Željka Kovačević Andrijanić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Željka Kovačević Andrijanić (2016.)

Željka Kovačević Andrijanić (Rijeka, 18. prosinca 1971.)[1] je poznata[2] hrvatska književnica [3], televizijska i radijska novinarka i voditeljica, novinarka u tiskovinama i na portalima informativnog i stručnog karaktera (1990.–...) te voditeljica brojnih kulturno-umjetničkih, humanitarnih i inih manifestacija i organizatorica istih (1990.–...).

Piše prozu i poeziju za odrasle i djecu [4], eseje, književne kritike i recenzije.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci najprije je diplomirala Predškolski odgoj (odgojiteljica djece rane i predškolske dobi), potom na Učiteljskom fakultetu Razrednu nastavu (magistra primarnog obrazovanja), a trenutačno je doktorandica-apsolventica Poslijediplomskog sveučilišnog znanstvenog doktorskog studija pedagogije na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Stekla je i internacionalnu diplomu grafičke dizajnerice pri Cambridge International Education Center Ivora – Obrazovnom centru Rijeka.

Životopis[uredi | uredi kôd]

1987. godine, kao petnaestogodišnjakinja, u prvom razredu srednje škole, primljena je u Riječko književno i naučno društvo kao dotad, i nakon toga, najmlađi član.

1988. godine izabrana je za člana predsjedništva RKND-a. Iste godine, u dobi od 16 godina, RKND objavljuje njezinu prvu zbirku poezije.

1990. godine primljena je u Hrvatsko književno-znanstveno društvo Rijeka. Te godine na anonimnom natječaju HKZD-a osvaja 3. mjesto sa zbirkom poezije "Nježni stihovi", koja biva objelodanjena nekoliko mjeseci kasnije.

1993. godine u izdanju Biblioteke VAL CDM-a objavljena je njezina treća knjiga poezije "U njedrima oluje".

2006. godine postaje članicom i Društva hrvatskih književnika.

2009. godine u nakladi Društva hrvatskih književnika-Ogranka u Rijeci objavljena joj je četvrta knjiga, pod naslovom "Grad zatočenih prolaznika".

Njezin roman "Ulica neriješenih zagonetki" danju je svjetlost ugledao 2011. godine, kao i 2. dopunjena i izmijenjena izdanja zbirki poezije "U njedrima oluje" i "Grad zatočenih prolaznika".

2012. godine objavljena je i njezina zbirka poezije "Miris zelenih jabuka / Dnevnik jedne ljubavi".

Poezija i proza objavljivani su joj u brojnim knjigama, nekoliko antologija i monografija, zbornicima i časopisima za književnost i kulturu: knjizi izabranih priča "Jedna priča iz Domovinskog rata" u nakladi Hrvatskog društva pisaca, časopisu za književnost i umjetnost "Književnost uživo" u nakladi "Studija TiM" i Udruge "Katapult", časopisima za književnost i književne prosudbe "Književna Rijeka" Društva hrvatskih književnika – Ogranka u Rijeci, "Godišnjaku" Riječkog književnog i naučnog društva, zbornicima Hrvatskog književno-znanstvenog društva – Rijeka: "Pozdrav", "Susreti", "Sunce", "Plovidba", "Biografske minijature", časopisu za književnost "RiVal" Centra društvenih djelatnosti mladih, zbirkama-antologijama "Mlada Rijeka u stihu" (urednik: prof. dr. sc. Goran Kalogjera) i "Dan velikih valova (urednici: Urem, M.; Ušljbrka, G.; Zagorac, M.), "Školskim novinama", internet-portalima "Magazin GKR" i "Webstilus", karlovačkim časopisima za kulturu i umjetnost "Svjetlo" i "Forum" i drugdje. Nastupala je na nizu književnih tribina i manifestacija te gostovala u brojnim televizijskim i radio emisijama.

Već neko vrijeme u pripremi za tisak deset je knjiga Željke Kovačević Andrijanić (proza i poezija za odrasle, mladež i djecu te stručni, znanstveni i stručno-znanstveni (metodički) priručnici i knjige namijenjene učiteljima u osnovnim školama i odgajiteljima u dječjim vrtićima...).

Kao glavna urednica, redaktorica, lektorica, korektorica, grafička dizajnerica i recenzentica nakladničkih kuća T3 I.D.E.M.O. MEDIA, Verba d.o.o. i  VENERUS te urednica, grafička dizajnerica, lektorica i korektorica pojedinih izdanja u nakladi DHK – Ogranka u Rijeci uredila je tridesetak knjiga poezije i proze poznatih domaćih autora.

Željka Kovačević Andrijanić bavi se znanstvenim istraživanjima teorije i prakse odgoja i obrazovanja te piše i objavljuje znanstvene i stručne radove, recenzije i osvrte (pedagogija) i aktivno sudjeluje na međunarodnim i državnim znanstvenim i stručnim skupovima pedagoga, psihologa, odgajatelja i učitelja.

Od 2010. godine bila je volonterka je u riječkoj Humanitarnoj udruzi Oaza (odgojno-obrazovni i socijalni rad; voditeljica programa za djecu predškolske i rane školske dobi, članica stručnog tima za profesionalnu orijentaciju učenika osmih razreda osnovne škole i voditeljica stručnog pedagogijsko-psihologijskog osposobljavanja volontera udruge).

