128. brigada HV

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s 128. brigada)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
128. brigada HV
Grb 128 brigada HV.jpg
Grb 128. brigade HV-a
Osnovana 22. listopada 1991.
Grana Hrvatska kopnena vojska
Sudjelovanje u borbama Domovinski rat
Znakovlje
2. vod 3. satnije 3. bojne; Riječki labudovi 128 brigada HV 2 vod 3 satnije 3 bojne.jpg

128. brigada Zbora narodne garde, odnosno Hrvatske vojske, Rijeka, utemeljena je 22. listopada 1991. godine.

Područje djelovanja 128. brigade trebalo je biti šire riječko okruženje, no kako je na ličkom bojištu prijetio pad Gospića i izbijanje neprijatelja na liniju Karlovac – Karlobag, čime bi Hrvatska bila presječena na dva dijela, brigada je raspoređena na ličko područje[1] i na ličkom je bojištu branila frontu dugu 42 kilometra.[2]

Pripadnik 128. brigade HV-a u listopadu 1995.

Osnivanje[uredi | uredi kôd]

U skladu s procjenom da će se unutarnji odnosi u zemlji i dalje zaoštravati, a oružani sukobi koji bijesne oko Vukovara i u Krajini mogli bi se lako prenijeti i na Rijeku, Krizni štab Zajednice općina Rijeka donosi odluku o mobiliziranju teritorijalnih snaga. Tijekom kolovoza 1991. godine oformljeno je Zapovjedništvo nove teritorijalne brigade, a u rujnu iste godine, u naselju "Lovorka Kukanić" izvršeno je smotriranje pričuvnika što je ujedno bila i jasna poruka da su građani spremni svoj grad i Domovinu braniti oružjem.

Tijek mobilizacije brigade[uredi | uredi kôd]

Pripadnici 128 brigade HV-a 1991./1992. u Gospiću
Pripadnici 128. brigade HV-a kod Ribnika, svibanj 1992.

Početkom listopada, točnije 3. listopada 1991. godine mobilizira se 3. bojna teritorijalne brigade grada Rijeka i upućuje na Platak sa zadaćom obučavanja i pripreme snaga za borbena djelovanja i da bude u spremnosti izvršiti sprječavanja spajanje garizona JNA iz Klane, Delnica i Rijeke. Trajanje zadaće bilo je deset dana. Za 3. bojnom slijedi 1., 2. i 4. bojna s istovjetnim zadaćama.

Oružana agresija na Republiku Hrvatsku dobiva na zamahu i MORH 22. listopada 1991. godine među ostalim mjerama na ustrojavanju i poboljšanju bojne spremnosti OS, donosi Odluku o preimenovanju Teritorijalne brigade Rijeka u 128. br ZNG-a, I taj se datum obilježava kao Dan 128. brigade HV “Sv. Vid”.

Tijekom listopada i studenoga 1991. godine brigada se obučava i nastavlja borbene aktivnosti kao što su blokada vojarne na Trsatu, Sv. Katarini i Dragi i sudjelovanje u osiguranju mirnog napuštanja Rijeke od strane JNA.

Ratni put[uredi | uredi kôd]

Odlazak na ličko ratište[uredi | uredi kôd]

Pripadnik 128. brigade HV-a iznad Une u kolovozu 1995. nakon Operacije Oluja

Početkom 3. listopada 1991. godine 128. brigada HV se prema odluci Vrhovnog Zapovjednika OSRH razmješta u šire područje Gospića i Perušića s općom zadaćom uspostave crte obrane i sprječavanja prodora neprijatelja prema Karlobagu, Gospiću i Otočcu.

