Alternativa za Njemačku

Izvor: Wikipedija
Alternativa za Njemačku
Alternative für Deutschland
Vođa Jörg Meuthen i Alexander Gauland
Osnovana 6. veljače 2013.
Sjedište Schillstraße 9, Berlin
Država djelovanja Njemačka
Ideologija euroskepticizam
konzervativizam
antifeminizam
nacionalizam
Politički položaj desnica
Bundestag
81 / 736
Europski parlament
9 / 96
Službena stranica

Alternativa za Njemačku (njem. Alternative für Deutschland, AfD) je njemačka konzervativna i euroskeptična politička stranka osnovana 6. veljače 2013. Stranka se zalaže za prekid suradnje s eurozonom, protivi se euru, imigraciji, širenju islamskog utjecaja i tzv. istospolnim brakovima.

Alternativa za Njemačku treća je najbrojnija stranka po zastupljenosti i ujedno najjača oporbena stranka u njemačkom parlamentu (Bundestagu), a podrška joj, zbog bavljenja iznimno aktualnim političkim pitanjima Njemačke, iz godine u godinu raste. AfD je posebno popularan u istočnom dijelu Njemačke (savezne države Brandenburg, Tiringija, Saska, Saska-Anhalt), gdje je druga najpopularnija politička opcija.[1] Osim država na samom istoku Njemačke, stranka uživa značajnu potporu i u saveznim državama Bavarskoj, Baden-Württembergu, Meckelnburg-Zapadnom Pomorju te u Saveznom glavnom gradu Berlinu.

Povijest[uredi | uredi kôd]

U rujnu 2012. nekoliko osoba koje su bile u svezi s demokršćanskom strankom CDU u skupini Wahlalternative 2013 (hr. Izborna alternativa 2013.) održalo je sastanak. U manifestu su inicijatori – Alexander Gauland, Bernd Lucke, Konrad Adam i Gerd Robanus – uputili žestoku kritiku njemačkoj vladi da loše upravljaju eurokrizom. Skupina je ubrzo dobila podršku naprednih ekonomista, novinara i poslodavaca.[2] Poslije neuspjelog pokušaja suradnje s manjim regionalnim strankama, skupina je službeno osnovala političku stranku u travnju 2013., kada je održan prvi kongres u Berlinu.[3]

Politika[uredi | uredi kôd]

Iako AfD ima širok politički program koji pokriva veliki broj različitih oblasti, valutna politika i pogled na Euro su uglavnom bili u fokusu. U izbornom manifestu koji je prihvaćen na stranačkom kongresu u prvoj točki stoji zahtjev "organiziranog razlaza eurozone".[4] Umjesto toga AfD želi ponovo uvesti nacionalne valute, ili omogućiti stvaranje "manjih i stabilnijih" valutnih zona, i da se tzv. paketi pomoći posrnulim ekonomijama financiraju banke, hedgefondovi i druge privatne institucije, a ne porezni obveznici. Same banke prema njihovom programu trebaju same pokrivati svoje gubitke u slučaju krize umjesto da ih država "spašava".[4]'

Definicija braka i feminizam[uredi | uredi kôd]

Stranka se protivi istospolnim brakovima, ističući kako je brak zajednica muškarca i žene. Nakon što je u Bundestagu 2017. legalizirana istospolna bračna zajednica i omogućeno usvajanje istospolnim bračnim partnerima, čelništvo stranke zaprijetilo je ustavnom tužbom. Jednako tako su pozvali Nijemce da na predstojećim izborima odbace parlamentarce koji su glasali za legalizaciju istospolnih brakova.[5] Politički suparnici nerijetko optužuju AfD za homofobiju, a sama stranka odbacuje takve tvrdnje jer je i jedna od čelnica stranke Alice Weidel javno deklarirana lezbijka. Weidel se također protivi istospolnoj bračnoj zajednici i smatra da su homoseksualnim osobama koje stupaju u civilno partnerstvo sva prava osigurana.[6]