Ako ju pitate, odgovorit će vam kako su njezine prve i najveće (poslovne) ljubavi novinarstvo odnosno "voditeljstvo", odnosi s javnošću te kultura i umjetnost (posebice književnost i hrvatski jezik), koji dijele isto, prvo mjesto. S medijima se, naime, u svojstvu voditeljice i novinarke, prvi put susreće 1990. godine, još kao osamnaestogodišnja novinarka i voditeljica, na prvoj riječkoj neovisnoj televiziji TvRi (1990.-1991.). Zatim je, nakon stanke, uslijedio novinarsko-voditeljski rad na riječkom SVid radiju (1998.-1999.), pa nakon nove stanke voditeljsko-novinarsko volontiranje na Kanalu Ri (2005.), da bi potom više od godinu dana provela na Radiju Trsat kao, između ostaloga..., i glavna urednica (2005.-2006.), voditeljica i novinarka te zatim pisala za portal R1 Regionalne radio mreže R1 (2007.).

Nakon toga bila je voditeljica odnosa s javnošću nakladničkih kuća T3 I.D.E.M.O. MEDIA, Verba d.o.o. i Venerus (2009.–2012.), u kojima je, osim poslova voditeljice odnosa s javnošću, volonterski obavljala i poslove glavne književne urednice, grafičke dizajnerice, lektorice, redaktorice i korektorice te bila osoba zadužena za organizaciju i vođenje programa predstavljanja novih izdanja navedenih nakladničkih kuća, kao i organizaciju predstavljanja na sajmovima knjiga i drugdje, za distribuciju, itd...

Od siječnja 2011. do kraja 2013. godine bila je voditeljica odnosa s javnošću DHK – Ogranka u Rijeci te članica uredništva časopisa za književnost i književne prosudbe "Književna Rijeka", u svojstvu lektorice, redaktorice, grafičke dizajnerice, tehničke urednice i korektorice te, u ime sunakladnika DHK – Ogranka u Rijeci bila je u istome razdoblju i urednica Biblioteke Kazališna knjižnica Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.

Izvanjska je suradnica-novinarka Total.info portala u nakladi Udruge za promicanje kulture i umjetnosti i kulturnu suradnju u regiji Kulturosfera, u kojoj djeluje i kao promotorica značajnijih aktivnosti Udruge.

Također je i suradnica Psihologijskog portala PSIHOportal.

Majka je četvero djece.

Dosad objavljeno[uredi | uredi kôd]

 • Udvoje (1988.), zbirka poezije. Rijeka, Riječko književno i naučno društvo
 • Nježni stihovi (1991.), zbirka poezije. Rijeka, Hrvatsko književno i znanstveno društvo Rijeka
 • U njedrima oluje (1993.), zbirka poezije. Rijeka, Biblioteka VAL CDM.
 • Grad zatočenih prolaznika (2009.), zbirka poezije. Rijeka, Društvo hrvatskih književnika - Ogranak u Rijeci.
 • Ulica neriješenih zagonetki (2011.), roman. Rijeka, VENERUS.
 • U njedrima oluje (2011.), zbirka poezije - 2. izmijenjeno i dopunjeno izdanje. Rijeka, VENERUS.
 • Grad zatočenih prolaznika] (2011.), zbirka poezije - 2. izmijenjeno i dopunjeno izdanje. Rijeka, VENERUS.
 • Miris zelenih jabuka / Dnevnik jedne ljubavi (2012.), izbor ljubavne poezije. Rijeka, VENERUS.

Poezija i proza[uredi | uredi kôd]

 • Jedna priča iz Domovinskog rata, knjiga izabranih priča. Hrvatsko društvo pisaca. Rijeka, 2014.
 • Književnost uživo, časopis za književnost i umjetnost. Rijeka, Studio TiM & Udruga Katapult
 • Magazin GKR. Gradska knjižnica Rijeka
 • Književna Rijeka, časopis za književnost i književne prosudbe. Rijeka, DHK-Ogranak u Rijeci
 • Dan velikih valova, antologija - proza i poezija RiValova naraštaja s bibliografijom; Ur.: Urem, M.; Ušljbrka, G.; Zagorac, M. Rijeka, 2001.
 • Mlada Rijeka u stihu, antologija (ur dr.sc. Goran Kalogjera)
 • RiVal, časopis za književnost. Rijeka, Centar društvenih djelatnosti mladih
 • Susreti, zbornik Hrvatskog književno-znanstvenog društva. Rijeka, HKZD
 • Sunce, zbornik Hrvatskog književno-znanstvenog društva. Rijeka, HKZD
 • Plovidba, zbornik Hrvatskog književno-znanstvenog društva. Rijeka, HKZD
 • Biografske minijature, zbornik Hrvatskog književno-znanstvenog društva. Rijeka, HKZD
 • Godišnjak, zbornik Riječkog književnog i naučnog društva. Rijeka, RKND
 • Svjetlost, književni časopis, Karlovac
 • Forum, književni časopis, Karlovac
 • Webstilus, portal za pisce, umjetnike, novinare i znanstvenike, itd.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Knjige (besplatno preuzimanje):

...itd. (više: Zeljka Kovacevic Andrijanic, Google.hr)