Zagorska demokratska stranka

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Zagorska demokratska stranka (ZDS) je hrvatska regionalna politička stranka koja djeluje u Hrvatskom Zagorju i Varaždinskoj županiji.

Osnovana je 5. veljače 1997. godine u gradu Oroslavju, a obično podržava desne političke stranke ili stranke centra. Na parlamentarnim izborima 2003. je nastupala u koaliciji s Hrvatskom strankom prava, te je preko nje mandat osvojio nezavisni zastupnik Slaven Letica, a ZDS je po prvi put stekla status parlamentarne stranke.

Na lokalnim izborima 2005. je sama ili u koaliciji s HSLS osvojila vlast u nekoliko lokalnih skupština.

Na parlamentarnim izborima 2007. je nastupala u koaliciji s HSLS-om i HSS-om, te je u III. izbornoj jedinici preko nje mandat osvojio zastupnik prof.dr. Ivan Čehok, a ZDS je po drugi put stekla status parlamentarne stranke. Koalicija HSLS-HSS-ZS-ZDS u prvoj izbornoj jedinici nije prešla izborni prag iako je bila vrlo blizu, a nositelj je liste bila Tatjana Holjevac, kći legendarnog zagrebačkog gradonačelnika Većeslava Holjevca. Na zajedničkoj koalicijskoj listi ZDS je u trećoj jedinici predstavljao dr. Višeslav Ćuk, dopredsjednik stranke, a na listi u prvoj jedinici Ljubomir Puljić, politički tajnik.

Predsjednik stranke je dr. Stanko Belina .

Prim. dr. Stanko Belina ponovno je izabran za predsjednika Zagorske demokratske stranke na 6. Izbornoj skupštini održanoj u Bluesun Hotelu Kaj u Mariji Bistrici dana 25.02.2012. Ujedno je obilježena i 15. godišnjica od osnivanja stranke.

Na stranačkoj konvenciji u Mariji Bistrici sudjelovalo je 122 delegata iz općina i gradova u kojima ZDS ima svoje ogranke. Skupštinu je pozdravio u ime SDP-a predsjednik i aktualni zagorski župan mr.sc. Siniša Hajdaš-Dončić, a u ime HSS-a Ivan Palanović, predsjednik Općinske organizacije HSS Marija Bistrica. Nazočan je bio i donačelnik Marije Bistrice gosp. Ivica Krajačić. Glasači su odlučili da dopredsjednici stranke budu prim.dr.Višeslav Ćuk, Nina Gradiški Zrinski, Nives Rokić, Dragutin Burek i Mladen Popović. a za glavnog tajnika ZDS-a izabran je Darko Buklec. Izabrani su i članovi predsjedništva stranke, Nadzornog odbora i Statutarnog povjerenstva. Predsjednica Mladeži ZDS-a je Adriana Ozimec.

Izabrano je još 11 članova Predsjedništva koje je značajno pomlađeno izborom Tomislava Leža, Adriane Ozimec i Kristine Ribić. Dosadašnji glavni tajnik Zvonko Županić izabran je u predsjedništvo stranke. U predsjedništvo su izabrani još Vladimir Babić, Ivica Deak, Ivan Šaić, Ivica Krajačić, Andrija Posarić, Milan Leš i Mario Cukovečki Dugogodišnji i novoizabrani predsjednik ZDS-a dr. Belina, ujedno je i osnivač stranke koja je proslavila svoj 15. rođendan, a ovaj izbor, kako je rekao, za njega znači obavezu da učini sve da se stanje, prvenstveno u gospodarskom pogledu, u Zagorju promijeni na bolje. ZDS se mora ozbiljno pripremiti za predstojeće lokalne izbore na kojima planira ostvariti 15 – 20 posto glasova, koji bi stranci omogućili da postane relevantni politički čimbenik i značajna regionalna stranka, rekao je dr. Belina. Drugi cilj ZDS-a je da Zagorje postane brand, za što treba iskoristiti kulturne vrijednosti, termalna vrela, autohtona zagorska jela, oplemeniti turističku ponudu, pa će ZDS raditi na promoviranju specifičnosti i vrijednosti svoje regije. Zagorje treba postati prepoznatljiva regija Europe te uzeti sudbinu u svoje ruke – rekao je dr. Stanko Belina. ZDS sada ima tri županijska vijećnika, načelnika općine Krapinske Toplice, donačelnika općine Marija Bistrica i općine Desinić, predsjednika gradskog vijeća grada Klanjca te 32 općinska ili gradska vijećnika. U skladu s koalicijskim ugovorom SDP-HNS-ZDS-HSU-AHHS predsjednik županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije postao je prim.dr.Višeslav Ćuk,dopredsjednik ZDS-a


Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]