Wikipedija:Kafić/Tehnička pitanja

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Prečac:
WP:KT

Ovdje možete postavljati tehnička pitanja o radu na Wikipediji za koja niste našli odgovor u Pomoć:Sadržaj ili Wikipedija:Kako uređivati stranicu.

Molbe za pomoć u uređivanju bolje postavite u Wikipedija:Kafić


Uža područja
Tehnička pitanja

za pitanja o uređivanju Wikipedije i ostalim tehničkim informacijama

Pitanja o kategorizaciji

za pitanja o procesu kategorizacije Wikipedije

Pitanja o slikama

za pitanja o slikama, oznakama za slike i autorskim pravima

Jezična pitanja

za pitanja o pravopisu, gramatici, stilistici i ostalim jezikoslovnim područjima

Foreign languages

Talk page for users speaking foreign languages

Arhiv odgovorenih pitanja[uredi VE | uredi]

 • Arhiv 1 (do kolovoza 2006.)
 • Arhiv 2 (do 17. ožujka 2007.)
 • Arhiv 3 (do 14. rujna 2007.)
 • Arhiv 4 (od 15. rujna 2007. do 1. travnja 2008.)
 • Arhiv 5 (od 1. travnja 2008. do 1. srpnja 2009.)
 • Arhiv 6 (od 1. srpnja 2009. do 8. veljače 2014.)


VisualEditor Office Hours[uredi VE | uredi]

Hello editors, I just wanted to let you know, so you could mark your calendars if interested, that there are two IRC office hours scheduled to discuss VisualEditor in February. The first will be held on Saturday February 15 at 1700 UTC and the second will be held on Sunday February 16 at 00:00 UTC. (See here for time conversion links.) Logs will be posted on meta after each office hour completes. You'll find them, along with logs for older office hours on the topic, here.

Please see Meta for more information on how to join in. Altetantely, you can leave a question here, and I will post it in the session for you. PEarley (WMF) (razgovor) 18:35, 13. veljače 2014. (CET)

Font-size: texhtml[uredi VE | uredi]

Vidim da imamo problem s veličinom pisma u predlošcima na hr.wikiju i en.wikiju koji su kodirani sa <span class="texhtml">. Vatrogasno sam riješio ovaj problem ovako, ali bilo bi dobro da netko sredi ove simbole i bez ove vatrogasne sintakse. Slutim da su za intervenciju potrebne posebne ovlasti, pa pozivam ovlaštene suradnike da riješe ovaj problem (i potom uklone ovu izmjenu). Naime, π i x morali bi biti iste visine i bez ove izmjene. Evo kako izgledaju ova slova bez izmjene i s izmjenom:

 • π i x (1)
 • π i x (2).

Koristim ovu priliku i da upozorim na nepostojanje gumba dodaj temu pri vrhu ove stranice. I to bi valjalo riješiti da se ne zbunjuju novi ili nevješti suradnici. Face-wink.svg Zahvaljujem unaprijed i nemojte zaboraviti pripremiti πte za skorašnju proslavu! Face-grin.svg Conquistador (razgovor) 21:46, 5. ožujka 2014. (CET)

Mislim da su ove akrobacije nepotrebne, kao i dodavanje klase u Common.css. Dovoljno je u predložak staviti
<span style="font-family: Times serif; font-size: 118%;">&pi;</span>
i to bi npr. izgledalo ovako:
 • O = 2πr = πd
Ionako se u formulama, u kojima se Pi najčešće koristi, s <math> prikazuje ispravna veličina, s istim primjerom:
 • O = 2 \pi r = \pi d
 • \scriptstyle{O = 2 \pi r = \pi d}
Na vrhu ove strane postoji dovoljno istaknuta poveznica "Dodaj novo pitanje". Uraditi u obliku gumba ili ostaviti ovako je drugo pitanje: i na glavnoj strani Kafića je isto rješenje, a ne vidim da suradnicima otežava započeti novu temu Face-wink.svg  • Bonč (razgovor) • Ja sam kao novinari: univerzalna neznalica. •  02:36, 6. ožujka 2014. (CET)

Suradnički račun zabranjen za kreiranje[uredi VE | uredi]

Ja sam en:user:Milan2009. Prije 4 mjeseca sam počeo uređivati englesku wikipediju, ali kad sam se pokušao prebaciti na hrvatsku, nastao je problem. Ne mogu se logirati na hrvatsku wikipediju, zbog ove greške:

Pogreška prilikom otvaranja računa.
Suradnički račun "Milan2009" je zabranjen za kreiranje. Poklapa se sa sljedećim izrazom iz crnog popisa: .*[0-9]{4,}.*<newaccountonly>  

Već sam jednom promijenio ime jer sam mislio da je problem u točki, ali nije pomoglo. Može li netko pogledati u čemu je problem? Želio bih raditi pod mojim prvim računom (Milan2009) na obje wikipedije. --Milan200.9 (razgovor) 19:44, 13. ožujka 2014. (CET)

