Working on a Dream (pjesma)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
“Working on a Dream”
WorkingOnADreamSingle.jpeg
Bruce Springsteen
Singl s albuma Working on a Dream
Format Digitalni download, CD
Objavljeno 21. studenog 2008.
Žanr Rock
Trajanje 3:29
Izdavač Columbia Records
Tekstopisac Bruce Springsteen
Skladatelj Bruce Springsteen
Producent(i) Brendan O'Brien
Kronologija singlova – Bruce Springsteen
"Girls in Their Summer Clothes"
(2008.)
"Working on a Dream"
(2008.)
"My Lucky Day"
(2008.)

"Working on a Dream" je naslovna pjesma i prvi singl s albuma Working on a Dream Brucea Springsteena iz 2009.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Rolling Stone je nazvao bezbrižne stihove "rijetkim i pravovremenim trenutkom smionog optimizma" za Springsteena, vjerojatno povezanog s predstojećim dolaskom administracije Baracka Obame:[1]

I'm working on a dream,
Though sometimes it feels so far away ...
I'm working on a dream,
And I know it will be mine someday.

Naslovni izraz prisutan je u obje strofe i refrenu, a ukupno se pojavljuje dvadeset puta. Aranžman je srednjeg tempa, prožet akustičnom gitarom s orguljama i električnom gitarom; ulaštena produkcija Brendana O'Briena uključuje djelomično utišane "la-la" prateće vokale. Tijekom instrumentalnog dijela Springsteen fućka uz saksofonsku dionicu.

"Working on a Dream" prvi je put izvedena tijekom Springsteenova nastupa u Clevelandu 2. studenog 2008. na predizbornom skupu Baracka Obame, u akustičnom aranžmanu uz pratnju Patti Scialfe. Iscjeckana snimljena verzija prvi put se pojavila 16. studenog u poluvremenu prijenosa NBC Sunday Night Football.

Verzija pjesme s albuma počela se emitirati na radijskim postajama i njihovim internetskim stranicama 21. studenog 2008.,[2] a 24. studenog je postala slobodna za besplatni download preko iTunesa i stranice Sony BMG-a. Pjesma je sljedećeg tjedna ušla na britansku ljestvicu singlova, na 95. poziciju.[3] Glazbeni videospot pojavio se na nekim inozemnim internetskim stranicama, a prikazivao je snimanje pjesme. Pjesma je bila veliki hit na američkoj ljestvici Triple-A, zauzevši 2. mjesto, iza "Get On Your Boots" U2.

E Street Band prvi je put izveo "Working on a Dream" 1. veljače 2009., kad je uključena u Springsteenov nastup u poluvremenu XLIII. Super Bowla. U ovoj skraćnoj verziji pojavio se cijeli zbor koji je pratio Springsteena, Scialfu i Stevea Van Zandta koji su nastupali na manjoj pozornici ispred one glavne. Nekoliko dana poslije, tijekom dodjele Grammyja, pjevač Coldplaya Chris Martin je tijekom izvedbe pjesme "Viva La Vida" upotrijebio i naslovnu frazu pjesme.[4]

Kad je 2009. počeo Working on a Dream Tour, pjesma bila jedna od samo nekoliko brojeva s albuma. U njenoj izvedbi veliku su ulogu odigrali dvoje pratećih pjevača, Curtis Young i Cindy Mizelle (koji su se priključili samo tijekom turneje, a već su bili prisutni tijekom Sessions Band Toura), dok je Clarence Clemons izveo zviždeći prijelaz u sredini pjesme.

Ljestvice[uredi | uredi kôd]

Država Najbolja pozicija
Hrvatska 1[5]
Italija[6] 26
SAD (Billboard Hot 100) 95

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hiatt, Brian. 21. siječnja 2009. Album Review: Working on a Dream. Rolling Stone. Pristupljeno 28. siječnja 2009.
  2. Goldstein, Stan. 20. studenog 2008. Hear "Working on a Dream" on Friday. The Star Ledger. Pristupljeno 2008-11-25 Provjerite vrijednost datuma u parametru: |date= (pomoć)
  3. UK Singles Chart, chart date 6. prosinca 2008.
  4. DeLuca, Dan. 9. veljače 2009. Duo dominates Grammy night. The Philadelphia Inquirer. Pristupljeno 9. veljače 2009.
  5. http://otvoreni.hr/default.aspx?id=43&rnd5=4.5.2009%2019:33:51&arhivaliste=1&idlista=1144
  6. http://acharts.us/song/40838

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]