Kolinda Grabar-Kitarović

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Kolinda Grabar-Kitarović
Kolinda Grabar-Kitarović
ministrica vanjskih poslova i europskih integracija
u službi
17. veljače 2005. – 12. siječnja 2008.
(kao ministrica europskih integracija 23. prosinca 2003. do 16. veljače 2005).
Prethodnik Miomir Žužul (ministar vanjskih poslova);
Neven Mimica (ministar europskih integracija )
Nasljednik Gordan Jandroković
Rođenje 29. travnja 1968.
Politička stranka Hrvatska demokratska zajednica
Suprug Jakov Kitarović

Mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović (Rijeka, 29. travnja 1968.), hrvatska političarka i diplomatkinja, bivša ministrica vanjskih poslova i europskih integracija od 2005. do početka 2008. Od 2008. do 2011. bila je na dužnosti veleposlanice Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama. Od srpnja 2011. je pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.[1]

Životopis[uredi VE | uredi]

Maturirala je u SAD-u, a u Zagrebu je 1993. godine diplomirala engleski jezik i španjolski jezik na Filozofskom fakultetu. Godine 2000. stekla je titulu magistra znanosti po završetku dvogodišnjeg poslijediplomskog studija iz međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu (teza o američko-sovjetskim odnosima u doba Reaganove administracije i završetku hladnoga rata).

Svoju profesionalnu karijeru započela je u Ministarstvu znanosti i tehnologije, da bi se 1993. godine zaposlila u Ministarstvu vanjskih poslova, gdje je najprije radila kao savjetnica u Uredu zamjenika ministra, a potom kao načelnica odjela za Sjevernu Ameriku. 1997. godine odlazi u Veleposlanstvo RH u Kanadi, prvo kako diplomatski savjetnik, a zatim kao ministar savjetnik. Na parlamentarnim izborima 2003. godine izabrana je za zastupnicu u Hrvatskom saboru. 23. prosinca 2003. godine imenovana je ministricom europskih integracija. 18. siječnja 2005. godine postaje voditeljica Državnog izaslanstva za pregovore o pristupanju Europskoj uniji (pregovarački tim). Spajanjem Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva europskih integracija imenovana je ministricom vanjskih poslova i europskih integracija. Na dužnosti ministrice ostala je do 12. siječnja 2008. Za vrijeme njezinog mandata Republika Hrvatska započela je pregovore za članstvo u EU.

U Sjevernoatlantskom savezu Kolinda Grabar Kitarović zadužena je za javnu diplomaciju, odnosno za, kako sama kaže, „komunikacijsku strategiju i približavanje NATO-a običnim ljudima“.[2]

Članica je Trilateralne komisije.

Udana je za Jakova Kitarovića; majka je dvoje djece. Aktivno govori engleski, španjolski i portugalski, a pasivno njemački, talijanski i francuski.

Izvori[uredi VE | uredi]