Redemptor Hominis

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Enciklika Redemptor hominis (hrv. "Otkupitelj čovjeka") prva je enciklika pape Ivana Pavla II. Objavljena je 4. ožujka 1979. godine, nekoliko mjeseci nakon što je izabran za papu. Poglavlja enciklike su: "Baština", "Otajstvo Otkupljenja", "Otkupljeni čovjek i njegov položaj u suvremenom svijetu" i "Poslanje Crkve i sudbina čovjeka".

Uvodne riječi enciklike glase: "Isus Krist, središte je svemira i povijesti". Papa ističe, da je Isus ušao u povijest čovječanstva i kao čovjek postao nositelj povijesti, jedan od ljudi, a ipak jedinstven. [1] Bitan je odgovor vjernika prihvaćanjem Njegovih riječi.

Papa u enciklici naglašava, da je Crkva odgovorna za istinu te podsjeća vjernike na njihovu proročku ulogu u današnjici. Crkva u cjelini ima odgovornost za istinu. Obitelj je mjesto, gdje se izgrađuje pravilno shvaćanje istine. Papa poziva vjernike, da brane istinu u svakodnevnom životu, da sjedine vjeru sa znanošću i mudrošću i da pridonesu njihovom prožimanju.

Papa nastoji potaknuti vjernike, da vide širu sliku Isusova otkupiteljskog djela i kako Božja milost ne mijenja samo pojedinca već sve stvoreno. U enciklici se otkupljenje vidi kao novo stvaranje. Preko otkupljenja, svijetu kojega je ušao grijeh, nakon oslobađanja od grijeha dobiva novu vezu s božanskim izvorom Mudrosti i Ljubavi. Encikliku papa završava molitvom Mariji, da njezina majčinska prisutnost pruža Crkvi sigurnost, da živi Isusovim životom i od otajstva otkupljenja u svoj njegovoj životvornoj dubini i punoći.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Mr. Krešimir Cerovac: Otkupitelj čovjeka, MI, List mladih, Zagreb 2004.