Alazani

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Alazani
Alazani River 2.jpg
Rijeka Alazani kod grada Akmeta.
Duljina 351 km
Prosječni istjek 98 m3/s
Izvor Veliki Kavkaz
Države Gruzija i Azerbajdžan
Slijev kaspijski
Ulijeva se u rijeku Kuru

Alazani (gruz. ალაზანი, azer. Qanıx) je rijeka na Kavkazu, pritok rijeke Kure.[1] Duga je 351 kilometar i protječe kroz istočnu Gruziju i Azerbajdžan[2], gdje se kod grada Mingəçevira ulijeva u Kuru. Dio njezina toka predstavlja i prirodnu granicu između dviju zemalja.

Izvire u Velikom Kavkazu, sjeverozapadno od grada Akmete, koji opskrbljuje pitkom vodom i protječe njegovim južnim dijelom i nastavlja u smjeru pokrajine Kaketi tvoreći Alazanijsku dolinu, središte gruzijskog vinogradastva i vinarstva. Još u vrijeme perzijskih osvajanja, u dolini su se sadile izvorne kavkaske sorte vinove loze. Alazanijska dolina se prostire na 10.800 četvornih kilometara.[3]

Zimi je vodostaj Alazanija vrlo nizak, a ponekad i dijelovi rijeke presuše. U rano proljeće, otapanjem snijega na Kavkazu, rijeka dobiva velike količine vode koje dovode do redovitih poplava u njezinoj dolini, značajnih za mjesnu poljoprivredu. Na planinskom dijelu toka, kineski ulagači izgradili su nekoliko manjih hidroelektrana, koje koriste njezin dobar hidroenergetski potencijal. Rijeka je poznata i po splavarenju.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Wilhelm Tomaschek, članak Alazani u enciklopediji Pauly-Wissowa (njem.), 1. izdanje, Stuttgart, 1893., str. 1299
  2. [1] Alazani na projektu GEOnet Names Server (engl.), 16. listopada 2013. (pristupljeno 26. svibnja 2017.)
  3. [2] Velika sovjetska enciklopedija, natuknica: Alazani (rus.), bse.sci-lib.com (pristupljeno 26. svibnja 2017.)

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]