Čarolija (televizijska serija)

Izvor: Wikipedija
Čarolija
Incantesimo Logo.jpg
Logo serije
Naslov izvornika
Incantesimo
Formatsapunica
drama
AutorMaria Venturi
RedateljStefania Girolami
Roberta Revetria
Vanessa Catta
GlazbaGuido e Maurizio De Angelis
Uvodna glazbaQuesto incantesimo - Alma Manera
Glumci
Država podrijetlaFlag of Italy.svg Italija
Jeziktalijanski
Broj epizoda588
Broj sezona10
Produkcija
ProducentPaola Leonardi
Izvršni producent(i)Giuseppe Pedersoli
UrednikRinaldo Marsili
Trajanje epizode100 min (sez. 1)
50 min (sez. 2-8)
25 min (sez. 9-10)
Prikazivanje
TV kućaRAI
U HrvatskojHTV 1
HTV 2
RTL
Emitiranje8. lipnja 1997. – 4. srpnja 2008.
Vanjske poveznice
Internetska stranica
Članak o seriji na IMDb-u

Čarolija (ita. Incantesimo) je talijanska sapunica usredotočena na događaje klinike Life u Rimu i na sentimentalne priče liječnika, medicinskih sestara i odvjetnika koji u njoj rade.

Autor i pisac serije je Maria Venturi. Za glazbu u seriji su zaslužni Guido i Maurizio De Angelis. Interpretatorica tematske pjesme Questo incantesimo je pjevačica Alma Manera. Sapunica je emitirana između 1998. i 2008. u deset sezona na programima Rai 1 i Rai 2 talijanske nacionale televizije RAI. U Hrvatskoj se sapunica emitirala na programima HTV 1 s kasnijim reprizama na HTV 2 i RTL.

Opis[uredi | uredi kôd]

Rim, Italija. Radnja se odvija u klinici Life koju vodi njezin ravnatelj Oscar Sensi. U njoj su među zaposlenima Tilly Nardi, Luigi de Paoli, Aldo, dr. Alberto Curti i njegov mlađi brat, dr. Davide Curti, estetski kirurg. Bivši zaposlenik klinike bio su Albertov i Davideov otac, Umberto Curti, vrstan i vrlo poznat kirurg, Aldova majka Viola (zamijenio ju je Jacopo Davi) te Tillyina prijateljica Giovanni koja je otišla u Brazil.

Tijekom svojih epizoda, osobito u prvih šest sezona, osim ljubavnih priča, Čarolija se bavi i raznim društvenim temama i vijestima, kao što su ovisnost o drogama, nasilje nad ženama (uključujući femicid), imigracija, homoseksualnost, birokracija i druge teme.

Likovi[uredi | uredi kôd]

Ostali likovi[uredi | uredi kôd]

  • Dr. Alberto Curti

Alberto Curti je jedan od zaposlenika klinike Life. Misli da svemoćan i bahat je. Supruga mu je bila Elena Curti, s kojom se poslije 10 godina brak razveo te se katkad zna svađati s njom. Zaključio je da su on i njegova supruga uništili sve što su zajedno stvorili. Poslije se njegov odnos s Elenom popravio. Njegovi sinovi su stariji Francesco i mlađi Marco.

  • Dr. Davide Curti

Albertov mlađi brat, provodio je vrijeme u Americi. Bio je u vezi s Elenom (te s Danielom) dok ga ona nije ostavila te je naposljetku zaključio da jedino što nije uništio jest njegov odnos s nećacima. Doživio je prometnu nesreću zajedno s Elenom.

  • Elena Curti

Albertova bivša žena. Bila je u vezi s Davideom neko vrijeme sve dok ga nije napustila. Umire zbog posljedica nesreće koje je doživjela kada se vozila u autu s Davideom.

  • Umberto Curti

Albertov, Davideov i Jacopov otac. Jacopova majka bila mu je ljubavnica. Bivši je kirurg u Lifeu i "ubojica" Jacopove sestre Fabienne. Umro je nekoliko godina poslije njezine smrti od srčanog udara kojeg je dobio prilikom rasprave s Jacopovom majkom.

  • Jacopo Davì

Danielin muž i jedan od zaposlenika Lifea. Četrdesetak godina nije znao da mu je Umberto otac i ljubavnik njegove majke Lorene. Zbog toga joj je prestao vjerovati te je poslije kroz razgovor s Umbertom, otkrio i Lorenine pogreške.

  • Daniela Ferri (poslije Davì)

Jacopova sadašnja žena te voditeljica menze u Lifeu. Jacopu je rekla da mu je majka imala ljubavnika. Bila je u vezi s Davideom sve dok on nije rekao da voli Elenu. Nakon nekog vremena je znatno popravila odnos s njime.

  • Aldo Dessi

Medicinski tehničar. Homoseksualac je i u vezi s Luigijem. Njegova majka Viola Dessi bila je napadana i ucjenjivana od strane Cesara Gomeza.

  • Luigi de Paoli

U vezi s Aldom, također kao jedan od zaposlenika klinike. Kad je njegova prijateljica Carlotta postala trudna, našao pod pritiskom odgovornosti.

  • Leila Bakhita

Crnkinja iz ratom pogođene Ruande. Pobjegla je iz zemlje u Italiju zajedno s još nekim stanovnicima njezine zemlje. Zaposlila se u klinici Life s lažnim podacima. U Italiji je bila ilegalno, što je znao i Cesareov sin Lorenzo. On joj je udvarao što je poslije pokušavao silom. Bila je zarobljena u jednoj prostoriji kuće te je pokušavala pobjeći što joj je naposljetku uspjelo, ali poslije se ponovno neočekivano vratila.