Ograničenje (4 broja u imenu) u skladu je sa smjernicom Suradničko ime. Ime djeluje korektno, te možete postaviti Zahtjev za promjenu imena suradnika.  • Bonč (razgovor) • All hope abandon, ye who enter messages here. •  23:53, 19. ožujka 2014. (CET)

severinska buna[uredi VE | uredi]

Može li mi tko reći što nisam dobro napravio kod teksta severinska buna? hvala— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Nikola Pratnemer (razgovordoprinosi)

Zar je malo napomena na suradničkoj stranici za razgovor?--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 09:30, 24. ožujka 2014. (CET)

Prebačeno iz kafića (https://hr.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedija:Kafi%C4%87&diff=next&oldid=4291290)[uredi VE | uredi]

Kako mogu stilizirati ime?--Éber Donn (razgovor) 10:57, 4. travnja 2014. (CEST)

Piše ovdje Wikipedija:Potpis. Obratite pažnju na dio Wikipedija:Potpis#Smjernice! Ako mislite na imena članaka, to nije dozvoljeno.  • Bonč (razgovor) • Ako i ne znaš šta radiš, radi to otmjeno. •  13:26, 4. travnja 2014. (CEST)

Umrežavanje članka sa drugim jezikom[uredi VE | uredi]

Ne znam zašto ne mogu da povežem ovaj članak sa HR wiki sa istim člankom na engleskoj i srpskoj wikipediji?? Što je problem sa linkovanjem?

Hr - https://hr.wikipedia.org/wiki/Andrija_Popovi%C4%87

sr - https://sr.wikipedia.org/wiki/Andrija_Popovi%C4%87

en - https://en.wikipedia.org/wiki/Andrija_Popovi%C4%87— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 37.221.176.38 (razgovordoprinosi)

Sada je povezano.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 12:48, 6. travnja 2014. (CEST)


 • Hvala vam puno... poz

Houston, we have a problem![uredi VE | uredi]

Tehnološka zaostalost hrvatske wikipedije polako počinje pokazivati vidljive znakove. I to prilično vidljive! Face-sad.svg

Je li tko primijetio wikipedijsku naslovnicu na što sliči? Odjavite se sa svojih suradničkih računa i kao neprijavljeni bacite oko na naslovnicu! Pritom ne mislim na ionako loš dizajn naslovnice, nego na zaglavlja pojedinih polja (uključujući ovdje i poveznice na arhive). Dijagnoza se zove Typography Refresh, a spada u skupinu bolesti zvanih About Beta Features. Doktora, hitno! Face-tongue.svg Conquistador (razgovor) 20:40, 4. travnja 2014. (CEST)

Da, "Arhiv" troši okomiti prostor i "jede" vodoravnu crtu ispod naslova - dobro sam se namučio nedavno pokušavajući popraviti istovjetni problem na WP Croatia (koji izgleda još gore), ali bezuspješno.
Naslovi bježe ulijevo, to bi se trebalo moći riješiti. GregorB (razgovor) 21:09, 4. travnja 2014. (CEST)
Da, naslovi su OK ako se doda lijeva i desna margina u svaku ćeliju. Ako nekoga zanima, mogu demonstrirati, samo mi treba neka testna stranica. GregorB (razgovor) 21:37, 4. travnja 2014. (CEST)
GregoreB, otvori testnu stranicu u svojem imenskom prostoru! Face-wink.svg Baš sad gledam svoj prijedlog naslovnice i smijem se tomu da i poslije četiri godine odolijeva zubu vremena. Rekli bi neki: Biti ispred svojeg vremena! Face-badtooth.svg No pustimo alternativnu povijest i vratimo se surovoj sadašnjosti... Hajde napravi što misliš pa postavi ovdje poveznicu. Face-smile.svg
P. S. Dobar je WikiProject Croatia na engleskoj wikipediji! Vidim da projektni logotip i moje kapi pomažu ga tkati, tj. plesti. Face-smile.svg Conquistador (razgovor) 22:31, 4. travnja 2014. (CEST)
Evo: Suradnik:GregorB/test. Samo okvir s izabranim člankom je "popravljen" (naslov odmaknut od lijeve strane), ostali su nepromijenjeni. Glavna stranica ima poseban H2 stil pa su slova "tanja", ali to će na glavnoj stranici izgledati drukčije, tj. kao i dosad. GregorB (razgovor) 22:53, 4. travnja 2014. (CEST)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Svakako bolje! Upristoji još onaj arhiv i čiča-miča gotova priča. Face-smile.svg Valjda će netko od ovlaštenih suradnika pročitati što tu piskaramo i implementirati tvoju muku. Face-wink.svg Conquistador (razgovor) 23:10, 4. travnja 2014. (CEST)

