Abraham ben Meir ibn Ezra

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Abraham ben Meir ibn Ezra (heb. אברהם אבן עזרא), poznat i kao Aben-Ezra (Toledo, Španjolska, o. 1092. - Calahorra, Španjolska, 28. siječnja[1] 1167.), židovski rabin, filozof i astronom. Bio je i vrstan matematičar, astrolog, lingvist i pjesnik.

Životopis[uredi VE | uredi]

Prva četiri desetljeća života proveo je u Španjolskoj gdje je bio poznat kao pjesnik i mislilac.[2] Živio je u Córdobi, gdje se družio s nekima od najutjecajnijih španjolskih Židova; Jozefom ibn Zadikom i Judom Ha-Levijem.[3] Od 1140. godine putovao je po Italiji, te živio u Rimu, Lucci, Mantovi i Veroni. Godine 1155. odlazi u Provansu, gdje je napisao knjigu o Božjim imenima.[4] Poslije je otputovao u Rouen na sjeveru Francuske i Londonu, a putovao je i po sjevernoj Africi, osobito po Egiptu. Bio je izvrstan poznavatelj biblijske egzegeze, prevodio je s arapskog na hebrejski, pisao religiozne pjesme, djela o matematici i astronomiji, a izrađivao je i horoskope.[5]

Bilješke[uredi VE | uredi]

  1. Jewish Encyclopedia
  2. Stanford Encyclopedia of Philosophy
  3. Jewish Encyclopedia
  4. Jewish Encyclopedia
  5. Opća i nacionalna enciklopedija u 20 svezaka, str. 86.

Literatura[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


P vip.svg Nedovršeni članak Abraham ben Meir ibn Ezra koji govori o osobi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.