Netko će reći, pa Linux ima samo 41 %. Da, ali i Ubuntu, i CentOS i Debian i Fedora i SUSE i RedHat su zapravo Linux - to su Linux distribucije ili imena njihovih proizvođača.

Praktično samo FreeBSD i Windows nisu Linux, i dok je FreeBSD slobodni i otvoreni Unix (što mu je zajedničko s Linuxom), jedino su Windowsi, s manje od 2 % tržišta zatvoreni, vlasnički operacijski sustav koji 2015. ima jako malo uporabu za posluživanje mrežnih stranica. Citiram izvornik: The above chart and table shows the usage statistics and market share of operating systems used by web servers. This does not include OS usage on home computers..

Ne bih se čudio da se Windowsi danas još manje rabe za to, jer Microsoftov Azure oblak odavno jednako podržava Linux i Windowse. Morali su, jer ljudi bi otišli na Amazon, IBM-u, Heroku ili DigitalOcean da Microsoft nije ponudio Linux. SpeedyGonsales 18:58, 7. lipnja 2020. (CEST)[odgovori]