Žarko Peša

Izvor: Wikipedija

Žarko Peša zvani Leopard (Imotski, 11. listopada 1958.[1]Podhumlje, Vis, 22. kolovoza 2020.), hrvatski policajac, ratni dragovoljac u Domovinskom ratu i dužnosnik u kontraobavještajnim i obavještajnim službama, brigadir HV, dužnosnik u konjičkom športu i poduzetnik[2]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se je 1958. godine u Imotskome. Svojedobno je radio u MUP-u kao inspektor na suzbijanju trgovine narkoticima. U Domovinskom ratu od najranijih dana. Dragovoljno se je javio za odlazak u Sunju.[1] Jedan od junaka obrane Sunje 1991. godine, gdje je bio sa Slobodanom Praljkom i Svenom Lastom.[2] Među suborcima je ostao upamćen po srčanosti i hrabrosti, a general Janko Bobetko isticao je iznimnu Pešinu ulogu u obrani Sunje, tvrdeći da Peša tad nije bio ondje da bi u pitanje došli i Sisak i sam Zagreb.[1] Nakon par ratnih godina postao je visokim časnikom vojne kontraobavještajne službe (SIS) danas VSOA-e, gdje je kratko vrijeme bio načelnikom uprave / Ravnatelj, te poslije šef operative krovne obavještajne službe (HIS) gdje mu je Ravnatelj bio Miroslav Tuđman.[2][1]

Od sredine 1990-ih vlasnikom je ondašnjeg restorana Hipodroma na zagrebačkom Hipodromu, koji je u vrijeme dok je postojao bio jedan od najboljih i najskupljih zagrebačkih restorana.[2] Posjećivali su ga slavni iz tuzemstva i inozemstva.

Od 1993. do 2003. godine upravljao je zagrebačkim Hipodromom, odnosno Konjičkim društvom Zagreb.[3]koje je bilo vlasnikom Hipodroma. U to je vrijeme imao svoje konje koje je uzgojio i koji su pobjeđivali na konjskim utrkama. Na 1. hrvatskom galopskom derbyju pobijedio je konj Runner, a na 2. hrvatskom kasačkom derbyju te godine pobijedilo je grlo Real Law koji je vozio poznati pjevač Zvonko Bogdan. Organizatori su bili Jockey klub Hrvatske, Konjički klub Zrin. i Konjičko društvo Zagreb[4] Zbog velike ljubavi prema konjima Zvonko Bogdan mu je posvetio pjesmu. Peša je također uzgajao i orlove. Bio je i veliki ljubitelj antikviteta, starih američkih automobila[1], zrakoplova jer je bio i pilot, a njegova prijateljstva s Thompsonom, Miroslavom Lilićem, Zlatnim dukatima i ostalim prijateljima su ostala zapamćena i poštovana.

Kad je HDZ izgubio izbore 2000. i došla trećesiječnjaška vlast, umirovljen je i smijenjen sa svih dužnosti.[1] Umirovio se je u činu brigadira HV.[2]

Poslije 2003. otišao je iz Zagreba u Split, a kasnije na Vis/Komižu voditi jedan od prvih luksuznih nautičkih restorana na Jadranu. legendarnu Jastožeru[2] Sa suprugom je odlučio kupiti posjed u Podhumlju i na tom mjestu otvoriti konobu. Nakon kupnje suočavao se s birokratskim ucjenama. Živio je u Komiži gdje je vodio konobu i bavio se maslinarstvom, vinogradarstvom i vinarstvom.[3] Zadnje desetljeće života proizvodio je vino i bavio se je manje prominentnim ugostiteljskim poslovima.[2] Zadnjih godina života imao je problema sa srcem. Umro je 22. kolovoza 2020. od zastoja srca u svom domu u Podhumlju.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e f g D.D.: ODLAZAK HEROJA “Da nije bilo njega, u pitanje bi došao i sam Zagreb” Dalmacija danas. 22. kolovoza 2020. Pristupljeno 25. kolovoza 2020.
  2. a b c d e f g Kult Plave kamenice: U 62 godini umro je ratni veteran i obavještajac Žarko Peša, vlasnik Hipodroma i Jastožere Kult Plave kamenice. 22. kolovoza 2020. Pristupljeno 25. kolovoza 2020.
  3. a b M.M.: Odlazak legendarnog Leoparda! Preminuo Žarko Peša, heroj obrane Sunje! Maxportal. 22. kolovoza 2020. Pristupljeno 25. kolovoza 2020.
  4. Konjičko društvo Zagreb / Petra Gjurić, Jutarnji list : Događaj od povijesnog značaja, Pobjednik 1. Hrvatskog galopskog derbya Službene stranice KD Zagreb. 12. srpnja 2019. Pristupljeno 25. kolovoza 2020.