Alemka Markotić

Izvor: Wikipedija
Alemka Markotić
Rođenje Zagreb, 7. listopada 1964.
Titula Prof. dr. sc., dr.med.[1]
Portal o životopisima

Alemka Markotić (Zagreb, 7. listopada 1964.) hrvatska je liječnica, znanstvenica, profesorica na Medicinskom fakultetu i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.[1]

U najširoj hrvatskoj javnosti je postala poznata kao članica Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, tijekom Pandemije koronavirusa 2020. godine.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Djetinjstvo i veći dio mladosti Markotić je provela u Zavidovićima u BiH.

Prvih godina Rata u Bosni i Hercegovini provela je radeći kao liječnica u opkoljenom Sarajevu, gdje je bila asistentica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu. Iz opkoljenog Sarajeva je izašla u veljači 1994. godine.[2]

U Sarajevu je 1992. – 1994. godine pomogla u organizaciji i radu Caritasove „Zdravstvene skrbi“ i ljekarne u Sarajevu. Tijekom 1994. je u Zagrebu bila i medicinski koordinator za US Catholic Relief Services, sudjelujući u osiguravanju lijekova za prognaničke i izbjegličke kampove u Republici Hrvatskoj.

Znanstvenu karijeru je započela surađujući sa Sveučilišta u Sarajevu, gdje je 1989. god. bila i diplomirala na Medicinskom fakultetu, na međunarodnom projektu straživanja učinkovitosti ribavirina u liječenju hantavirusnih infekcija u suradnji s US Army Medical Research Institute for Infectious Diseases (USAMRIID). Od tada dosta surađuje s raznim znanstvenim institucijama s područja SAD-a. Godine 1999. doktorirala je u području infektivnih bolesti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te je do 2020. godine objavila 98 recenziranih znastvenih radova i 13 poglavlja u knjigama na hrvatskom i stranim jezicima. Izlagala je na preko 100 domaćih i međunarodnih stručnih i znanstvenih konferencija.

Deset godina je radila na Imunološkom zavodu Zagreb, te je ondje bila voditeljica Odsjeka za kontrolu kvalitete virusnih cjepiva i interferona. 1997. god. je postala specijalistica imunologije, a 2007. godine je dodatno postala i specijalisticom infektologije.

Ravnateljica je (2020. god.) Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Zagreb, pročelnica Zavoda za urogenitalne infekcije, te redovita profesorica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. U Klinici "Dr. Fran Mihaljević" obnaša dužnosti voditeljice Znanstvene jedinice kao i Laboratorija za 3. stupanj biosigurnosti. Na Klinici je dr. Markotić osnovala Centar za emergentne i re-emergentne zarazne bolesti, a također je intenzivno sudjelovala u osnivanju i kreiranju prvog hrvatskog BSL-3 laboratorija za dijagnostiku opasnih uzročnika, te je 2014. g. osnovala Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu pri HLZ-u.

Markotić je članica suradnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2012. god. Za svoja istraživanja je do sada ukupno dobila sedam nacionalnih i devet međunarodnih nagrada.

U kliničkom radu je zadnjih deset godina klinički intenzivno usmjerena na liječenje urogenitalnih infekcija u Zavodu za urogenitalne infekcije Klinike "Dr. Fran Mihaljević", te kroz urološku ambulantu Klinike.

Dr. Markotić također je predavač na poslijediplomskim studijima na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Zagrebu, a na Studiju forenzike u Splitu predaje predmet Bioterorizam. Članica je Vijeća Međunarodnog društva za hantaviruse i Odbora za alergologiju i kliničku imunologiju te Odbora za genomiku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.[1]

Od 2020. godine je članica Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, sa značajnom ulogom u obuzdavanju epidemije koronavirusa.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Prof.dr.sc. Alemka Markotić, dr.med., Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Zagreb, pristupljeno 30. srpnja 2021.
  2. Rudež, Tanja. 22. veljače 2020. Vodeća hrvatska infektologinja odgovorila nam je na ključna pitanja vezana o koronavirusu 'Pazite, ovo nije ista situacija kao kod H1N1 gripe...'. www.jutarnji.hr. Jutarnji list. Pristupljeno 8. kolovoza 2020.
  3. Marina Borovac, Ivana Rimac Lesički. 17. travnja 2020. Ključni ljudi iz sjene Stožera: Oni pomažu Berošu, Markotić... Večernji list. Pristupljeno 8. kolovoza 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]