Andreas Hofer

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Spomenik u Bergisel blizu Innsbrucka
Strijeljanje Hofera u Mantovi.

Andreas Hofer (San Leonardo in Passiria, 22. studenog 1767. - Mantova, 20. veljače 1810.) je bio tirolski domoljub, narodni junak i vođa pobune protiv Napoleonovih snaga i Bavarske. Tirol je 1805. oduzet Austriji, pa se Hofer borio za njegovo ponovno ujedinjenje sa Austrijom.

Rani život[uredi | uredi kôd]

Otac mu je bio ugostitelj, pa je on naslijedio od oca krčmu. Trgovao je konjima i vinom sa sjevernom Italijom, i naučio talijanski jezik. Izabran je u tirolsku skupštinu 1791. Tijekom rata treće koalicije je bio strijelac, a kasnije zapovjednik. Požunskim sporazumom 1805. Tirol je oduzet Austriji i pripojen Bavarskoj, pa Hofer postaje vođa protubavarskog pokreta. Bio je vođa delegacije, koja je u siječnju 1809. posjetila austrijskog cara Franju II od Habsburga i tražila podršku za mogući ustanak. Delegacija je dobila uvjeravanja od austrijskog cara da podrška neće izostati. Hofer je tajno započeo s organizacijom ustanka. Posjećivao je seljake i držao ratne savjete po lokalnim krčmama .

Početak oružanog ustanka[uredi | uredi kôd]

Tirolska pobuna je započela 9. travnja a 1809. . Noć prije toga organizatori su bacili vreće piljevine u rijeku Inn kao znak početka pobune. Piljevina, koja je plutala kroz Innsbruck i dolinu Inna bila je znak pobunjenicima. Zvona po selima su pozvala seljake da krenu u borbu puškama. Brzo su savladali manji bavarski garnizon i iznenadili kolonu francuskog pješaštva, koje je prolazilo područjem . Tirolske postrojbe su 11. travnja pobijedile bavarsku vojsku u Sterzingu, pa su do podne uspjeli zauzeti Innsbruck. Francuzi i Bavarci su izveli protunapad sljedeće noći, pa su se Tirolci protiv njih borili dok se Bavarci nisu predali 13. travnjaa . Nakon toga su Andreas Hofer i njegovi saveznici napredovali južno i zauzeli su Bolzano i Trento. Kada je Napoleon pobijedio austrijsku vojsku isčezla je nada u uspješnu pobunu. Austrijske snage su se povukle iz Tirola i Hofer se vratio na planine . Bavarci su ponovno zauzeli Innsbruck 19. svibnja a 1809.

Konačni pokušaj i zarobljavanje[uredi | uredi kôd]

Andreas Hofer je 12. studenog dobio lažne izvještaje o austrijskim pobjedama, pa je ponovo pokušao 15. studenog sazvati svoju vojsku. Taj put je imao malo pristaša, pa su Francuzi lako porazili njegove ustanike . Njegovi potčinjeni zapovjednici su se predali i tražili su od njega pobjeći preko planina . Hofer se sakrivao u jednoj baraci u planinama , a Francuzi su razglasili nagradu 1500 zlatnika za njegovu glavu. Njegov susjed je otkrio mjesto gdje se skriva, tako da su Talijani zarobili Hofera 19. siječnjaa 1810. . Poslan je pred vojni sud u Mantovu. Susjed koji ga je izdao kasnije je linčovan .

Pred vojnim sudom i streljanje[uredi | uredi kôd]

Časnici u sastavu vojnog suda nisu se slagali o tome koliko da ga kazne, sve dok nisu dobili poruku iz Milana. Streljan je 20. veljače 1810.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Andreas Hofer