Hja, zdravo seljački sam pomaknuo "Arhiv" malo gore, i rekao bih da je to sada prihvatljivo. Napokon i od mene neke koristi... :) GregorB (razgovor) 23:25, 4. travnja 2014. (CEST)
Iako da, preblizu je desnom rubu, probat ću se malo poigrati. A za "arhiv" sam uvijek mislio da je ustanova, ali tko će ga znati... GregorB (razgovor) 23:29, 4. travnja 2014. (CEST)
Evo, to je to. GregorB (razgovor) 23:36, 4. travnja 2014. (CEST)
Kako je u zadnje vrijeme sve u beti, moguće je da wiki-znalci (koji su napravili katastrofalan odabir pisma) opet nešto promijene (što je vrlo moguće), pa da to sve padne u vodu.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 10:11, 5. travnja 2014. (CEST)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── MaGa, tko će i kada mijenjati ovo pismo, koje je rabljeno i za logotip Wikipedije (!), nebitno je u ovom trenutku. Bitno je jedino da upristojimo ionako neuglednu naslovnicu... do sljedeće pojave simptoma i znakova tehnološke zaostalosti. Face-sad.svg Kad već ne radimo na preventivi, barem da odradimo kurativu. Hvala, GregoreB! Conquistador (razgovor) 13:14, 5. travnja 2014. (CEST)

I tebe ću lijepo zamoliti da opet pročitaš što sam napisao (umjesto da čitaš što ti odgovara). Da ti pomognem: izbaci tekst iz zagrada, pa probaj opet pročitati. Ono što je u zagradama, nije bez razloga u zagradama. O (ne)uglednim naslovnicama (ili nekim drugim stvarima) obično postavim pitanje: koja je žena ljepša: crna ili dugih noga? Ako se dogovorimo o tome, onda ćemo se dogovoriti i o tome je li naslovnica neugledna ili ne.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 15:58, 5. travnja 2014. (CEST)

Napravljena je izmjena na naslovnici, ali kako napisah u sažetku - do sljedeće izmjene. Živi bili pa vidjeli.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 16:30, 5. travnja 2014. (CEST)

MaGa, molim samo još jednu izmjenu: vodoravne linije u ostalim okvirima (osim prvog) ne idu do kraja desno, to je sada popravljeno na testnoj stranici pa se može staviti na GS. GregorB (razgovor) 16:43, 5. travnja 2014. (CEST)

Wikijina promjena fonta[uredi VE | uredi]

Izgleda da se povećala veličina fonta (Arial) i font u naslovu članaka (Georgia), zna li netko kako maknuti to (vratiti na staro), ako je moguće? Tomandandy (razgovor) 16:13, 5. travnja 2014. (CEST)

U postavkama izgleda stavi MonoBook izgled, naravno, pod uvjetom da ti to sučelje odgovara.--MaCroatian squares Ljubicic.gifGa 16:15, 5. travnja 2014. (CEST)
Za Vector sam našao rješenje na en wiki, a to je da se u Special:MyPage/vector.css stavi:
@media screen {
 div#content h1, div#content h2, div#content #firstHeading {
  font-family: sans-serif;
 }
}
To rješava samo naslove (tako kažu, nisam probao), za tekst ne znam. Na en wiki već postoji gadget koji vraća stari izgled - možda bi ga se moglo prenijeti ovamo ako bude postojao interes? GregorB (razgovor) 16:27, 5. travnja 2014. (CEST)
Kompletno rješenje za vector.css je https://www.mediawiki.org/wiki/User:Cathfolant/typographyrefreshoverride.css. Cijela priča oko promjene: https://www.mediawiki.org/wiki/Typography_refresh. GregorB (razgovor) 16:31, 5. travnja 2014. (CEST)

Nemojte pogrešno shvatiti, ali ove su skripte isključivo namijenjene prijavljenim suradnicima dok neprijavljeni suradnici i svi korisnici, tj. čitatelji Wikipedije ostaju neobuhvaćeni njihovom primjenom. Na korisnike moramo misliti također! Face-wink.svg Ipak smo ovdje prvenstveno radi njih. Zato su potrebne izmjene naslovnice bez obzira na to što postoji mogućnost pisanja skripata. Face-smile.svg Conquistador (razgovor) 19:19, 5. travnja 2014. (CEST)

Sortiranje[uredi VE | uredi]

Zašto se u kategorijama članci npr. na Š pojavljuju na kraju?

Naravno, zato što MediaWiki tako sortira, ali to nije pravi odgovor - npr. na sr wiki čak i azbučno sortiranje funkcionira paralelno s abecednim,[1] dakle nije da se ne može riješiti, a ne bi trebalo biti ni presloženo... GregorB (razgovor) 13:17, 17. travnja 2014. (CEST)

{{Link FA}} i {{Link GA}}[uredi VE | uredi]

Ovi predlošci trenutačno ne funkcioniraju, tj. ne prikazuju se zvjezdice uz izabrane članke na drugim Wikipedijama (npr. na Bitka za Vukovar to su en i sh).

Uspio sam ovo popraviti pomoću custom CSS-a i JS-a i sada vidim zvjezdice gdje trebaju biti. Da bi se riješilo za sve korisnike, trebat će mijenjati MediaWiki:Common.js i MediaWiki:Common.css. Znam točno što treba, ali promjenu mora odraditi administrator, pa ako je netko zainteresiran... GregorB (razgovor) 19:56, 17. travnja 2014. (CEST)