Unutarnji sukobi[uredi | uredi kôd]

Sukobi unutar AfD oslikavali su borbu između različitih falangi koje su imale različita mišljenja o pitanjima poput imigracijske politike i kako se stranka treba postaviti prema prosvjednom protuislamističkom pokretu Pegidi. Borbe doživljavaju kulminaciju tijekom stranačkog kongresa u Essenu u ljeto 2015. Dotadašnji predsjednik stranke Bernd Lucke je smijenjen tijekom kongresa 4. srpnja, a na njegovo mjesto dolazi Frauke Petry, iz stranačke konzervativne falange. [7] Izbor Petry za stranačkog vođu protumačen je kao zaokret u desno i poslije toga veća pozornost se daje pitanjima poput imigracije, islama i jačih odnosa s Rusijom.[8]

Pet od sedam AfG-ovih Europarlamentaraca napušta 7. srpnja stranku zbog prosvjeda prema novom stranačkom vođi.[9] Dan poslije i sam Bernd Lucke, koji se tijekom svog predsjedničkog mandata uglavnom usredotočio na pitanje Eurozone, da i on napušta AfD reagirajući na taj način na neprijateljsku politiku prema stranicima i proruskim potezima unutar novog stranačkog vodstva.[10] Lucke je osnovao drugu stranku 19. srpnja, Allianz für Fortschritt und Aufbruch (hr. Savez za napredak i obnovu).[11]

Izbori za Europarlament 2014.[uredi | uredi kôd]

Stranka je osvojila 7,0% glasova u Njemačkoj na izborima za Europski parlament[12] i dobila sedam mandata.[13] Najveću podršku stranka je dobila u saveznim pokrajinama Saskoj 10,1% i Hessenu 9,1 % glasova. Najmanju podrška glasača od 5,4 %, stranka je dobila u pokrajinama Donjaj Saskoj i Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.[14]

Ime stranke[uredi | uredi kôd]

Valja još jednom posebno napomenuti da službena kratica stranke nije AFD (što bi se čitalo a-ef-de), već je službena kratica AfD (što se čita aef-de).

Poznati članovi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Njemačka - 30 godina nakon pada Zida: Istok je napredovao, ali građani su nezadovoljni i glasaju za AfDArhivirana inačica izvorne stranice od 15. studenoga 2019. (Wayback Machine), pristupljeno 15. studenoga 2019.
 2. Gründer und HauptzeichnerArhivirana inačica izvorne stranice od 12. veljače 2013. (Wayback Machine).
 3. (njem.) Joachim Jahn, Aufstand gegen Merkels „alternativlose Politik“ FAZ (14 April 2013)
 4. a b Unser WahlprogrammArhivirana inačica izvorne stranice od 19. lipnja 2013. (Wayback Machine) AfD.
 5. AfD prijeti ustavnom tužbom zbog legalizacije istospolnih brakova, pristupljeno 6. listopada 2018.
 6. Nova šefica njemačkih ekstremnih desničara: "Merkel je luda, zemlja će biti uništena", pristupljeno 6. listopada 2018.
 7. http://www.dw.com/en/germanys-euroskeptic-afd-elects-conservative-leader-petry/a-18561912
 8. http://www.n-tv.de/politik/AfD-meldet-Hunderte-Austritte-article15461321.html
 9. http://www.bbc.com/news/world-europe-37269330
 10. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 24. rujna 2015. Pristupljeno 20. ožujka 2016. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
 11. http://www.dw.com/en/ousted-chief-of-germanys-euroskeptic-afd-sets-up-new-political-party/a-18594891
 12. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. srpnja 2015. Pristupljeno 27. ožujka 2016. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
 13. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 26. svibnja 2014. Pristupljeno 27. ožujka 2016. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
 14. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 28. svibnja 2014. Pristupljeno 27. ožujka 2016. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]