U skladu s tom Odlukom, a po izvršenju hodnje smjerom Rijeka - Senj - Karlobag - Gospić 128. Br HV posjeda položaje kako slijedi:

3/128. Se pretpodređuje 118. br ZNG i raspoređuje se na crti: Lički Novi - Divoselo - Jasikovac - Ornice - Lički Ribnik - Bilajska kosa.
1/128. Nakon hodnje 5. listopada 1991. g. raspoređuje se i ojačava borbeni poredak Perušićke bojne 118. brigade radi ojačanja obrane grada Perušića.
2/128. Raspoređuje se početno u Đački Dom u Gospiću gdje dobiva zadaću da izdvoji dio snaga za obranu sela Čanak. U tu svrhu 9. prosinca 1991. izdvaja jednu satniju i u kasnim popodnevnim satima raspoređuje se u obrani sela Čanak. Sljedećeg dana, 10. prosinca 1991. godine jake paravojne snage neprijatelja napadaju selo Čanak. U žestokoj borbi u okruženju gine pet pripadnika 2/128. a više biva ranjeno i zarobljeno te kasnije zatočeno u Kninu. Ostatci satnije se izvlače i šalju u Rijeku. Rasformira se 2/128., a njen sastav se raspoređuje: Jedna satnija i prateći vod 2. bojne ulaze u sastav 1. bojne, a jedna satnija i MB vod u sastav 3. bojne 128. br ZNG-a.
4/128. koja krajem prosinca 1991. stiže u područje na ličko ratište, u tijeku rasporeda po crti bojišnice biva napadnuta i u topničkom napadu 24. prosinca na grad Gospić trpi gubitke i pogiba joj četiti pripadnika u Đačkom domu u Gospiću. Četvrta bojna se poslije ovog izvlači u Rijeku gdje se od njenog sastava i sastava jedne satnije stare 2. bojne oformljava nova 2/128. koja se nakon izvršene doobuke ponovno šalje na ličko ratište, u šire područje Perušića, s. Kvarte gdje se raspoređuje na crti bojišnice.

Tijekom borbenih djelovanja 1991./1992. godine 128. br ZNG-e ima 19 poginulih pripadnika na prvoj crti bojišnice. Unatoć gubitcima 128. br. ZNG-a svoje zadaće cijelosti ispunjava, te na crti bojišnice dočekuje međunarodno priznanje RH. Dana 17. srpnja se 128. br. HV izvlači u Rijeku i demobilizira i prelazi u pričuvu, sukladno Zapovjedima GS OSRH i OZ Rijeka.

Tijekom 1993. i 1994. g. 128. br. HV Sv. Vid izvršava zadaće uglavnom po dijelovima u organizaciji obrane istočno od Gospića. Početkom 1995. godine 128. br. HV Sv. Vid nalazi se na bojišnici istočno od grada Gaspića s ojačanom 2. Bojnom koja tijekom akcije "Bljesak-95" posjeda položaje u Medačkom džepu koje je HV napustila prema međunarodnom dogovoru, a sa zadaćom vezivanja neprijateljskih snaga i sprječavana slanja dijela snaga u Zapadnu Slavoniju. Tijekom lipnja i srpnja na crtu bojišnice izlaze 1. i 3. bojna u kompletnim sastavima, 2. bojna stavlja se u pričuvu od početka lipnja sve do 2. kolovoza 1995. godine. Početkom srpnja 1995. godine brigada se izmješta na crtu bojišnice Stipanov grič - Perušić. Intezivno se vrši napadna obuka i određuju detaljne zadaće. Mobilizacijom 2. bojne dana 2. kolovoza 1995. g. pripreme se inteziviraju, jasno je da predstoji velika akcija konačnog oslobađanja teritorija RH.

U operaciji “Oluja” Brigada dobiva zadaću za napad smjerom s. Ramljani - S. Trnavac - S- Homoljac - grad Korenica. Napadna djelovanja otpočinju u zoru 4. kolovoza 1995. g. jakim topničkom pripremom, a pješački napad otpočinje u 05,00 sati na smjeru s. Ramljani - s. Mašića Budžak - s. Trnavac - s. Homoljac - s. Vrelo - g. Korenica. Do ranih popodnevnih sati oslobođena su sva sela na smjeru djelovanja, a grad Korenica oslobođen je 6. kolovoza 1995. godine. Postrojba prikuplja i pregupirava snage za daljnje napredovanje, istovremeno je 2. bojna demobilizirana. Sredinom kolovoza 1995. g. snage 3. bojne 128. b. HV - Sv.Vid izbijaju na rijeku Unu i posjedaju crtu obrane državne granice Plješivica - s. Nebljusi - Donji Lapac. Sukladno zapovijedi ZP Gospić 1. pješačka bojna koncem kolovoza 1995. g. zajedno sa Zapovjedništvom vrši hodnju smjerom Korenica - Bruvno - D. Lapac - Srb - Lička Kaldrma - Drvar i raspoređuje se na c/b u širem predjelu naselja Oštrelj.

