Ante Zolnaić

Izvor: Wikipedija

Ante Zolnaić (Subotica, 12. rujna 1929.Ploče, 16. travnja 1981.) je bački hrvatski književnik i prevoditelj iz Subotice, autonomna pokrajina Vojvodina, Srbija.


Kako navodi M. Miković: «Od 1953. godine, uz druge subotičke pjesnike svoga naraštaja Zolnaić se javlja u 'Hrvatskoj riječi', na njezinoj 'Književnoj stranici', a od 1955. godine suradnik je subotičkog časopisa 'Rukovet', gdje objavljuje pjesme, piše kritike, prikaze i prevodi s mađarskog jezika. U okviru 'Male biblioteke Rukoveti' 1957. tiskana je zajednička zbirka pjesama '3x20', a u njoj je Ante Zolnaić zastupljen zajedno s Jakovom Orčićem i Ivanom Pančićem – svaki s po dvadeset pjesama. Prvu samostalnu stihozbirku 'Zov krvi' dobiva 1962., potom je uslijedila poetska knjižica 'Igra sreće' 1965. i zbirka 'Kolut gorkog smijeha' 1970. godine. U svojim se stihovima dotiče bitnih pitanja čovjekove egzistencije, među ostalim potaknut srazom između ideala i zadanog društvenog okruženja. Također, upitan je i nad smislom vlastita pjevanja.» L. Merković, pak, navodi: «U svojim pjesmama ima suvremeni, moderni pjesnički izraz i oblik».[1]

Svojim djelima je ušao u antologiju poezije bunjevačkih Hrvata iz 1971., prof. Geze Kikića, u izdanju Matice hrvatske. Objavljuje od 1949.

Djela[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Geza Kikić, Antologija poezije bunjevačkih Hrvata, Matica hrvatska, Zagreb, 1971.
  • Milovan Miković, Dandanas još lutaju svijetom, Klasje naših ravni, 9. – 10., 2011., 57. – 80.
  1. Klasje naših ravni Lazar Razora: Suvremena književnost Hrvata u Vojvodini - gledana iz još jednog počela, br.1-2/2002.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Ante Zolnaić koji govori o hrvatskom književniku iz Vojvodine treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.