Atlantic City (pjesma)

Izvor: Wikipedija
»Atlantic City«
Bruce Springsteen
Singl s albuma Nebraska
Format 7"
Objavljeno 1982.
Snimanje 1982.
Žanr Folk
Rock
Trajanje 4:00
Izdavač Columbia Records
Tekstopisac Bruce Springsteen
Skladatelj Bruce Springsteen
Producent(i) Bruce Springsteen
Kronologija singlova – Bruce Springsteen
"Cadillac Ranch"
(1981.)
"Atlantic City"
(1982.)
"Open All Night"
(1982.)

"Atlantic City" je pjesma Brucea Springsteena s njegova albuma Nebraska iz 1982.

Povijest[uredi | uredi kôd]

U većini svijeta objavljena kao singl osim u Sjedinjenim Državama (s pjesmom "Mansion on the Hill" na B-strani), zauzela je 15. poziciju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pjesma opisuje romantični bijeg mladog para u Atlantic City, ali se bavi i neizbježnošću smrti dok muškarac iz veze po dolasku u grad namjerava uzeti posao u sklopu organiziranog kriminala. Uvodni stihovi pjesme odnose se na nasilje u obližnjoj Philadelphiji: "Well they blew up the chicken man in Philly last night, now they blew up his house too." ("Chicken man" je bio mafijaški šef Philip Testa koji je ubijen u eksploziji bombe podmetnute u njegov dom u Philadelphiji u ožujku 1981.). Pjesma evocira i raširenu nesigurnost u vezi s kockanjem tijekom ranih godina Atlantic Cityja i obećanja kako će oživjeti grad. Ova nesigurnost i nesigurnost muškarca oko preuzimanja slabo plaćenog posla oslikavaju se u stihovima "Everything dies, baby, that's a fact, but maybe everything that dies some day comes back."

Pjesma je uvrštena na Springsteenove kompilacije Greatest Hits iz 1995. i The Essential Bruce Springsteen iz 2003.

Bila je to jedna od devet pjesama koje su se pojavile u epizodi televizijske serije Cold Case, a svirala je tijekom završne scene ubojstva.[1]

Iako je pjesma objavljena negdje u isto vrijeme kad i istoimeni film, dva djela su potpuno nepovezana.

Glazbeni videospot[uredi | uredi kôd]

Za "Atlantic City" je snimljen videospot koji se neko vrijeme prikazivao na MTV-u u Sjedinjenim Državama. Springsteen se nije pojavio u njemu, a bio je ispunjen krutim crno bijelim slikama grada koji još uvijek nije bio podvrgnut kasnijoj transformaciji, blijed i depresivan.

Povijest koncertnih izvedbi[uredi | uredi kôd]

Od Born in the U.S.A. Toura nadalje, "Atlantic City" se često pojavljivala na Springsteenovim koncertima s E Street Bandom s kružnim meko-tvrdim aranžmanom sličnim onom iz pjesme "Darkness on the Edge of Town". Takve koncertne verzije pojavljuju se na albumima In Concert/MTV Plugged (1993.) i Live in New York City (2001.). Za potrebe Bruce Springsteen with The Seeger Sessions Band Toura, pjesma je drastično izmijenjena. Kao takva se pojavljuje na albumu Live in Dublin (2007.).

Obrade[uredi | uredi kôd]

Pjesmu "Atlantic City" obradili su mnogi drugi glazbenici, ovdje prikazani kronološki:

Izvori[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]