Španjolska kinematografija

Izvor: Wikipedija

U Španjolsku kinematografiju se ubrajaju filmovi snimljeni u Španjolskoj ili filmovi španjolskih redatelja. Luis Buñuel je bio prvi španjolski redatelj koji je postao internacionalno poznat, kao i kasnije Pedro Almodóvar 1980-ih.

Špnjolska filmska industrija je poslije Drugog svjetskog rata bila vrlo uzdrmana i politička klima koja je vladala u Europi uzdrmala ju je još više. Kulturna elita cijele države u Španjolskoj i dijasporia nije pokazivala da to želi promijeniti. S Franco kao diktatorom, Španjolska je bila izorlirana od ostatka Europe dok su se druge kinematografije npr. talijanska i francuska počele oporavljati, Španjolska je toga ostala "pošteđena".[1]

Španjolski film je tijekom godina dao poznate redatelje kao što su: Segundo de Chomón, Florián Rey, Luis García Berlanga, Juan Antonio Bardem, Carlos Saura, Julio Medem i Alejandro Amenábar. Španjolski glumci npr. Antonio Banderas, Javier Bardem i Penélope Cruz su ostvarli uspjeh u inozemnim filmovima.

Ukupna zarada od prodaje kino ulaznica od domaćih filmova iznosila je samo 10 do 20% od svih prodanih karata. Glede toga, španjolska vlada je napravila program koji će na različite načine omogućiti olakšice domaćoj filmskoj industriji. Zadnjih godina nazadni trend je zaustavljen i proizvodnja filmova poput Alatriste (s budžetom od €30 milijuna) s Viggom Morensenom u glavnoj ulozi, španjolsko-meksički film, Panov labirint (El Laberinto del Fauno), Povratak (Volver) s Penélope Cruz, su napunili kino dvorane u Španjolskoj.

Filmska nagrada Goya se dodjeljuje svake godine nagrađujući, najbolja filmska i glumačka ostvarenja u Španjolskoj.

Redatelji[uredi | uredi kôd]

Glumci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Everett, Wendy (2005) European Identity in Cinema