Tehnička škola Ruđera Boškovića Zagreb

Izvor: Wikipedija
Tehnička škola Ruđera Boškovića
Ruđer
Nomen est omen!
Tehnička škola Ruđera Boškovića Zagreb
Poprsje Ruđera Boškovića u školskom dvorištu.
Adresa
Marina Getaldića 4
Zagreb
Republika Hrvatska
Informacije
Osnutak 1948.
Ravnatelj Stjepan Mohorovičić (1948.)
Miljenko Pekota (1949. – 1963.)
Mate Poljičanin (1963. – 1980.)
Milan Mišina (1980. – 1989.)
Nikola Perković (1989. – 1992.)
Marija Marcelić (1992. – 2004.)
Đurđica Fuštar (2004. - )
Službena stranica

Tehnička škola Ruđera Boškovića Zagreb, poznata skraćeno i kao Ruđer, je srednja tehnička škola iz Zagreba. Prvu generaciju učenika upisala je 1948. godine u svom najstarijem zanimanju tehničara za očnu optiku. Kroz svoj razvoj proširila se na pet područja: optiku, strojarstvo, računalstvo, elektrotehniku i mehatroniku.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Godine 1948. u sklopu Tvornice precizne mehanike i optike Optika u Kraljevcu (Črnomerec) osnovana je Optička škola. Od 1949. godine u istom prostoru djeluje i Industrijska optička škola. Od 1953. godine objedinjene su u Industrijsku školu za preciznu mehaniku i optiku. Zbog potrebe za većim prostorom krenulo se u izgradnju nove školske zgrade, ovaj put u blizini tvornice Ghetaldus.

Godine 1957. počinje gradnja nove zgrade u Getaldićevoj ulici u koju je škola uselila 1961. Iste godine škola mijenja naziv u Centar za elektroniku, preciznu mehaniku i optiku "Ruđer Bošković". Centar ima tri odjela: za elektroniku, preciznu mehaniku i optiku. Godine 1963. škola mijenja naziv u Škola s praktičnom obukom "Ruđer Bošković".

1969. godine škola postaje složena obrazovna ustanova za različite razine obrazovanja i dobiva naziv Školski centar za optiku, preciznu mehaniku, elektroniku i automatiku "Ruđer Bošković". Od 1973. škola otvara područni odjel u Slunju. 1976. godine dograđuje se nova školska zgrada. Godine 1977. škola mijenja ime u Centar odgoja i usmjerenog obrazovanja za elektroniku, preciznu mehaniku i optiku "Ruđer Bošković".

1991. godine Centar "Ruđer Bošković" prestaje s radom i utemeljuju se dvije škole: Tehnička škola za elektroniku i Tehnička škola za finomehaniku i optiku. Godine 1993. ove dvije škole objedinjene su u Tehničku školu Ruđera Boškovića.

Godine 2018. Tehnička škola Ruđera Boškovića postaje regionalnim centrom kompetentnosti u području elektrotehnike i računalstva.

Ustroj[uredi | uredi kôd]

Odgojno-obrazovni rad[uredi | uredi kôd]

Danas škola obrazuje oko 1200 redovnih učenika u 44 razredna odjela i 250 polaznika u obrazovanju odraslih i CISCO akademiji. U Ruđeru trenutno radi 140 djelatnika, a od toga je 115 nastavnika. Danas škola upisuje učenike u sljedeće programe: tehničar za očnu optiku, tehničar za mehatroniku, tehničar za računalstvo i tehničar za elektroniku.

Učenici škole nastavljaju studije na prestižnim fakultetima tehničkog smjera dok se neki odlučuju i za one filozofskog, a na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Zagreb, po rezultatima koje postižu, školi omogućuju izravan upis za tri učenika, što školu svrstava na treće mjesto u Hrvatskoj, a na prvo mjesto među tehničkim školama. Pravo na izravan upis imaju i na Fakultet strojarstva i brodogradnje, Prirodoslovno matematički fakultet i Veleučilište u Velikoj Gorici.

Zgrada škole nalazi se u Getaldićevoj ulici u Zagrebu. Sastoji se od tri veća dijela a u planu je izgradnja velike zgrade koja bi trebala biti centar za obnovljive izvore energije. U dvorištu škole nalazi se poprsje Ruđera Boškovića.

Škola je, također, nakladnik više strukovnih priručnika.

Školski list[uredi | uredi kôd]

Škola 1996. godine počinje izdavati školski list Ruđer, koji kasnije mijenja naziv u Ruđer info.[1][2][3]

Poznati maturanti[uredi | uredi kôd]

Damir Šlogar, poduzetnik • Robert Knjaz

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura
  1. Ruđer: glasilo Tehničke škole Ruđera Boškovića, Tehnička škola Ruđera Boškovića, Zagreb, ISSN 13321080
  2. Ruđer info: list učenica i učenika Tehničke škole Ruđera Boškovića, Tehnička škola Ruđera Boškovića, Zagreb, ISSN 25843192
  3. Ruđer info, www.tsrb.hr, pristupljeno 13. siječnja 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta