Tenth Avenue Freeze-Out

Izvor: Wikipedija
»Tenth Avenue Freeze-Out«
Bruce Springsteen
Singl s albuma Born to Run
B-strana »She's the One«
Format CD
Objavljeno 1976.
Snimanje 1975.
Žanr Rock
Trajanje 3:11
Izdavač CBS Records
Producent(i) Bruce Springsteen, Mike Appel, Jon Landau
Kronologija singlova – Bruce Springsteen
"Born to Run"
(1975.)
"Tenth Avenue Freeze-Out"
(1976.)
"Prove It All Night"
(1978.)

"Tenth Avenue Freeze-Out" je pjesma Brucea Springsteena s albuma Born to Run iz 1975.

Kompozicija[uredi | uredi kôd]

Pjesma je djelomičan opis osnivanja E Street Banda. Međutim, većina Springsteenovih obožavatelja ne zna odgovoriti na pitanje "Što je Tenth Avenue Freeze-Out?". Protagonist pjesme, "Bad Scooter", je pseudonim za samog Springsteena (što je indicirano jednakim inicijalima). U trećem stihu Bad Scootera spašava "the Big Man", saksofonist sastava Clarence Clemons.

Skladba se temelji na snažnoj puhačkoj sekciji (predvođenoj Clemonsom) dok ritam održavaju klavirski akordi Roya Bittana. Springsteen je u dokumentarcu Wings For Wheels rekao kako je ideju o puhačkom uvodu osmislio Steven Van Zandt. Unatoč svemu tome, singl je zatajio na ljestvicama, dostigavši tek 83. poziciju na Billboardovu Hot 100. Međutim, pjesma se zadržala na radijskim rock postajama i među Springsteenovom obožavateljskom bazom.

Povijest koncertnih izvedbi[uredi | uredi kôd]

"Tenth Avenue Freeze-Out" postala je standardni dio Springsteenovih turneja s E Street Bandom, a redovito se pojavljivala od 1975. i Born to Run turneja sve do 1984. i turneje Born in the U.S.A. i Tunnel of Love Expreess 1988. Nakon desetogodišnje stanke, ponovno se pojavila na Reunion Touru 1999. i 2000., a izvođena je i za vrijeme Magic Toura 2007. i 2008.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]