Zastava Španjolske

Izvor: Wikipedija
Civilna, državna i ratna zastava Španjolske. Omjer 2:3
Inačica civilne zastave i zastave trgovačke mornarice, bez grba. Omjer 2:3

Zastava Španjolske simbolizira španjolsku naciju. Ona je simbol njezinog suvereniteta, nezavisnosti, jedinstvenosti i cjelovitosti te predstavlja najviše vrijednosti izražene u španjolskom ustavu.

Konačni, današnji izgled španjolska je zastava dobila 1981. godine, kada je donesen Zakon o grbu (5. listopada 1981.) kojim je konačno definiran izgled nacionalnog grba.

Izgled španjolske zastave definiran je prije svega španjolskim ustavom, zatim Zakonom kojim se regulira korštenje zastave Španjolske i drugih zastava i znakovlja (od 28. listopada 1981.) te drugim propisima.

Španjolska zastava sastoji se o tri vodoravne pruge: crvene, zlatne (žute) i crvene. Žuta pruga je dvostruke širine od crvenih. Omjer širine i dužine zastave je 2 : 3. Na žutoj pruzi može se inkorporirati grb Španjolske, tako da on nalazi na lijevoj strani žute pruge (gledajući zastavu sprijeda). Grb se mora uvijek nalazi na zastavama koje su izvješene na pročeljima i u zgradama ustavnih institucija, zgradama koje koristi središnja vlast te autonomne vlasti, vojska, te zgrada diplomatskih i konzularnih misija Španjolske u svijetu.

Povijesne zastave[uredi | uredi kôd]

Kraljevske zastave[uredi | uredi kôd]

Zastave španjolskih autonomnih zajednica[uredi | uredi kôd]

Zastave španjolskih autonomnih zajednica su sljedeće:

Povezane stranice[uredi | uredi kôd]