Zagorska demokratska stranka

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Zagorska demokratska stranka (ZDS) je hrvatska regionalna politička stranka koja djeluje u Krapinsko Zagorskoj županiji, Varaždinskoj županiji i u gradu Zagrebu.

Osnovana je 5. veljače 1997. godine u gradu Oroslavju, a obično surađuje sa regionalnim strankama te strankama lijevog i desnog centra. Na parlamentarnim izborima 2003. je nastupala u koaliciji s Hrvatskom strankom prava, te je preko nje mandat osvojio nezavisni zastupnik Slaven Letica, a ZDS je po prvi put stekla status parlamentarne stranke.

Na svim do sada održanim lokalnim izborima ZDS je sama ili u koaliciji s HDZ, HNS, SDP, HSS i HSLS osvajala vlast u nekoliko općinskih i gradskih vijeća kao i u županijskoj Skupštini Krapinsko Zagorske županije. Na lokalnim izborima neposredno nakon osnivanja i registracije ZDS je samostalnim izlaskom osvojila dva vijećnička mandata u skupštini Krapinsko Zagorske županije (mr. Petar Grljač i Darko Gmaz ). Temeljem tih rezultata ZDS je sklopila postizborni koalicijski Sporazum o suradnji s HDZ u skupšti Krapinsko Zagorske županije, a njezin predsjednik je temeljem toga Sporazuma obnašao funkciju podžupana Krapinsko Zagorske županije u razdoblju od 1997 - 2001. godine.

Na parlamentarnim izborima 2007. je nastupala u koaliciji s HSLS-om i HSS-om, te je u III. izbornoj jedinici preko nje mandat osvojio zastupnik prof.dr. Ivan Čehok, a ZDS je po drugi put stekla status parlamentarne stranke. Koalicija HSLS-HSS-ZS-ZDS u prvoj izbornoj jedinici nije prešla izborni prag iako je bila vrlo blizu, a nositelj je liste bila Tatjana Holjevac, kći legendarnog zagrebačkog gradonačelnika Većeslava Holjevca. Na zajedničkoj koalicijskoj listi ZDS je u trećoj jedinici predstavljao dr. Višeslav Ćuk, dopredsjednik stranke, a na listi u prvoj jedinici Ljubomir Puljić, politički tajnik.

Predsjednik i utemeljitelj stranke je dr.med. Stanko Belina.

Prim. dr. Stanko Belina ponovno je izabran za predsjednika Zagorske demokratske stranke na 6. Izbornoj skupštini održanoj u Bluesun Hotelu Kaj u Mariji Bistrici dana 25.02.2012. Ujedno je obilježena i 15. godišnjica od osnivanja stranke.

Na stranačkoj konvenciji u Mariji Bistrici sudjelovalo je 122 delegata iz općina i gradova u kojima ZDS ima svoje ogranke. Skupštinu je pozdravio u ime SDP-a predsjednik i aktualni zagorski župan mr.sc. Siniša Hajdaš-Dončić, a u ime HSS-a Ivan Palanović, predsjednik Općinske organizacije HSS Marija Bistrica. Nazočan je bio i ZDS-ov donačelnik Marije Bistrice gospodin Ivica Krajačić. Izaslanici su odlučili da dopredsjednici stranke budu prim.dr.Višeslav Ćuk, Nina Gradiški Zrinski, Nives Rokić, Dragutin Burek i Mladen Popović. a za glavnog tajnika ZDS-a izabran je Darko Buklec. Izabrani su i članovi predsjedništva stranke, Nadzornog odbora i Statutarnog povjerenstva. Predsjednica Mladeži ZDS-a je Adriana Ozimec.

Izabrano je još 11 članova Predsjedništva koje je značajno pomlađeno izborom Tomislava Leža, Adriane Ozimec i Kristine Ribić. Dosadašnji glavni tajnik Zvonko Županić izabran je u predsjedništvo stranke. U predsjedništvo su izabrani još Vladimir Babić, Ivica Deak, Ivan Šaić, Ivica Krajačić, Andrija Posarić, Milan Leš i Mario Cukovečki. Dugogodišnji i novoizabrani predsjednik ZDS-a dr.Stanko Belina, koji je ujedno i osnivač stranke koja je proslavila svoj 15. rođendan, a ovaj izbor, kako je rekao, za njega znači obavezu da učini sve da se stanje, prvenstveno u gospodarskom pogledu, u Zagorju promijeni na bolje. ZDS se mora ozbiljno pripremiti za predstojeće lokalne izbore na kojima planira ostvariti 15 – 20 posto glasova, koji bi stranci omogućili da postane relevantni politički čimbenik i značajna regionalna stranka, rekao je dr. Belina. Drugi cilj ZDS-a je da Zagorje postane brand, za što treba iskoristiti kulturne vrijednosti, termalna vrela, autohtona zagorska jela, oplemeniti turističku ponudu, pa će ZDS raditi na promoviranju specifičnosti i vrijednosti svoje regije. Zagorje treba postati prepoznatljiva regija Europe te tako uzeti sudbinu u svoje ruke – rekao je dr. Stanko Belina. ZDS sada ima tri županijska vijećnika, načelnika općine Krapinske Toplice, donačelnika općine Marija Bistrica i općine Desinić, predsjednika gradskog vijeća grada Klanjca te 32 općinska ili gradska vijećnika. U skladu s koalicijskim ugovorom SDP-HNS-ZDS-HSU-AHHS predsjednik županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije postao je prim.dr.Višeslav Ćuk,dopredsjednik ZDS-a.


Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]