U prosincu 1995. godine 128. br. HV- Sv. Vid demobilizira se i prelazi u pričuvu.

Tijekom Domovinskog rata 1991. – 1995. g. poginulo je 26 pripadnika postrojbe na prvoj crti bojišnice te oko 200 ranjenih i oboljelih pripadnika od čega oko 120 pripadnika s trajnim posljedicima.

Ukupno je kroz postrojbu bilo angažirano oko 9000 Riječana koji su dali nemjerljiv doprinos obrani i oslobađanju okupiranih dijelova RH.

Vojni zapovjednici[uredi | uredi kôd]

  • brigadir Joko Đipalo
  • brigadir Miodrag Hećimović
  • brigadir Stanislav Linić
  • bojnik Dean Kalebota

Izložba ratne tehnike[uredi | uredi kôd]

U Rijeci je na Trgu 111. brigade HV-a u listopadu 2011. bila održana izložba ratne tehnike iz Domovinskoga rata iz fundusa Vojnoga muzeja MORH-a. Glavninu eksponata činila je ratna tehnika proizvedena u riječkim tvrtkama, kao i tehnika koju su rabile brigade većinom sastavljene od branitelja iz Primorsko-goranske županije. Na izložbi su bili izloženi: minobacač 120mm UBM52, minobacač 120mm M75, haubica 152mm D-20, borbeno vozilo pješaštva M80, tenk T-55, oklopni transporter BVP, oklopno vozilo ručne izrade – Hrvatsko inženjerijsko antiterorističko vozilo "Korni", oklopni vozilo ručne izrade "Hrvatina" te protuzrakoplovni top 20/1.

Oklopna vozila ručne izrade "Korni' i 'Hrvatina' proizvedena su u Rijeci, pa su tako "Hrvatinu" od kamiona Komunalnog društva "Čistoća" izradili u brodogradilištu "3. maj", a "Kornija" u Torpedu, dok svu ovu tehniku, osim haubica, koristile su postrojbe s područja Primorsko-goranske županije. Izložba ratne tehnike iz Domovinskog rata priređena je u sklopu obilježavanja 20. obljetnice osnutka Operativne zone, odnosno Zbornoga područja Rijeka i 20 godina hrvatske neovisnosti, kojeg su Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija organizirali u suradnji s udrugama proizašlim iz Domovinskoga rata.[3]

Odlikovanja[uredi | uredi kôd]

Odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog, a za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.[4]

Zlatna plaketa "Grb Grada Rijeke" 1999., za neprocjenjiv doprinos obrani Rijeke.[5]

Poznati članovi[uredi | uredi kôd]

Mirko Miočić

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Zastava Grad Rijeka.jpeg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Grada Rijeke (http://www.rijeka.hr/Default.aspx). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Grad Rijeka.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.
Zastava Grad Rijeka.jpeg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Moja Rijeka (http://www.mojarijeka.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Grad Rijeka.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.
  1. Prvi zapovjednik brigade Joko Đipalo, Trnovit, ali slavan ratni put 128. brigade HV-a, (pristupljeno 18. kolovoza 2012.). Inačica izvorne stranice arhivirana 24. ožujka 2013. Pristupljeno 18. kolovoza 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. (pristupljeno 18. kolovoza 2012.). Inačica izvorne stranice arhivirana 7. ožujka 2016. Pristupljeno 18. kolovoza 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. http://www.rijeka.hr/IzlozbaRatneTehnike[neaktivna poveznica] (pristupljeno 18. kolovoza 2012.)
  4. Ured Predsjednika RH: Odlikovanja i pohvale ratnim postrojbama i zapovjedništvima Oružanih snaga (26.05.2006.). Inačica izvorne stranice arhivirana 5. listopada 2013. Pristupljeno 3. listopada 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  5. Elena Čuljat: Obilježavanje 23. obljetnice osnutka 111. brigade , Večernji list, 1. srpnja 2014.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Wikibooks-logo.svgWikiknjige imaju materijala na temu: Domovinski rat/Sadržaj/Hrvatske postrojbe/Primorsko-goranska županija